מלחמות הטפילים

1 בדצמבר 2006

בשבוע שעבר הושבת המשק ליום אחד על ידי ההסתדרות, השער האווירי לישראל נסגר – אין יוצא ואין בא. כך גם מעברי הגבול. אל העיר אילת ניתן היה להגיע אך ורק בנסיעה ארוכה על הכביש ואניות עוכבו בנמלים מבלי יכולת לפרוק או להעמיס את מטעניהם – חוסם עורקים הודק על דם החיים של התעשייה והכלכלה. להערכת כלכלני התאחדות התעשיינים, הנזק למשק בשל השביתה הסתכם ב-350 מיליון שקל בגין אובדן תוצר. הערכה זאת אינה כוללת את הפגיעה במורל של כל האזרחים היצרניים במדינת ישראל, אזרחים הנושאים מדינה זאת על גבם ונאלצים לשלם את מחיר מלחמות הטפילים ושל התיירים ואנשי העסקים המעטים שהגעתם לארץ נחסמה ויציאתם הפכה לסאגה שלא ירצו לחזור עליה שוב בחייהם. מדינת ישראל היצרנית, זאת שעל גבה מתרבים הטפילים, המשיכה בעבודתה כשהיא מתמודדת עם קשיים ואיומים נוספים על אלו הנערמים בדרכה מידי יום.

על שום מה ולמה?

ההוגה הספרדי חוזה אורטגה אי גאסט אמר כי כשההמונים רעבים הדבר הראשון שהם עושים הוא לשרוף את המאפיות. זהו ההגיון הפופוליסטי שמאחורי השביתה – כשמספר רשויות טפיליות מנוהלות ברשלנות קמה ההסתדרות לחנוק את הכוחות היצרניים ומשלמי המיסים בישראל. בישראל יש 251 רשויות מקומיות ועוד שתי רשויות תעשייתיות (תפן, רמת חובב). מדו"ח שהוגש לועדת הפנים של הכנסת ביוני 2006  עולה כי ב- 126 רשויות אין בעיות מהותית בתשלומי השכר לעובדים, ובשאר יש בעיות. במוקד המשבר האחרון עמדו 38 רשויות (8 עיריות, 29 מועצות מקומיות ומועצה אזורית אחת) שדיווחו כי יש להן קושי בתשלום שכר, בתשלום לקרנות ובתשלום לרשויות המס. רשויות מקומיות בישראל המתנהלות בהפקרות ניהולית – דבר שאינו חדש בישראל, הפתעה לטובה היא שמדובר בכ-38 ולא במעל למאה רשויות כפי שהיה במשבר על אותו רקע שפרץ לפני שנתיים.

ראשי הרשויות אינם מקפידים לגבות ארנונה, תופעה השכיחה בעיקר במגזר הערבי שם "לא נעים" לגבות תשלומים מהחמולה שהריצה את המועמד לרשות, ראשי השלטון המקומי מקבלים עובדים מיותרים ומטפחים אבטלה לא סמויה כי צריך להטיב עם המקורבים הפוליטיים ובני המשפחות על מנת לשוב ולהיבחר. פרוייקטים ראוותניים יוצאים לדרך כשלא ברור לחלוטין כיצד נבחר המבצע ואם נשקלו חלופות אמיתיות, מדוע נבחר דווקא ה"חבר של" לבצע ואם יש תקציב לתשלום. השיטה שוכללה על ידי ראש עירית תל אביב לשעבר שלמה להט שסיכם את עקרונותיה למחליפו מילוא: "אל תקשיב לאף גזבר. אם אתה רוצה לעשות – תחרוג. אחר כך יגיע גם הכסף." השיטה היא לנהל באופן מופקר ולאחר מכן להשתמש במצוקת העובדים כ"ספין" משוכלל – כפי שהוכיחה גם השביתה האחרונה: טרם קם בישראל מי שמסוגל להתנגד לטענה שאנשים עבדו חודשים רבים ולא קיבלו שכר. ליבו של מי לא ייכמר למול מצוקת המפרנס שמזה שנה (!!!) לא זכה להביא משכורת לביתו ועדיין מתייצב בנאמנות נרצעת מידי בוקר לעבודתו.

העובדים משתתפים בהצגה

במגזר הפרטי לא תיתכן הפקרות כזאת, מנהל שיפעל באופן כזה יפשוט את הרגל במהירות. אם אין הכנסות לא ניתן לגייס עוד עובדים ולהתחייב על הוצאות ללא חשבון. עובדים במגזר הפרטי מפתחים את שריר האחריות האישית – אם התייצבת לעבודתך מידי יום, גילית שאת אותו תפקיד ממלאים שלושה אנשים במקביל, ולא קיבלת שכר לאחר חודש ברור כי מוטב לעזוב לטובת מעסיק שמנהל את עסקיו באופן טוב יותר – זה מה שיעשה העובד הסביר.
במגזר הציבורי כללי המשחק שונים: שם פטורים כולם מהפעלת שיקול דעת ואחריות אישית שהרי המטרה היא לנצל את המערכת והדברים כבר "יסתדרו" ואולי אפילו עם פיצויי הלנת שכר מוגדלים. במגזר הציבורי מעדיפים עובדים רבים את הכאילו "עבודה" הלא יצרנית אפילו אם היא ללא שכר ופרנסה, ומסתפקים בכך שלאחר השביתה הגדולה הבאה המצב ישתנה ומשכורתיהם ישולמו להם. העובדה שמצב עניינים זה פותח אפשרות של פיצויי הלנת שכר גבוהים במיוחד היכולים להגיע עד 500% גרמה לכך שבמקומות מסוימים רקחו עובדים וראשי מועצות תרגילי הלנה שסופם בתשלומי עתק מן הקופה הציבורית לעובד שביקרם חפצו פרנסי הרשות ויצרו מנגנון שוחד ושכר מנופח בחסות בית המשפט לעבודה.

ההסתדרות

יותר משהיא מנסה לפתור את המשבר היא שותפה ליצור הבעיה. אחד הפתרונות הינו התאמה של מספר העובדים לתקציב ולדרישות – דבר שמהווה סתירה מהותית לבסיס הכוח של ההסתדרות הנבנית על גדודי עובדים בלתי-יצרניים המפתחים תלות בכוחה הפוליטי על מנת לשמר את מקום העבודה.
כאשר שר הפנים אברהם פורז ניסה לבטל את פיצויי ההלנה הדרקוניים ולאפשר תשלומי שכר שלא ימוטטו את הרשויות ויאפשרו להם לשלם במשבר הקודם בשנת 2004, התנגדה לכך ההסתדרות.
השר פורז הסביר בספטמבר 2004 : "מצב בו ההסתדרות מחזיקה את העובדים בני ערובה ומונעת מהם קבלת שכר הוא שערורייה ואין לאפשר זאת עוד. ההסתדרות מנהלת מאבק יוקרה על גבם של העובדים שלא מקבלים שכר. דרישת ההסתדרות לפיה על הקופה הציבורית "לשלם" מס של 500 אחוז על הלנת שכר היא בלתי הגיונית ופופוליסטית". על כך השיב פרץ, יו"ר ההסתדרות דאז: "זהו צעד חמור מאין כמוהו, שימוש בלתי מרוסן בכוח של השלטון נגד העובדים, עזות מצח של שר בישראל שמציע הצעת חוק רטרואקטיבית. שר הפנים ממשיך במדיניותו שמתירה פגיעה בעובדים ומנסה לשחרר את הממשלה והרשויות מהאחריות לעובדים".

הפתרון הקפיטליסטי

רשות מקומית הינה עסק של התושבים המתגוררים בתחומה – כאשר רשות כזאת מגיעה לפשיטת רגל כלכלית הרי שמדובר בהפקרה של ניהולה על ידי התושבים ונבחריהם. על רשות מקומית שמנוהלת בגירעון להיות מפורקת כמו כל עסק כלכלי ולהיות מוכרזת כפושטת רגל. את נכסיה של אותה רשות יש להעביר לרשות הקרובה ביותר המנוהלת באופן תקין לאחר קבלת הצעת רכש מתאימה שתיקח בחשבון באופן כלכלי את התרת החוזים, פיצויים למפוטרים (והנזק של עסקנים פוליטיים שזמנם יהיה בידם לאחר שישוחררו מ"עול השלטון המקומי") אני אסתכן בניחוש כי מכירת בניני העירייה המפוארים בחלק מן הרשויות והמגרש היוקרתי עליו הם ניצבים יפתרו חלק ניכר מבעיית החובות שאותה רשות צברה. כאמור היקף המהפכה הנדרש אינו גדול במיוחד כיום יש 126 רשויות המנוהלות באופן תקין יחסית ואלו יוכלו להתמודד בניהן על הרחבת האחריות לתושבים ברשויות הבעייתיות. מעבר לכך ניתן להציע את ניהול הערים לחברות שיציעו ניהול עירוני ממש כפי שמוצע ניהול הבית המשותף כיום כאשר החוזה יוצע לתקופה מוגבלת ויוארך כנגד ביצועים מוצלחים.

מעל: מכתב בנושא איחוד רשויות משנת 1960 – שנות הבעייה כשנות המדינה

מדוע זה לא יקרה?

הרעיון של צימצום מספר הרשויות על מנת לחסוך במשאבים הינו רעיון שהוותק שלו כשנות קיומה של המדינה, (ראו המכתב מעל) בישראל הגענו למצב אבסורדי שבחלק מן הרשויות מנגנון מוניציפלי מנופח המטפל בצרכיהם של פחות מאלפיים איש – כמות שמאכלסת כמה בנינים רבי קומות בתל אביב.

אולם המפלגות בישראל פיתחו את השלטון המרכזי כסניף מקומי של המפלגה תוך שהן משתמשות במשאבים ובתשתיות על מנת לקדם את סיכויי זכייתם בבחירות – כל רשות שמתאחדת הינה אובדן של אפשרות השפעה, משרות וגיוס משאבים על חשבון התושבים. עד שאזרחי מדינת ישראל לא יתעשתו ויעמדו על זכותם לנהל את רכושם וחייהם באופן המנותק מבזיזה מפלגתית וממשלתית זה לא יקרה. כך, לאחר שהבעיות הנוכחיות "יפתרו" בתוכניות הבראה והזרמות כספי משלם המיסים הנבזז נחזור לאותה נקודה בעוד שנתיים-שלוש תוך רכיבה על גבם הרצוץ של היצרנים בישראל.

"מלחמות" הטפילים – הדור הבא

24 ביולי 2007 – עידכון שנתי

היום אנו חוזרים על הטקס הידוע שבין האוצר להסתדרות. ב-1 בדצמבר בשנה שעברה הושבת המשק ליום אחד על ידי ההסתדרות, אז השער האווירי לישראל נסגר – אין יוצא ואין בא. כך גם מעברי הגבול.

אל העיר אילת ניתן היה להגיע אך ורק בנסיעה ארוכה על הכביש ואניות עוכבו בנמלים מבלי יכולת לפרוק או להעמיס את מטעניהם – חוסם עורקים הודק על דם החיים של התעשייה והכלכלה. להערכת כלכלני התאחדות התעשיינים, הנזק למשק בשל השביתה הסתכם במאות מליוני שקלים בגין אובדן תוצר.

הערכה זאת אינה כוללת את הפגיעה במורל של כל האזרחים היצרניים במדינת ישראל, אזרחים הנושאים מדינה זאת על גבם ונאלצים לשלם את מחיר מלחמות הטפילים ושל התיירים ואנשי העסקים המעטים שהגעתם לארץ נחסמה ויציאתם הפכה לסאגה שלא ירצו לחזור עליה שוב בחייהם. מדינת ישראל היצרנית, זאת שעל גבה מתרבים הטפילים, המשיכה בעבודתה כשהיא מתמודדת עם קשיים ואיומים נוספים על אלו הנערמים בדרכה מידי יום.

גם השנה מתכנסת פסגת הטפילות לחלק את שלל היצרנות הישראלית, אז התירוץ היה אי תשלום שכר במועצות המקומיות, היום אי העלאת שכר למגזר הציבורי בשל "השגשוג" הכלכלי – שיגשוג שלא הממשלה ולא ההסתדרות יצרו ובפעולותיהם יפגעו בו פגיעה מרה. בישראל יושב המגזר הציבורי רב המשמנים על כתפיו העמוסות של השוק הפרטי שנדרש לממן את שכרו. גם את מחיר המלחמה של שני נציגי הטפילות המתגוששים על השכר ישלמו בסופו של דבר היצרנים והעצמאיים המפרנסים את המגזר הציבורי.

בסופו של דבר – הדרך היחידה לברר אם משולם לנושא משרה כלשהו שכר ראוי וצודק או לא אינו הורדת ידיים אלימה והתעללות ביצרני ישראל אלא הצעת שירותיהם בשוק החופשי – רק הפרטה מלאה של המגזר הציבורי תאפשר למערכת הכלכלית הישראלית להתאים את השכר לביקוש ולבטל את הביזבוזים העצומים המאפיינים מגזר זה.

 

הוספת תגובה