מחר יובא למנוחות עזריה אלון ז"ל האיש שהשפיע אהבת הארץ והטבע על דורות רבים וידע לשמר את האיזון שאבד בין חשיבות הפיתוח לטובת האדם לבין שמירת ערכי טבע. להדגשת ההיבט שנשכח על ידי רוב פעילי התנועות הירוקות בישראל אני מעלה כאן מאמר נשכח של אלון שפורסם בשנת 1987 וקטע מראיון מצולם שערכתי עימו בשנת 2009. יהי זכרו ברוך. תמונה: ויקיפדיה.
בשנת 1987 פרסם עזריה אלון, האיש המגלם בדמותו את חזון ופיתוח תרבות שמירת הטבע בארץ ישראל, מאמר מיוחד במינו בעיתון "טבע וארץ". (גיליון כ"ט 2 עמוד 19). המאמר הזה הוביל אותי לביקור אצל האיש המיוחד הזה המביט לא רק לאחור אל 91 שנותיו אלא בעיקר קדימה. לפניכם חלק מן הראיון שערכתי עימו.
במאמרו, " רוח האדם, לא רוח האדמה", יצא עזריה אלון נגד רוח החזרה לטבע וחוסר הרציונאליות שבאו לידי ביטוי בספרון "רוח האדמה" שהוצא לאור במסגרת אחד מבתי הספר של החברה להגנת הטבע. הספרון שכלל מאמרים של אדוארד אביי, הנאום (שלא היה) של ציף סיאטל, ועוד נבואות חורבן שהובילו לקריאות נגד כל פיתוח תעשייתי הפך אז לחלק מן הפק"ל של מדריכות החברה להגנת הטבע והשפעתו לא פגה עד היום.
עזריה אלון כתב במאמרו:
"אני נאבק ברעיון של "רוח האדמה" לא משום שאין הוא ציוני, אלא משום שהוא נגד האנושות".
"השאלה היא מה יכוון אותנו ואת מעשינו, "רוח האדמה" ערטילאית או "רוח אדם" רציונאלית. התקופה שבה אנו חיים אינה תקופת זוהר לרציונאליזם. כוחות אפלים של אמונות מיסטיות ופונדמנטליזם דתי שוטפים את כל העולם, מארצות המצויות בראש הסולם הטכנולוגי, כארצות הברית ועד איראן…. מאלה שדיברו בעבר בשם "רוח האדמה" נותרו לנו זיכרונות מרים, שכן דווקא אלו היו תמיד אויביה של רוח האדם. קשה להתמודד על המציאות הממשית של בני-האדם; גם עם הצורך לתת תשובות לצרכים הטכנולוגיים, ולצרכי השימוש בקרקע, במים ובאוויר, וגם לשמור על מורשת הטבע למען עצמנו ולמען הדורות הבאים. קל הרבה יותר להתעלם מכל אלה, לשלול את הקיום האנושי הריאלי, להיתפס לרעיונות מיסטיים ולהאמין שהם הם שיפתרו את בעיותינו…"
בהקדשה שנכתבה עבורי על ידי עזריה בשולי מאמרו ביום שישי האחרון הוא כותב: "גם היום, כמו בזמן כתיבת המאמר, נשאר הערך העליון – רוח האדם". לפניכם צילומי המאמר וההקדשה וכן קטע וידאו מהמפגש.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.