כישלון מדינת הרווחה והניהול הממשלתי של הכלכלה
לפני כחודש, לראשונה מזה עשור,נפגע דרוג האשראי של יפן– חברת הדירוגS&Pהורידה את הדרוג של אגרות החוב של ממשלת יפן. סדק קטן בחומה הבצורה של אגרות החוב הממשלתיות "חסרות הסיכון".
כמעט כל החוב של הממשלה היפנית הוא פנימי. אזרחי יפן שהיו בעבר העם החסכן ביותר, המירו את מיטב חסכונותיהם באגרות חוב ממשלתיות "חסרות סיכון". עכשיו ממשלת יפן בצרה כפולה: האוכלוסייה המזדקנת הגיעה לגיל בו מושכים חסכונות עבר כדי לממן צרכים שוטפים, ובוודאי שלא מגדילים את החיסכון. ניסיון למכור אג"ח בחו"ל יתקל בדרישה מצד המשקיעים לקבל ריבית גבוהה יותר מהריבית האפסית בה מסתפקים אזרחי יפן. ריבית גבוהה תגדיל עוד יותר את הגירעון השוטף של הממשלה. אין סיכוי שהממשלה היפנית תכבד את ההלוואות שנטלה מהציבור, הפתיל בפצצת הזמן הוצת הרבה לפני רעידת האדמה האחרונה.
זעזוע המשנה – רעידת אדמה כלכלית
אם יתברר שהיקף התשתיות שנפגעו ברעידת האדמה משמעותי מבחינה כלכלית, אז רעידת האדמה תאיץ את תהליך התמוטטות המשק היפני, או נכון יותר – את "רעידת האדמה הכלכלית" שתיישר עיוותים כלכליים שנערמו במשך עשרות שנים. גם בכלכלה יש "לוחות טקטוניים" שצוברים עיוותים במשך שנים וצריכים יום אחד "להתיישר".
הצורך בחידוש מהיר של תשתיות ציבוריות יגדיל את גירעון הממשלה ודווקא בעיתוי הגרוע ביותר – מיליוני יפנים שבלאו הכי מיצו את יכולתם לרכוש אג"ח ממשלתי – יאלצו עתה למכור אג"ח שהוחזק כחיסכון ליום סגריר. משרעדה הארץ – הגיע היום – הצורך לממן שיקום רכוש פרטי ותאגידי. יש לשער שגם חלק ניכר של עתודות הכסף בחברות הביטוח מוחזק גם הוא בניירות ערך ממשלתיים "חסרי סיכון" שצריך עכשיו לממש. אם תמשך המדיניות הכלכלית הנוכחית, תיאלץ הממשלה היפנית לממן את השיקום באמצעות הדפסת כסף. צונאמי של אינפלציה עלול להטביע את המשק היפני בכאוס.
הגרף הבא, פורסם בכתבה הקודמת, ומעיד על התהום אליו דוהרת הכלכלה היפנית.הקו האדום, מציג את התפתחות החוב הלאומי שצפוי להגיע תוך 9 שנים לסדר גודל מחריד של 300 אחוזי תוצר.הקו הירוקמציג את התפתחות החוב בהנחה אופטימית שממשלת יפן תעמוד בתוכניות הקיצוצים שהוכרזו בשנה האחרונה.בקו הכחול(שבקושי מבחינים בו), מניחים החוקרים קיצוץ חד בתקציבים ובנוסף גם קיצוץ דרקוני בתוכניות רווחה עתידיות שהובטחו לציבור. התמוטטות הכלכלה היפנית ודאית בכל תסריט אפשרי, גם ללא "עזרת" איתני הטבע.
רעידת האדמה כהזדמנות פוליטית
רעידת האדמה היא הזדמנות נדירה לפוליטיקאים ביפן להנהגת רפורמות כלכליות מבלי שציבור הבוחרים והאופוזיציה יוכלו לתקוף אותם – ניתן יהיה לשכנע את הציבור שהמשבר הוא תוצאה של "כוח עליון" ואינו באשמת הפוליטיקאים. התרופה הנחוצה למשק היפני מרה וקשה לבליעה. המציאות מחייבת מורטוריום של חובות הממשלה לציבור – "גילוח" רוב ערכן של אגרות החוב הממשלתיות, קיצוץ וחיסול חלק ניכר ממרכיבי "מדינת הרווחה" היפנית והתחייבויות לשירותי חינם ממשלתיים. המשק היפני זקוק לחיתוך חד בהיקף הסקטור הציבורי ולהסרת הרגולציה הממשלתית ההדוקה שמגנה על סקטורים חזקים פוליטית שחוסמים תחרות ומבטיחים את רווחיהם, כגון: הסקטור החקלאי, תעשיית המזון, בנקאות, ביטוח וכנראה עוד. לא צריך להיות כלכלן מומחה כדי להבחין שלסקטור הפרטי היפני יש יכולת להפוך במהירות את יפן ואזרחיה למדינה עשירה מאד.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.