מה הן הרעות המטומטמות של החוק החדש להגנת הסופר והספר בישראל?

מאת אהוד בן עזר | 5 בדצמבר 2013, פורסם במכתבו של אב"ע

EhudbenEzer1. החוק אינו חוקתי. הוא ייפול בבג"צ. הסיבה: מרבית הסופרים כבר חתומים על מאות הסכמים וחוזים עם הוצאות הספרים לשם הדפסת ספריהם. חישובי התמלוגים אינם אחידים. לעיתים רק החל מעותק האלף. לעיתים בכלל לא. לעיתים 15% ולעיתים 20% ויותר – ותלוי גם מאיזה מחיר חל חישוב האחוזים. בדרך-כלל זה ממחיר המחסן, שהוא המחיר הסיטונאי [הנמוך] של הספר ולא הקמעונאי, כלומר המחיר בחנויות.

עכשיו בא החוק החדש שמחייב את המו"לים לשלם לסופרים תמלוגים בשיעורי אחוזים קבועים לכולם – חלקם קטנים ממה שהיה הסופר מקבל בעבר, אם בכלל, חלקם גדולים יותר.

אבל זה לא יעבור. לפחות לא לגבי מרבית הספרים שכבר יצאו לאור. וספק אם אפשר לחייב בתמלוגים קבועים ספרים חדשים, מעבר להסכם המסחרי שנחתם ושייחתם בין הסופר למו"ל, מה עוד שהחוק הישראלי הולך, למיטב ידיעתנו, בעקבות החקיקה האנגלית, המשאירה את שיעור התמלוגים למשא-ומתן עסקי בין הצדדים.

2. חלק ניכר מהספרים המקוריים יוצא לאור במימון המחברים עצמם, או מוסדות ציבוריים וקרנות למיניהם. כך כמעט כל ספרי השירה. כך כל ספרי המחקר, המדע והעיון, כך כל הוצאות הספרים האקדמאיות, וכדומה. בצורות מימון כאלה, שהן הרוב בענפים מסויימים, ענפים שאין שיעור לחשיבותם בתרבות העברית – כמעט שאין משלמים תמלוגים כי המכירות הן מעטות יחסית. אבל עכשיו יצטרכו כל המממנים את ספריהם בכוחות עצמם או כל המוסדות המממנים את הספרים – להשקיע מראש סכום כסף גדול יותר לקראת הוצאת ספרים חדשים – כדי שיהיה גם ממה לשלם תמלוגים למחברים על פי הקבוע בחוק החדש!

אתה הבנת את זה, ברוך? יהיה עליי לשלם יותר דמי-השתתפות למו"ל שלי כדי שיוכל לשלם לי בחזרה את שיעור התמלוגים על פי החוק החדש! – וזאת אפילו אם ויתרתי לו על חלק מהתמלוגים או על כולם – כדי להוזיל את ההפקה שהיא על חשבוני!

אחרת – הוא עבריין!

3. יהיה אפשר, לפי החוק המטומטם הזה, להוזיל את מחיר הספר החדש רק 18 חודשים לאחר פירסומו! כמה ספרים חדשים מחזיקים מעמד שנה וחצי במחיר מלא על המדפים בחנויות הספרים? רובם נעלמים אחרי חודשיים-שלושה! – ומי נשארים 18 חודשים? – אולי רק כמה כותרים של הידוענים, שבהם מטפל ח"כ ניצן הורביץ, שהוא מיוזמי החוק, שחלקם הם הסופרים הפוליטיים שהם מצפון האומה, לרוב תומכי מפלגתו מר"צ, ושאין שום צורך לדאוג להם כי הציבור מעריץ אותם וקונה את רבי-המכר שלהם. אז מעכשיו יקנה רק ב-88 שקל לעותק ולא במסגרת של 4 במאה – כי ניצן צריך לדאוג לסופרים העשירים.

כן, זה החוק המטומטם, שמיטיב עם מעט סופרים מצליחים – שאין צורך לדאוג להם (שהרי ממילא בקרוב הם יקבלו את פרס נובל) – ודופק את כל שאר הסופרים. ובעצם הוא ידפוק בסופו של דבר גם את המועדפים האמידים של ח"כ ניצן הורביץ – כי מי ירוץ לקנות את ספריהם ב-88 שקל? רק הנשים העשירות תומכות השמאל בתל-אביב והסביבה.

תקנו אותי אם אני טועה.

4. שמענו שיש סופרים שמבקשים לקחת חזרה את החוזים שלהם עם הוצאות הספרם הממוסדות, ולהוציא את ספריהם על חשבון עצמם, כאשר ההוצאות תשמשנה להם אולי רק מעין מפיק – שאז החוק המטומטם החדש לא יחול על ספריהם כי הם בגדר אנשים פרטיים – והם יוכלו למכור אותם במחירים זולים כבר מהיום הראשון להופעתם בשוק! כי מה סופר רוצה? שיקנו אותו ושיקראו אותו, ולא להתפרנס מכך כי זה ממילא בלתי אפשרי בישראל ואפילו במדינת העולם זה נדיר. השווקים שם הרבה יותר קשיחים מול הסופר.

5. לנוכח העודפים הרבים של ספרים, בעיקר ספרי ילדים, וסתם ספרים לא-חדשים, שהצטברו במחסני ההוצאות והרשתות, עותקים אשר עצם איחסונם עולה כסף, ואשר לעיתים זול יותר לגרוס אותם ולגרוע אותם מן המלאי מאשר להמשיך להחזיקם – צפּו למבצעים של לא רק 4 ב-100 אלא אולי אפילו 10 עותקים ב-100 – ובלבד שההוצאות והרשתות ייפטרו מעודפי המלאי!

וכל זה אמור לגבי ספרים בני יותר מ-18 חודש – שאז הכול יהיה כשר גם לפי החוק החדש! וכך אולי נזכה לפחות לראות מחדש ספרים פחות חדשים, שלעיתים נעלמו מן המדפים לאחר כחודשיים כי הוחזרו למפיצים!

לפני כשנה או יותר השתתפתי בשידור חי בתוכנית טלוויזיה כלכלית מול הסופר-המו"ל רם אורן, שתמך בחוק, כנראה משיקולי מו"ל-סופר של רבי-מכר. אני התנגדתי והבאתי את הנימוקים דלעיל, וגם אחרים.

אחרי פברואר 2014 נראה מי צדק! 

הוספת תגובה