תוכנית עסקית לישראל
7 בדצמבר 2006
בעוד ימים ספורים עומד ראש הממשלה אולמרט להתייצב בוועידת העסקים של ישראל במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ולנאום בפני אנשי עסקים מן המובילים בישראל ובעולם בהמשך לנושא בו יעסקו: "תוכנית עסקית: הלקוח – מדינת ישראל".
השגת יעדים
תוכנית עסקית הינה כלי להשגת יעד ותכנון האמצעים והדרך להשגתו מתוך זיהוי של יתרונות וחסרונות יחסיים בשוק. כיצד מלמד אותנו אולמרט להציב יעדים ולהשיגם?
המלחמה האחרונה נפתחה לאחר התקפה של החיזבאללה ושבי חיילינו- היא נפתחה במטרה מוצהרת להשיב את החיילים ולפרק את החיזבאללה. אולם ברגע האמת, כאשר היינו הצד המכריע בקבלת או דחיית הפסקת אש הסכים אולמרט לקבל הפסקת אש תוך ויתור על המטרות. למה דומה הדבר? למהלך עיסקי מורכב שמשאבים יקרים משרתים שיורד לטמיון ברגע של פיק בירכיים ניהולי, פיק בירכיים שגורם לחמצה גדולה.
כך שבסוף המלחמה חזרנו לנקודת המוצא לאחר ביזבוז משאבים אדירים: אותה נקודה בה החיזבאללה מכתיב לנו את התנאים והמחיר עבורם יוחזרו החיילים החטופים (אם אמנם הם חיים). האם אחד מן הנוכחים בעולם היה שוכר לעבודה מנהל עם ביצועים כאלו?
רווחיות
בתוכנית עסקית ראויה יש לבחור את הדרך היעילה ביותר להגיע למטרה היות ומטרתה היא השגת רווח. לא סביר להוציא הוצאות עצומות על מנת להשיג רווח שהוא נמוך יותר מן העלות של מימוש התוכנית. היום ברור לנו כי המערכה האחרונה בלבנון היתה כרוכה בהוצאות שלא השיגו שום הישג שלא ניתן להשיגו במחיר נמוך יותר.
צוות ניהולי
בתכנית עסקית יש לחזות את תנאי השוק ולהקצות את המשאבים הראויים להתמודד עימם, כיצד עומדת תוכניתו של אולמרט במבחן זה? אחד המשאבים החשובים הוא המשאב הניהולי. חברות רבות משתדלות להציג למשקיעים מנהלים בעלי נסיון עבר מוצלח על מנת להוריד את הסיכון שיש בהפקדת משאבים בידים לא מנוסות – אין זה סוד שטובי אנשי העסקים מצטיינים גם בבחירת שותפיהם ועוזריהם, זאת הדרך היחידה למקסם את משאבי הניהול ולהיות בטוח כי הגה הספינה המופקד בידיך מהודק היטב לגופה.
אתה אולמרט בחרת בעמיר פרץ לשר ביטחון ואף הצהרת קבל עם ועדה כי הוא ראוי ומתאים – אחרת לא היית בוחר בו ולא משאירו בתפקידו עד היום. הצהרה כזאת מעוררת את השאלה מה הופך אותך מוכשר לבחירת מועמדים וניהול מערכות בהיקף של מדינה? מה מכשיר את המועמד עמיר? כיצד ניהל מערכות מורכבות וגדולות כמו צה"ל, מה הוא מבין בסוגיית בטחון ישראל? מה הוא יודע על הניתן ולא ניתן לביצוע על ידי הצבא? באיזו רמה של הבנה הוא מסוגל לבחון תוכנית מבצעית ולשפוט אם הקצאת הכוחות מתאימה? אם מאמצי הקרב מחולקים נכון? האם נלקחו בחשבון הפתעות עליהם התריעו גורמי המודיעין? האם הימ"חים מוכנים? מהלך שכל מנהל צריך לבצע בעסק אותו הוא מנהל על מנת לאמוד את התאמת התוכניות למשאבים ליכולת ולשוק בפניהם הוא עומד. המסקנות עגומות.
מצב "השוק"
ישראל נמצאת בנפילה חופשית כשסביבה מבול של הצעות או"ם אנטי-ישראליות ואנטישמיות, הממשל האמריקאי מוותר על ישראל כנכס אסטרטגי ומתארגן לפניית פרסה מדינית, רוסיה מציידת את תוכנית הגרעין האיראנית בכלים וידע ובטילי אוויר מתקדמים למניעת מכת מנע, זרוע המהפכה האיראנית הולכת ומתעצמת בלבנון ובעזה.
מדינת ישראל בניהול ממשלת אולמרט משולה לעיוור המגשש דרכו תוך היתקלות בקירות; ממארבי הטילים בלבנון היא כושלת אל מארבים דיפלומטיים כשבכל סיבוב היא משילה מעליה עוד שכבה במעטה הביטחון הלאומי ומעמדה האסטרטגי של ישראל. הצירוף של האנשים הלא מתאימים במקומות הלא מתאימים – הינו מתכון לכישלון, צירוף כזה בזמן בו מתעצמים האיומים הינו מתכון לאסון.
זאת תופעה מיוחדת של התבטלות עצמית של אנשי עסקים המוכנים לשבת מול מנהל כושל ולקבל הרצאה בנושאי ניהול. מה יתרום אולמרט לאנשי עסקים הנמדדים מידי יום באופן פומבי ואמיתי על ביצועיהם בחזון, ביכולת ניהולית ובניית ויישום תוכניות עסקיות? כשמדובר באנשים היודעים להציג את שורת הרווח וההפסד למשקיעים שנתנו בהם את אמונם ולקבל את הגמול או לשלם את המחיר בהתאם מה לאולמרט ולהם?
נדרש שינוי
אין סיבה ראויה שתמנע מאזרחי ישראל לראות את מדינתם כעסק שאמור להביא להם רווח. אין סיבה שאזרח ישראלי לא יחוש כי הדרכון ותעודת הזהות הינם תעודות כבוד – אולם בכדי להגיע למקום שכזה עלינו לוודא שלא נתנפץ כחברת "בועה" כפי שצופה לנו אחמדיניג'אד. עלינו לוודא כי נורמות ניהוליות בסיסיות שבלעדיהם אין קיום בשוק הפרטי מיושמות גם במרחב הציבורי, הצעד הראשון להבראה הינו פיטורי ההנהלה הכושלת.
מעל: פסל השלישיה הכושלת מהפגנת המילואימניקים מול משרד ראש הממשלה
לקריאת ריכוז מאמרי המערכת – פתוח חלקית לאורחים – גישה מלאה למינויים.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.