לחופש יש תנאים – כיצד נראית החירות בלילה

ע"פ הפוסט  What Freedom Looks Like at Night | פורסם 21 בדצמבר 2007

השבוע התבשרנו על מכירת עותק נדיר של ה"מאגנה כרטא" המייצגת את המסד הטרום מודרני הראשון של שלטון החוק. ההכרה הפוליטית בזכויות האדם היא הבסיס לקפיטליזם ולשגשוג בעולם.

המגנה כרטא (בלטינית, 'האמנה הגדולה') הוא המסמך החוקתי המוכר ביותר בבריטניה. בשנת 1215, בארונים פיאודליים הכריחו את המלך ג'ון (1199 – 1216) הרודן להסכים לסדרה של וויתורים אשר נחתמו באמנה המוכרת יותר בשם המגנה כרטא. 61 סעיפים מגדירים בבהירות את זכויות הכלל כנגד המלוכה. האמנה כוללת סעיפים הדנים ב'כנסייה חופשית', החוק הפיאודלי, ערים מסחר וסוחרים, רפורמה בחוקים וצדק, התנהגותם של נציגי המלוכה, והיערות המלכותיים.

שלטון החוק המבוסס על הגנה של הפרט מפני עריצות הוא המהווה בסיס לצמיחה כלכלית ושגשוג. את עומק השורשים של עקרונות החופש והגבלת כוח השלטון וההגנה על זכויות האדם והרכוש ניתן לבחון מהבטים שונים אולם אחד ההביטים המובהקים ביותר הינו רמת הצמיחה והעושר הכלכלי. מתוך הדוחות המשעממים לכאורה של נתונים כלכליים ותוחלת חיים עולה התמונה המרתקת של מצב החירות בעולם.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מארכיון NASA

בצילומי הלווין (NASA ) הליליים ניתן לראות את חלקי העולם בהם נשמרת בערת לפיד החירות והתרבות. אירופה, צפון אמריקה חלקים קטנים מאסיה וישראל משמרים את מעלת האדם לעומת אפלת היבשת הדרום אמריקאית, אפריקה וחצי האי ערב.

מעל:יפן, טאיוואן דרום קוריאה והונג-קונג מול סין רוסיה וצפון קוריאה.

 

מעל: אירופה מול אפריקה

מעל: ישראל למול שאר מדינות ערב

מעל: פוארטו ריקו וארה"ב מול קובה והאיטי

הוספת תגובה