מ.ש.
סיפור מן ההיסטוריה שלא מזיק לדעת אותו…
כפי שהופיע במכתבו של אהוד בן-עזר ב-27 ביולי 2009
לפני זמן מה הוקם לוח זיכרון בבית הכנסת היהודי באקדמיה הצבאית היוקרתית של ארה"ב, בווסט-פוינט – לזכרו של אחד בשם: "חיים סלומון". בימי חייו, וזאת בתקופת הכרזת העצמאות של ארה"ב בשנת 1776, היה האיש הזה היועץ הכספי ועוזרו הראשי לעניינים כלכליים של ג'ורג' וושינגטון, שהיה הנשיא הראשון ומפקד הצבא הקונטיננטאלי של ארה"ב החדשה.
בימים הקרים של החורף של שנת 1777 חיילי צבא ארה"ב קפאו מקור מחוסר ביגוד מתאים ורעבו מחוסר מזון. חיים סלומון גייס את הקהילה היהודית בארה"ב, שכבר מנתה אז כמה אלפי משפחות ושלח קריאה ליהודי אירופה לבוא ולעזור בתרומות כספיות למדינה החדשה. פעולתו היתה כה מוצלחת שגו'רג' וושינגטון עצמו מצא לנכון לציין שאלמלא פעולתו של חיים סלומון "פני ההיסטוריה היו בודאי שונים, משום שצבא ארה"ב לא היה מחזיק מעמד במלחמתו נגד הבריטים ויתר אויביה של ארה"ב, שלא רצו בקיומה."
לזיכרו של חיים סלומון ועזרת העם היהודי להקמתה של הרפובליקה של ארה"ב במלחמת העצמאות שלה – ציווה וושינגטון להנציח את פועלם בדרך מיוחדת. אם תיקחו לידיכם את השטר של 1 דולר ותתבוננו בצידו האחורי בימינו של השטר, תראו שהכוכבים מעל ראשו של הנשר המצוייר על גבי השטר הם כוכבים בני שש קצוות דהיינו: כוכבי "מגן-דוד". זאת ועוד, אם תסבבו את הנשר במהופך כלפי מטה תראו שבבסיסו של הנשר נמצאת קונפיגורציה של מנורת שבעת הקנים שהיא סמל ליהדות. שני סמלים אלה הוכנסו לתמידות בדיוקנו של המטבע הבסיסי לפי הוראתו המפורשת של וושינגטון, שאמר:
"העם האמריקאי לעולם לא ישכח את העזרה שהושיטו בני העם היהודי ברגעים החשובים ביותר של תקומת ארצות הברית של אמריקה."
[את הסיפור הזה שלח לי מארה"ב ידיד, סא"ל מיל' בחיל ההנדסה של ארה"ב, שהוא מראשי הוועד הציבורי שהקים ומטפח את בית-הכנסת היהודי בווסט-פוינט. אני מפיץ אותו בבחינת "המביא דברים בשם אומרם."
שמישהו יטרח ויזכיר זאת לאובמה.
מ.ש.
אהוד: הסופר היהודי-אמריקאי הווארד פאסט העלה ברומאן "חיים סלומון בן החורין" את פרשת חייו של היהודי הפולני חיים סלומון, שנתגלגל לארצות-הברית בימי מלחמת העצמאות של אמריקה. בזכות ניסיונו בשטח הכלכלה ובהיותו אדם עשיר נתמנה לסגנו של רוברט מוריס, שלם הצבא האמריקני. חיים סלומון נפטר בעוני ונשכח מאדם בלי שאמריקה המשוחררת תכיר לו טובה על כל אשר עשה למענה. ספריו של פאסט, ובייחוד "אחיי גיבורי התהילה", עשו עלינו רושם רב בימי נעורינו.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.