מלצר, יש לי צפרדעים בליטני
כאשר האו"ם מתפקד כסנגורה של טהראן במקום כשוטר שלה, אין פלא שמועצת הביטחון מתגברת את כוח יוניפי"ל במוסלמים אוהדי אחמדינג´אד, שיאפשרו לחיזבאללה להתחזק בדרום לבנון ומאידך ימנעו מישראל את זכותה להגן על עצמה. אולמרט ושריו מצעידים אותנו היישר לתוך מלכודת מס´ 1701
קרולין גליק 3/9/2006
ביום שלישי הזהיר ראש השב"כ יובל דיסקין מפני הסכנות ההולכות ותופחות לביטחונה של ישראל בעזה ובצפון השומרון בעקבות המלחמה האחרונה. אם לא יינקטו צעדים כדי להפסיק את ההעברות המסיביות של מערכות נשק מתקדמות לרצועה, התריע דיסקין, בתוך שנים מעטות יגיע האיום מעזה לרמה של איום חיזבאללה בלבנון. כמו כן, בצפון השומרון ובעזה פועלים קציני חיזבאללה ביחד עם חמאס וכוחות הג'יהאד האסלאמי באין מפריע.
בלבנון, חיזבאללה יוצר מראית עין של שיתוף פעולה עם צבא לבנון כדי להרדים את הזירה. בצל השקט מתחזק חיזבאללה את כוחותיו, מחדש את מצבורי הנשק שלו ומחכה לאות מאיראן לחדש את המלחמה נגד ישראל. אין ספק כי דבריו של נסראללה בשבוע שעבר, לפיהם חיזבאללה לא מתכוון לפתוח סיבוב שני וכי לא ציפה לתגובה החזקה של ישראל בעקבות אירוע החטיפה, נועדו לבלבל את ישראל ולהרגיע את הלבנונים. לפחות בישראל, מטרתו כנראה הושגה. הנה, אמר ראש הממשלה אהוד אולמרט בסיפוק. נסראללה מודה כי שיקמנו את ההרתעה.
ובינתיים, רפובליקת האייתוללות מתקדמת באין מפריע לעבר יכולת גרעינית. התגובה הפייסנית להודעתו של נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, על דחיית דרישת מועצת הביטחון להפסיק את העשרת האורניום במתקני הגרעין האיראנים – עוד הקדימה את ההודעה עצמה. ביום רביעי עסק הממונה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי, חאווייר סולאנה, בניסיון לחדש את המשא ומתן עם טהראן.
האו"ם, המופקד על הטיפול הבינלאומי בתוכנית הגרעין האיראנית, מתפקד לא כשוטר אלא כסנגור של טהראן. במהלך ביקורו בישראל ביום רביעי נשמע מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, כמו מנהיג אסלאמי. נגד ישראל הוא הטיף גינויים רבים על כל הפעולות שצה"ל נוקט בלבנון ובעזה מצד אחד והסובלנות שאין לה קץ שגילה כלפי איראן מצד שני. במהלך מסיבת העיתונאים שמשותפת שערך עם אולמרט אמר אנאן שמבחינתו, הסיבה שזה לא בסדר שאיראן מאיימת להשמיד את ישראל מסתכמת בכך שישראל היא חברה באו"ם. תוך התעלמות גסה הן מפעילות הגרעינית הבלתי חוקית של איראן והן מהעובדה כי טהראן פיקדה על המלחמה בלבנון ובעזה, הטעים אנאן באופן ביזארי כי "לא ניתן למחוק את ישראל עם דיבורים".
לתפארת המיליציה
מבלי ששמנו לב לכך, ממשלת אולמרט-לבני-פרץ מובילה אותנו למצב שבו אנו הופכים את זכותנו להגנה עצמית, ואגב כך את עצמאותנו, לדבר מותנה. ההתעצמות של האיומים הביטחוניים מלווה ואף מלובה באופנסיבה דיפלומטית אירופית ואו"מית נגד ישראל שמטרתה הגלויה היא להביא לביטול זכותה של ישראל להגן על עצמה מול חיזבאללה, הפלשתינים ואף מול איראן. ובמקום לזהות את הסכנה ולפעול בכל דרך לסלק אותה, תחת הנהגתם של אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני ושר הביטחון עמיר פרץ מדינת ישראל צועדת ישר אל תוך המלכודת שהוטמנה לה על ידי האו"ם והאיחוד האירופי.
הסכנה הנוכחית מוצאת את שורשיה בניסוח החלטת מועצת הביטחון 1701, שהביאה להפסקת האש בלבנון. החלטה זו הינה הישג חסר תקדים בעבור חיזבאללה, שכן היא מעניקה לארגון – מיליציה תת-מדינתית, ג'יהאדיסטית ובלתי חוקית – מעמד שווה למדינת ישראל, וזאת תוך התעלמות מוחלטת מאיראן ומסוריה שבשליחותן פועל חיזבאללה.
לאחר שההחלטה הגדירה את פעולותיה ההגנתיות החוקיות של ישראל כשוות ערך לפעולות ההתקפיות הבלתי חוקיות של חיזבאללה, היא סללה את הדרך לתגבור כוח יוניפי"ל באופן שמחד יאפשר לחיזבאללה להמשיך להתחזק ולהיות מוצב בדרום לבנון, ומאידך ימנע מישראל את הזכות להגן על עצמה. יש שלוש סיבות מרכזיות לכך.
ראשית, ההחלטה קבעה כי מי שישפוט את עמידת הצדדים בתנאיה הוא לא אחר מסנגורו של אחמדינג'אד, קופי אנאן. אנאן חשף את כוונותיו באשר למילוי תפקיד זה כבר לפני שבועיים, כאשר גינה את פעולת סיירת מטכ"ל בבעל-בק מצד אחד ופתח את קריאותיו (שמאז רק התחזקו) להסרת המצור הימי והאווירי של צה"ל על לבנון.
מלבד זאת, הנהגת יוניפי"ל על ידי כוחות אירופיים היא הרת-אסון לישראל. בעוד אולמרט ולבני מדגישים כי הכוחות האירופיים הם הישג מדיני חשוב לישראל, האמת הפשוטה והברורה היא כי כוונת אירופה בהשתתפות בכוח היא למנוע מישראל את היכולת להגן על עצמה. שר החוץ הקומוניסטי של איטליה, מאסימו ד'אלמה, חשף את כוונת אירופה בראיון לעיתון 'הארץ' ביום שישי שעבר. שם אמר כי הכוונה של האירופים ביוניפי"ל היא "להוכיח לישראל שהיא יכולה להבטיח את ביטחונה טוב יותר באמצעות הפוליטיקה של שלום מאשר באמצעות מלחמה". בכך יוכח, לדבריו, כי הדרך האמריקנית והישראלית להתמודד עם איומים – קרי להשיב מלחמה נגד אויביהן – איננה נכונה עוד. יוניפי"ל יוכיח כי הדרך האירופית, המסתכמת בפיוס ועוד פיוס, היא הדרך היחידה להתמודד על איומים אסטרטגים וקיומיים.
איומי מוות מתונים
ד'אלמה, כמו גם כלל מנהיגי אירופה ואנאן, קובעים חד-משמעית כי הם רואים בהשתתפות יוניפי"ל אמצעי להפעלת השפעה רבה יותר על ישראל בזירה הפלשתינית. גם ד'אלמה וגם אנאן מביעים את תמיכתם ביוזמת יו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס, לצרף את ארגון הפת"ח לממשלת החמאס. שניהם קובעים כי כך ניתן יהיה לחדש את המשא ומתן עם ישראל. ד'אלמה הוסיף כי מבחינת אירופה, הצבת כוח יוניפי"ל בלבנון עתידה להוביל להצבת כוחות או"ם בעזה.
אם לא די באמור לעיל כדי להסיק את המסקנה כי כוחות יוניפי"ל, שלבואם אולמרט, לבני ופרץ כה מחכים, מהווים בעיה חמורה בעבור ישראל, ישנו המרכיב המוסלמי של הכוח. גם אנאן וגם האירופים חוזרים ומעלים מדי יום את רצונם לשלב מרכיב מוסלמי של עד 7,000 חיילים בתוך יוניפי"ל. ומאיפה הכוחות הללו אמורים להגיע? מבנגלדש, אינדונזיה, מלזיה וטורקיה. כל המדינות הללו מוגדרות על ידי התקשורת, הן בישראל והן במערב, כמדינות מוסלמיות "מתונות". אך האומנם?
בבנגלדש הוציא לאחרונה ארגון סטודנטים ג'יהאדיסטי השייך למפלגה הג'יהאדיסטית, הג'מעה-אסלאמיה, המכהנת כשותפה קואליציונית בממשלת בנגלדש, איומי מוות נגד שני אינטלקטואלים חילונים מובילים במדינה. השניים קיבלו הודעות לפיהן בשל ניסיונותיהם ללמד את ערכי החילוניות, הדמוקרטיה והמדע הם מזוהים כ"אתיאיסטים מלוכלכים". ההודעות גם פירטו את ופן הריגתם העתידית של השניים – כריתת לשונותיהם ושיסוף גרונותיהם.
באשר לישראל, ראוי לזכור את פרשת העיתונאי המקומי סלאח אודין שוהאב צ'ודהורי. צ'ודהורי נעצר ב-29 בנובמבר 2003 עת המתין לטיסה מדאקה לבנגקוק, משם היה אמור להמשיך לישראל כדי להשתתף בכנס בנושא תפקיד התקשורת בקידום השלום. צ'ודהורי הואשם בהסתה, כפירה וריגול לטובת ישראל. הוא עונה והוחזק במעצר במשך 17 חודשים. בנגלדש מתכוונת לשגר ללבנון 2,000 חיילים.
וישנה אינדונזיה, המדינה האסלאמית הגדולה ביותר. יש לזכור כי אינדונזיה הטילה עונש מאסר של שנתיים על מנהיג ארגון הג'יהאד ג'מעה אסלמיה שעמד מאחורי הפיגועים באי באלי בשנת 2002. במאי התקבל אחמדינג'אד בג'קרטה בהתלהבות חסרת תקדים. סטודנטים באוניברסיטה הריעו לו כאילו היה כוכב רוק. בראיון ל'וול-סטריט ז'ורנל' ביום שלישי, טען שר ההגנה של אינדונזיה, ג'ווונו סודרנוסו, כי הדרך הטובה ביותר להבטיח את דרום לבנון היא על ידי "קליטת" לוחמי חיזבאללה לתוך שורות הצבא הלבנוני.
במהלך המלחמה קראה ממשלת מלזיה לכל מדינות העולם לנתק את קשריהן עם ישראל. במושב מיוחד של ארגון המועצה האסלאמית בקואלה-למפור שנערך במהלך המלחמה, עמד ראש ממשלת מלזיה שכם מול שכם עם אחמדינג'אד, הנוהג לבקר במדינה לעתים קרובות. השבוע אמרו בכירי המשטר המלזי כי אין שום הצדקה להתנגדות המערב לתוכנית הגרעין של איראן.
מבין כל המדינות המוסלמיות שמתכננות לשגר כוחות ללבנון במסגרת יוניפי"ל, רק לטורקיה יחסים דיפלומטיים אתנו. על כן, בינתיים ישראל איננה מסכימה כי אף מדינה מוסלמית זולת טורקיה תשתתף בכוחות. ב-20 באוגוסט, בעת ביקור שר החוץ הטורקי עבדאללה גול בארץ, אמר אולמרט כי "טורקיה משחקת תפקיד חשוב במזרח התיכון ותמשיך לעשות כך". אולמרט הוסיף כי "ישראל סומכת על טורקיה".
קשה למצוא דרך להצדיק את עמדתו של אולמרט. נכון שעד שנת 2002, עת המפלגה האסלאמיסטית AKPעלתה לשלטון, טורקיה היתה בת-ברית של ישראל. אולם בארבע השנים האחרונות הפכה טורקיה למדינה עוינת לישראל ולארצות הברית כאחת, והתקרבה עד מאוד לעולם הערבי ולאיראן. במהלך המלחמה גילה צה"ל כי משלוחי נשק איראניים לחיזבאללה הועברו לסוריה דרך טורקיה.
לאחר הבחירות הפלשתיניות בינואר, ראש ממשלת טורקיה, רג'פ ארדואן, היה המנהיג הראשון שאירח את מנהיגי חמאס. ההסתה הג'יהאדיסטית האנטישמית והאנטי-אמריקנית הפכה לנחלת הכלל בתקשורת הטורקית בשנים האחרונות. במהלך המלחמה בלבנון תקפו מנהיגי טורקיה את ישראל, והטילו עליה את כל האשמה למלחמה. ארדואן אמר כי "אף אחד לא יכול לצפות מטורקיה להיות ניטרלית ולא לנקוט עמדה" ביחס למלחמה. בכירים אחרים טענו כי ישראל יותר גרועה מנאצים.
מכל זה עולה כי השתתפות כוחות ממדינות מוסלמיות בכוח יוניפי"ל גם אם אלו רק מטורקיה בנקל עלולה להוביל למצב שצה"ל ימצא עצמו נלחם נגד כוחות או"ם, אלא אם, בהתאם לכוונת האירופים והאו"ם, כוחות יוניפי"ל יובילו למצב שישראל פשוט תסכים לוותר על זכותה להגנה עצמת אל מול איומי החיזבאללה, האיראנים והפלשתינים הגוברים מדי יום ביומו.
אשרת כניסה לג'יהאד
מול מצב זה, ממשל בוש, כמו ממשלת אולמרט-לבני-פרץ, מאבד את הצפון. במהלך שקשה להבין, מחלקת המדינה הנפיקה אשרת כניסה לארצות הברית לנשיא איראן לשעבר מוחמד חאתמי. באופן כמעט סוריאליסטי עתיד חתאמי לשאת נאום על סובלנות בין-דתית בקתדרה הלאומית בוושינגטון.
האמת היא כי כפי שקרה בתחילת המלחמה בלבנון, גם הפעם קובעת הממשלה לעצמה מטרות ראויות, אך נוקטת צעדים שמובילים למצב שאת המטרות הללו לא נוכל להשיג. במקרה הנוכחי, אולמרט, לבני ופרץ חושבים כי דרך יוניפי"ל ישראל תקים קואליציה נגד חיזבאללה בעוד שמה שקורה בפועל הוא שישראל מאפשרת הקמת קואליציה שתפעל להגן על חיזבאללה נגד ישראל. אין הדברים צריכים להיות כך. ישראל איננה צריכה לנהל משא ומתן כדי להבטיח את ביטחונה. היא צריכה רק להבטיח את ביטחונה. הסיבה היחידה שאירופה והאו"ם מצליחים לתת לנו פקודות היא שהממשלה מאפשרת להם לתת לנו פקודות. כדאי שמישהו יבהיר זאת לאולמרט-לבני-פרץ בהקדם.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.