האסלם הפונדמנטליסטי והגרעין האירני במרכז בגין
האסלאם הפונדמנטליסטי והגרעין האיראני, זה הוא שם ונושא תחרות הקריקטורות אותה מארגנת תנועת "אם תרצו". בתמיכת "אנכי" נשלחו לתצוגה בצד התחרות קריקטורות נבחרות של פורקום וקוקס וסיפור מבצע התודעה של הכנסת הקריקטורה לתערוכה האירנית של פורקום וקוקס שהוצגו ב"אנכי".
תנועת "אם תרצו" נטלה יוזמה לפני חודש ולקראת יום השנה לפיגוע במגדלי התאומים וקראה לחבריה לציין שש שנים למתקפת הטרור של ה-11 לספטמבר באירוע סמלי.
עבור רבים היה הרצח ההמוני שביצעו מחבלי אל קאעידה בניו יורק בבחינת קריאת השכמה מפני סכנת האיסלאם הרדיקאלי. במכתבם ציינו אנשי "אם תרצו" כי לא חלפו להם שש שנים ונראה כי לקחי אותו יום נשכחו, איראן דוהרת לקראת השגת נשק גרעיני והעולם אינו עושה דבר.
בעקבות סיעור מוחות החליטו דובר התנועה, ארז תדמור ויושב הראש רונן שובל כי לקראת יום השנה לציון הרצח ההמוני במגדלי התאומים יקיימו תחרות קריקטורות להגברת המודעות בעולם מפני סכנת הגרעין האיראני. "אנו קוראים לציבור הרחב להשתתף בתחרות ולהציע קריקטורות שיעזרו להבהיר לכל מי שעדיין אינו מבין את הסכנה שתישקף לעולם כולו במידה ותצליח איראן להשיג נשק גרעיני." ההיענות הניבה כ-40 קריקטורות מקוריות שהטובות שבהן מוצגות בתערוכה.
שלושת הקריקטורות המצטיינות יזכו את בעליהן בפרס כספי. חבר השופטים יכלול את: העיתונאי בן דרור ימיני, הקריקטוריסט שי צ'רקה, העיתונאי אראל סגל, אלוף במיל' עוזי דיין, ד"ר מיכה גודמן, יו"ר "אם תרצו" רונן שובל, והקהל הרחב.
הקריקטורות המוצגות מזה שבוע לצד תיבת ההצבעות המאפשרת לציבור המבקרים להציע את שיפוטו. במהלך השבוע האחרון סבלו חלק מן הקריקטורות מהשחתה שכוונה נגד הופעת המלה "אסלם" בחלקן.
הבחירה במרכז מורשת בגין בירושלים אינה יכולה שלא להזכיר לנו כי במהלך תקופת כהונתו כראש ממשלה הושמד לראשונה כור גרעיני במדינה ערבית על ידי ישראל. ויתכן כי דווקא היבט זה במורשת בגין הינו החיוני ביותר לקיומנו כיום.
מעל: תמונת תצוגת הקריקטורות במרכז בגין בירושלים.
פורקום וקוקס במבצע תודעה
במסגרת האירוע יחשף ציבור המבקרים לקריקטורות המעולות של פורקום וקוקס ובינהם לקריקטורות נבחרות שיכללו את "פצצה חכמה (Smart Bomb)", "ללא מעצורים (Runaway)", "פארסה מסוגננת (Savoir-Farce)", פירצה בטחונית (Security Breach)" ועוד ממבחר קריקטורות אירן שפורסמו ב"אנכי".
במסגרת האירוע יוזכר גם סיפור המעשה של "צופן אחמדיניז'אד" במסגרתו הוחדרה קריקטורה של פורקום וקוקס המשווה בין דמותו של אחמדיניז'אד להיטלר לתחרות הקריקטורות שאורגנה באיראן במסגרת מסע התעמולה האנטישמי שאירגן המשטר שם. תוך שימוש גאוני בטכניקה של היפוך תמונה הצליחו הקריקטוריסטים המוכשרים "לשתול" את מתאר דמותו של אחמדיניז'אד בדמות מסוגננת של היטלר שנארזה בקריקטורת הסחה ונשלחה לתחרות האירנית תוך שהיא מצליחה לעבור את המכשולים של הצנזורה האירנית ולהיכלל בתחרות.
ציבור קוראי "אנכי" מוזמן לאירוע הסיום של התחרות ב 11.9 בשעה 19.00 במרכז בגין, ירושלים.
תוכנית הערב:
18:30 – קבלת פנים.
19:00 – צפייה בסרט אובסשיין.
19:30 – פאנל בהשתתפות חבר השופטים
20:30 – הכרזה על הזוכים בתחרות הקריקטורות והענקת הפרסים
הכניסה חופשית – נא לאשר השתתפות באירוע עד לתאריך 10.9 במייל: [email protected]
הזדמנות לרכישת קריקטורה מקורית של פורקום וקוקס
לטובת האירוע ותמיכה במימון הוצאות התצוגה ו"אנכי" תרמו פורקום וקוקס קריקטורה מקורית ( Memo to Arafat ) שהופיעה בספר הקריקטורות השני שלהם "עולם בשחור ולבן" הקריקטורה המקורית חתומה על ידי שני היוצרים וניתן לרכוש אותה כאן.
מעל: המשך תצוגת הקריקטורות – הקישו על התמונה לקבלת תמונה מוגדלת
תצוגת פורקום וקוקס וגילוי אפשרי של המשחית המיסתורי…
עידכון מה-10 בספטמבר 2007:
במסגרת ביקור לקוחות בירושלים עברתי במרכז בגין על מנת לראות כיצד מוצגות הקריקטורות של פורקום וקוקס והתרשמתי לטובה, לא רק שכל הקריקטורות שהעברתי הוצגו והקרדיט ניתן ברוחב יד ולב, גם המאמר "צופן אחמדיניג'אד" שצורף הוצג בשלמותו על לוח המודעות לטובת המבקרים.
תוך כדי צילומים כלליים של התערוכה הגיע בחור ערבי שעובד בנקיון המקום והתייצב ביני לבין קריקטורה שתיארה את פסל החירות העומד בהריסות ומתחת כתוב: "אין אלוהים מבלעדי אללה…". הבחור הצהיר כי אסור לי לצלם כי "זאת הדת שלנו". עניתי לו כי אם הוא יפריע לי לצלם אצלם אותו אך הבחור לא וויתר והתוצאה מוצגת כאן מתחת. האם גיליתי את המשחית שפגע בקריקטורות ומחק את המלה איסלם בחלקן? מה שברור הוא שבשיעור על חופש הביטוי הבחור הזה לא היה בכיתה.
וזאת הקריקטורה אותה ניסה "שומר האיסלם" להסתיר (הקישו להגדלה), אגב, הקריקטורה של צילה לביא "פסל הטירוף" היא הקריקטורה הזוכה מבחינתי:
עידכון, 12 בספטמבר 2007: הקריקטורות הזוכות התחרות הן: "אופנת אחמדיניג'אד" של יונתן סלומון במקום הראשון ו-"מיפ,מיפ אולמרט" של אור רייכרט במקום שני. במקום השלישי זכתה "חרב אל איסלאם" של יצחק סברלוב.
לצפייה בתמונות נוספות ובקריקטורות מן התערוכה הקישו כאן.
.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.