אטלס בישראל
מאת בועז ארד | 31 במאי 2014
בימים אלו מוצגת בלונדון תערוכה מפסליו של הפסל האמריקאי-ישראלי ריצארד מינס. בתערוכה מבקש מינס לבטא את עקרונות הפילוסופיה של איין ראנד. התערוכה מורכבת מארבעה פסלים העוסקים בנושא "אטלס המתנער" כשם ספרה של איין ראנד Atlas Shrugged. ריצארד מתגורר בתל אביב ומחזיק סטודיו מול הים ליד בית ינאי, הכניסה לביתו והדירה עצמה מהווים גלריה הממחישה את העירוב של חייו הסוערים ופורצי הדרך ואמנותו.
"לאיין ראנד היתה השפעה עמוקה על חיי." מספר ריצארד מינס, "קראתי את ספרה "כמעיין המתגבר" בשנת 1943 בגיל 14, וטרפתי כל מלה כאשר הספר מונח למראשות מיטתי בשנתי. כאשר פורסם 'מרד הנפילים' בשנת 1957, הייתי בגיל 26 וכבר חייתי ברוח רעיונותיה של ראנד. כעת בגיל 85 אני מביט אחורה על חיים שלמים שבמהלכם החלפתי 14 קריירות מוצלחות שונות, וכעת אני בקריירה האחרונה שלי כפסל מקצועי. כעת בשיא כוחותי היצירתיים, כינסתי את כישרונותי לפרשנות של הפילוסופיה של ראנד באופן אמנותי".
הסדרה מורכבת מארבעה פסלי אטלס במצבים שונים העוקבים אחר ההתפתחות הרעיונית של גיבורי איין ראנד, הפסלים מתארים ארבעה שלבים: "הבריחה לחופש", "בראשית: עידן זהב בעולם", "אני בעליו של העולם!" ו-"יחד אנו בלתי ניתנים לשיעבוד".
מעל ארבעת הפסלים בסדרת המחווה למרד הנפילים ומתחת סרטון וידאו המציגם. למידע נוסף ותמונות הפסלים כאן.
{youtube}f2xsFF73KgU{/youtube}
סיפור חייו של מינס יכול היה להשתלב בעלילה של ראנד, הוא נולד בעיירה קטנה בטקסס, בן לאבא אירי ואם יהודיה וגדל במשפחה שידעה לנהל עסקים ולהפגין קשיחות טקסנית מול העוינות הגזענית שאיפיינה את תחילת המאה שעברה. הוא למד רפואה, עבר הסבה לעיתונאות, ניהל סוכנות פרסום מצליחה והקים רשת מכוני כושר ובריאות פורצת דרך שהונפקה בבורסה האמריקאית. כל זאת עשה תוך כדי שהוא שובר שיאים בתחומי הספורט בהם עסק החל מאיגרוף, פוטבול וסקי מים. אחד מהשיאים הללו הושג בשנת 1999 כאשר הגיע לישראל ושבר את השיא להקפת הכינרת בסקי ללא אף נפילה. את השיא הזה הוא המשיך לשחזר ואף הוסיף עליו שיאים באגם טהאו, אגם ז'נבה בשוויץ ובאקפולקו.
שיעור בעמידה על עקרונות
בעיירה הקטנה בה גדל חיו כ-1500 איש באווירה גיזענית של אותה התקופה. אביו היה בעל רשת חנויות כולבו בתקופת השפל והוא היה היחיד שעשה כסף בסביבה. הוא הציב שלט גדול בחלון הראווה שעליו נכתב: "אנו מוכרים לכולם, ללא קשר לצבע, גזע ואמונה". המשפחה יוצאת הדופן עלתה על הכוונת. "בגיל שש קיבלתי שיעור ראשון בעמידה על עקרונות" סיפר מינס ל-YNET, "הקו־קלוקס־קלאן היו חזקים מאוד בטקסס באותה תקופה, והמראה של גופה שחורה תלויה ברחוב לא היה נדיר במיוחד. אבא שלי, שהיה בעלים של רשת חנויות, הצליח להסתבך איתם, כשהרשה לשחורים להיכנס אליו לחנות. יום אחד הצצתי מהחלון וראיתי צלב גדול בוער בחזית הבית, ו־12 לובשי מסכות על סוסים שקראו לאבא שלי לצאת החוצה. אמא שלי התחננה שלא ייצא, אבל הוא לא היה פחדן. הוא יצא החוצה בלי נשק והתחיל להתעמת איתם, עד שפתאום נשמעה ירייה. מנהיג החבורה נפל מהסוס, ודם הכתים את המסכה הלבנה שלו. ואז ראיתי את סבא שלי, שהיה צייד באפלו, מתקדם לכיוונם עם רובה דרוך. הוא היה אדם שממעט במילים, אבל באותו יום הוא נשא את הנאום הארוך ביותר שאי פעם שמעתי ממנו. "תורידו את המסכות שלכם", הוא אמר, "אני אוהב להסתכל לגבר בעיניים לפני שאני הורג אותו".
קריירת הפיסול
את הקריירה שלו כפסל החל מינס אחרי גיל 70, גיל בו רבים מעדיפים לשקוע ולהסדיר את המעבר לבית אבות ולא להתחיל כסטודנטים ללימודי אמנות. הוא למד בישראל ובלונדון במסלולים מואץ בו קיצר תקופות לימוד של 5 שנים לשנתיים "אין לי זמן מיותר", הסביר מינס למוריו שהתרשמו לדבריו "מהאופי שלי וגם מהצ'ק השמן שהגשתי להם". בין המשפיעים העיקריים עליו היה הפסל דוד זנדלוביץ' המנהל את בי"ס בסיס בבית ינאי בו השתלם בנוסף על מנת להעמיק את יכולותיו כפסל. (זנדלוביץ יצר את הפסל המפורסם של דיזנגוף על הסוס המוצב ליד בית דיזנגוף הוא בית אספת העם בתל אביב). ריצארד התמקד בפסליו בדמויות תנ"כיות ומיתולוגיות מן המתולוגיה היוונית וכעת גם בגיבוריה הרעיוניים של איין ראנד.
"ביליתי חיים שלמים בספורט ובבניית גוף, מפסל באיטיות את שרירי גופי שלי, עד שהגעתי לשלמות פיסית. כעת אני משתמש בידע האנטומי על פעולות השרירים ובכשרונות שצברתי על מנת להחיות את גיבורי התנ"ך והאלים והאלות היווניים".
מן הפסלים הבולטים בסדרת גיבורי התנ"ך הוא הפסל דוד, אותו פיסל לאחר החלמה מלאה ממחלה קשה (סרטן) קריאת הניצחון של דוד מתארת היטב את תחושתו של ריצארד ביחס לחייו שלו.
יצירותיו של ריצ'ארד מינס מוצגות בדרך כלל בחו"ל וניתן להתרשם מהן בגלריה Hay Hillבלונדון ובאתר האינטרנט שלוwww.minnsart.com .
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.