המנון של איין ראנד עלה על הבמה
אנכי | 1 באוקטובר 2013
באתנחתא שנטלה איין ראנד תוך כדי כתיבת "כמעיין המתגבר" (בשנת 1937) היא כתבה את היצירה הספרותית התמציתית ביותר שלה: "המנון". יצירה אותה כינה פרנק לויד רייט במכתב ששלח לראנד "נקייה וצלולה".
המנון נכתב כיומנו של "שיוויון 7-2521" צעיר החי בעתיד בו איבדו האנשים את הידע אודות האינדיבידואליזם, עולם בו המילה "אני" או "אנכי" נמחקה ונשכחה. האנשים חיים בקבוצות קולקטיביות וכל היבטי החיים היומיומיים מונחים על ידי מועצות. סקרנותו של הגיבור מובילה אותו לגילויים, בהם גם הגילוי הגדול ביותר (שאחסוך ממי שטרם קרא את הספר).
לכבוד יובל ה-75 שחל ממועד פרסום הספר בשנת 1938 החלו חברי "אוסטין שייקספיר קומפני" והמחזאי והמוסיקאי ג'ף ברייטינג לעבד את הסיפור לפורמט בימתי.
היום העלה ה"וול סטריט ג'ורנל" ראיון עם ג'ף ברייטינג, המחזאי והמלחין שהוביל את העיבוד הבימתי של המחזה המציג בימים אלו בתיאטרון ב"אוף ברודווי". בריטינג הוא לא רק מחזאי ומלחין אלא גם האוצר של ארכיון איין ראנד במכון הממוקם בקליפורניה.
בתמונה: מתאו כריסטיאן בתפקיד "שיוויון" במחזה שעלה השבוע על הבמה.
בראיון אותו העניק לוול סטריט ג'ונל אומר ברייטינג: "המסר של המנון הינו בחשיבות של חייך, והחשיבות יקרת הערך של האגו".
המחזה הוא לא רק סיפור אהבה, אלא גם חקירה של השאלה מה היה קורה אם היינו חיים בחברה בה טובת הכלל היתה המדד המרכזי וכולם היו חיים לפי עיקרון זה? מסביר ברייטינג.
למרות קריסת המדינות הטוטליטריות הנוראיות שצמחו בתחילת המאה ה-20 גם כיום אנו עדים לכוחות המבקשים למדוד חיי אדם על פי "טובת הכלל". איין ראנד שהיגרה למדינה החופשית ביותר בעולם, ארה"ב שחרטה על חוקתה את ההגנה על חירות הפרט וזאיפתו לאושר, גילתה כי גם סביבה מקננת האידיאולוגיה הקולקטיביסטית שהחריבה את אירופה.
בתמונה: מטבע מרק נאצי שעל צידו נחרט "הכלל מעל לפרט".
המנון הוא שיר הלל לחירות הפרט הנוגעת ביסוד המוסריות האנושית וההכרה בזכויות הפרט. עלייתו על הבמה היא ניצוץ של תקווה.
הערה: אם הנכם תלמידים המבקשים לקרוא את הספר באנגלית או בעברית , מרכז איין ראנד מציע עותקים לקבוצות לימוד ומורים המבקשים ללמוד את היצירה.
את הספר בעברית ניתן לרכוש במהדורה דיגיטלית כאן או לרכישה ישירה של הספר המודפס כאן.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.