יום השואה הבינלאומי – השיעור שטרם נלמד
בועז ארד | 28 בינואר 2011
אתמול התקיים יום השואה הבינלאומי וצויין ברחבי העולם. ראוי ביום זה להתמקד בערכים האוניברסליים של מוראות השואה – ערכים שעוד נכונה לנו עבודה רבה על מנת להכיר בהם.
באתר יד ושם מוצגת תערוכה מיוחדת שהוקמה בשנת 2005 לרגל מלאת 60 שנה למשפטי נירנברג.
במהלך מלחמת העולם השניה נפגשו נציגי בעלות הברית והממשלות הגולות מספר פעמים על מנת לדון בסוגית הטיפול בראשי המשטר הנאצי ביום שאחרי סיום המלחמה. בפברואר 1945, נפגשו רוזוולט, צ'רצ'יל וסטאלין בילטה וסיכמו שראשי המשטר הנאצי יועמדו למשפט פומבי לאחר סיום המלחמה. באוגוסט חתמו בעלות הברית על "הסכם לונדון" שהסמיך טריבונל (בית דין) צבאי בין לאומי לתבוע פושעי מלחמה.
בית הדין, שכלל שופטים ותובעים אמריקאים, סובייטים, בריטים וצרפתים התכנס בנירנברג והעמיד לדין בכירים במשטר הנאצי תחת שלושה סעיפי אישום: פשעים כנגד השלום, פשעי מלחמה (כולל: רצח, גירוש לעבודות כפייה והתאכזרות לאוכלוסייה אזרחית, רצח שבויים וגזל רכוש) ופשעים כנגד האנושות, כלומר: רצח, גירוש, שיעבוד, וגירוש של אוכלוסיה אזרחית.ב 19 לאוקטובר 1945, הוגשו כתבי האישום כנגד הנאשמים וכעבור שנה, ב 1 לאוקטובר 1946, גזר עליהם בית הדין את דינם. אחד עשר מתוך עשרים ואחד הנאשמים נידונו למיתה.
בסרטון היוטיוב שהועלה לערוץ "אנכי" מוצג קטע מנאום הסיכום של השופט רוברט ג'קסון, התובע הראשי האמריקני במשפטי נירנברג. משפט מרכזי בנאום ראוי להחרט על דגלם של אוהבי החופש באשר הם.
"המשפט הזה צריך להתוות דרך בתולדות החברה האנושית", מסכם ג'קסון, "לא רק להראות שהצדק ינצח את העוול בסופו של דבר, אלא גם שהאנשים הרגילים של העולם, ואיני עושה כרגע הבחנה בין ידיד לאוייב, יודעים עתה לבטח כי היחיד צריך לעמוד מעל למדינה. המדינה והחוק נוצרו למען האדם, למען יוכל, באמצעותם, להגשים חיים מלאים יותר, מטרה נעלה יותר, כבוד אנושי רב יותר."
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.