קן אולסון, מייסד דיגיטל ז"ל
מאת יעקב רסלר | 8 בפברואר 2011
קן אולסן, אחד החלוצים והדמויות הבולטות בעולם המחשבים הלך לעולמו, בגיל 84.
קן אולסן היה המייסד והמנהל האגדי של חברת המחשבים דיגיטל, במשך 35 שנה. הוא ייסד את דיגיטל בשנת 1957, אבל לשיא ההצלחה הגיע בשנות ה 1980 המאוחרות. באותה עת העסיקה חברת דיגיטל 120 אלף עובדים בכול העולם וגם בארץ היה לה מרכז פיתוח ותמיכה גדול. המכירות שלה הגיעו ל 14 מיליארד דולר לשנה, והיא הייתה שנייה בגודלה רק ל IBM.
דיגיטל, וקן אולסן, היו חלוצים בפיתוח המחשבים. עד דיגיטל שלטה IBM בתחום, וייצרה ומכרה מחשבי ענק (במושגים של אז), מה שנקרא mainframe – לחברות גדולות במחירים של מיליונים רבים של דולרים כול מחשב.
דיגיטל פיתחה משפחה של מחשבים "מידי" בהתחלה pdp-11 ואח"כ VAX . הם היו מחשבים מעולים שנמכרו בסכומים יותר קטנים – כמה מאות אלפי דולרים בודדים.
היו לו הרבה חידושים הן בחומרה (דיגיטל תכננה וייצרה בעצמה את כול המרכיבים של מחשביה), והן בתוכנת מערכת ההפעלה – virtual memory .
הבעיה עם דיגיטל – שהיא עבדה על בסיס רכיבי חומרה ותוכנה בבעלות עצמית (Proprietary ) – שאת פרטיהם היא שמרה בסוד.
בשנות ה 90 ירדה דיגיטל מנכסיה, לאחר שהמחשב האישי נגס חזק בנתח השוק שלה (אותו דבר קרה למתחרתה המוכשרת, סאן – sun ).
קן אולסן לא העריך נכון, ובזמן את המהפכה של המחשב האישי, הזול והנפוץ. המחשב האישי רץ קדימה במהירות מסחררת, כי הוא היה פתוח – כול הרכיבים סטנדרטיים, זמינים לכול, הן החומרה והן התוכנה. המחשבים האישיים נמכרו במספרים אדירים, ובמחירים זולים. דיגיטל לא יכלה להתחרות.
קן אולסן אולץ לפרוש ב 1992 והחברה נמכרה למתחרה חדשה וצעירה מעולם ה PC, קומפק, תמורת 7 מיליארד דולר בשנת 1996, והמותג נעלם.
בכול אופן שמור לו מקום של כבוד בתולדות תעשיית המחשבים בזכות חידושיו הרבים והצלחתו האדירה. לי אישית יצא לעבוד על מחשבי דיגיטל, ולמדתי להעריך אותם מאד.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.