שר התשתיות ומהפכת האנרגיה הביתית
בועז ארד | 16 בנובמבר 2009 נכתב עבור הטור "על הכוונת" במוסף דיור במקור ראשון.
עם כניסתכם לדירה החדשה בוודאי תרצו לציידה במיטב מכשירי החשמל, מקרר, תנור, מזגן, מדיח כלים, מיקסר וכו'… אולי לא ידעתם אך השאיפה המקובלת הזאת הפכה לאחרונה לספין מחשמל מצד משרד התשתיות.
כידוע, הצרכן הישראלי ניצב נבוך מול שפע מכשירי החשמל הביתיים בשוק ואינו יודע כיצד יבחר את מכשיר החשמל באופן שיטיב עם המהפכה הירוקה. אך לא אלמן ישראל ומשרד התשתיות נחלץ לעזרה. במשרד הושיבו צוות של מומחים על המדוכה ואלו הולידו במזל טוב קובץ תקנות שיסדירו את האופן בו תפעילו את המיקסר, המדיח או מייבש השער. תקנות אלו אושרו לאחרונה על ידי הכנסת והם יחולו על כל מוצרי החשמל הביתיים. התקנות שיכנסו לתוקף במרץ 2010 יחייבו את כל המוצרים לעמוד בתקן של חסכון באנרגיה. מעת זאת כבר תדעו לא לשגות ולא לרכוש מוצרים "זוללי חשמל".
כידוע, אי אפשר לקרר את האוכל במקרר ללא חשמל, כנ"ל מדיח הכלים, תנור האפייה ומייבש הכביסה. אפשר לחסוך ואט פה, ואט שם, אבל אי אפשר לאפות עוגה ולא לצרוך חשמל. החיסכון – אם יהיה, לא יהיה משמעותי במיוחד, ולא יהיה שונה מהחיסכון שהיה מושג גם ללא התקנות. אך לא מכשול פעוט זה יעמוד בפני משרד התשתיות שהכריז בפני העיתונות:
" מנתוני המשרד עולה כי החיסכון הצפוי בחשמל עומד על כ-120 מיליון קוט"ש בשנה בממוצע – כמות שבמצטבר עשויה להגיע לכדי 6.5 מיליארד קוט"ש עד סוף שנת 2020. כמות זו, מציינים במשרד, מהווה כמעט 7 אחוזים מהיעד הממשלתי לצמצום הצריכה בחשמל עד תום שנת 2020. תקנות אלו יצטרפו לתקנות שכבר אושרו למזגים, למקררים, מנועים חשמליים, משאבות וציוד נוסף."
בציטוט המיוחצן נאמר: "7% מיעד צמצום הצריכה". מהו יעד צמצום הצריכה ? אולי 10%. כמות של 7% מתוך כ-10% הם 7 אלפיות מהצריכה. על זאת כל המהומה?
מעבר לערך שאין לזלזל בחשיבותו, עבור תפקוד מנגנון ממשלתי משומן, של הגבלת הייבוא, תוספת תקנים לאנשי מכון התקנים, הוספת מפקחים מיוחדים לנושא ואספקת נושאים לכנסת לעסוק בהם תמורת השכר הנאה, יש בצד העניין גם זכייה ברגע של תהילה בין הכתבות החדשותיות. אך עולה השאלה, מה עשינו עד כה? כיצד הצלחנו להתייעל בטרם הופיעו התקנות המתקדמות?
על פי הבלוג "האמריקאי" חלק מן התשובה לשאלה מופיעה באתר משרד האנרגיה האמריקאי. מסתבר כי השימוש באנרגיה הולך ומתייעל במהלך השנים. אם בשנת 1970 נדרשו 18 אלף יחידות אנרגיה (BTU ) על מנת להפיק דולר של יצור מקומי גולמי בארה"ב, הרי שבשנת 2008 הוקטנה כמות האנרגיה הנדרשת לייצור ב-50%, ועמדה על 8.5 אלף יחידות BTU בלבד לכל דולר של ייצור. הכלכלה האמריקאית הצליחה להכפיל את יעילות השימוש באנרגיה שלה במשך 38 שנים, מדובר בייעול שימוש באנרגיה שהינו מעל ומעבר לכל "הישג" שיכולה להשיג חקיקה או התערבות ממשלתית המתיימרת להשיג "חיסכון בשוק". הביטוי של מהפכת החיסכון הזאת מובהק במיוחד בכל הקשור למוצרי החשמל הביתיים, למרות שאלו לא זכו לחקיקה מתקדמת כזאת של משרד התשתיות הישראלי בארצות הברית, הרי שהשוק העניק את היתרון למי שהצליח לייצר מוצרים ביתיים המסוגלים לבצע יותר עבודה בפחות אנרגיה.
על פי הנתונים המוצגים באתר איגוד יצרני הציוד החשמלי הביתי (http://www.aham.org/), מוצרי החשמל הביתיים הדגימו עליה דרמתית ביעילות האנרגטית שלהם בין השנים 1980 לבין 2008. מקרר ביתי למשל, שיעילות האנרגיה שלו הוגדרה בנתון 5.59 (EF מדד יעילות אנרגיה למוצרי חשמל) הגדיל את יעילות פי 3 ל-15.50 וגילם בכך שיפור של 177 אחוז ביעילות האנרגיה. האירגון גם מציג מידע מפורט לגבי צריכת החשמל של כל כלי החשמל הביתיים לשנה והערכות המחיר להפעלתם (כאן), מרשים לגלות כי מקפיא ביתי מסוגל לפעול במשך כל היממה, שנה שלמה, עבור עלות צריכת חשמל של 40 דולר בלבד.
הנתונים הללו ממחישים כי השוק והביקוש למוצרים איכותיים יותר מובילים מהפכת חיסכון באנרגיה למרות שזאת אינה זוכה לסיקור תקשורתי נלהב.
הבה נקווה כי משרד התשתיות לא יערים יותר מידי תקנות והגבלות על יצרני המכשירים על מנת שלא נעכב את התקדמות מהפכת החיסכון האמיתית באנרגיה.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.