מבקשים "תקווה ושינוי"? קנו עז
עצתו של רב זקן מאוקראינה
מאת: אולג אטבשיאן | 28 בפברואר 2009 | פורסם לראשונה באתרו www.thepeoplescube.com
למרות שהתקשורת הממוסדת לא תרבה לדווח על כך, אחוזי התמיכה באובמה מצטמקים. משמעות הדבר כי במקום אחר, מספרים אחרים צומחים – המספרים הצומחים הבלתי-מדווחים על ידי התקשורת ההמונית הם של אמריקאים הבועטים בעצמם משום שלא טרחו לקרוא את האותיות הקטנות מתחת למילה "שינוי" שנכתבה באותיות ענק, מענגות, על גבי השלטים אותם החזיקו בעצרות.
הבהילות המיידית הייתה באוויר. כולם כל כך מיהרו להביא את השינוי; עד שלא נותר זמן לשאול "מדוע" או "איזה סוג של שינוי". בעת שהאובייקטיביות נמוגה בשמש השוקעת, המוחות הפרטיים שלהם נמסו לאופוריה של עיסה קולקטיבית, מסתחררים סביב המוחלט היחיד שנותר – שינוי. בהיעדר מדדים אחרים, האמת הפכה לעניין של טעם בלבד, נתונה לשינוי ללא הודעה. אם זה לא השתנה, זאת אינה האמת.
ובכן, הם זכו בבחירות; מה עכשיו? שלושה חודשים לאחר מכן וכמעט חודש בתוך תקופת הנשיאות של אובמה, והאומה מתחילה לשפשף את עפעפיה הנפוחים ולבסוף מנסה להתמקד על המציאות, היא מביטה במראה, ובהלם, מגלה מגל ופטיש ענקיים מקועקעים על מצחה, מה שוודאות לא היה שם קודם.
עיסת האופוריה המבעבעת התגבשה לכדי ערימה של חשבונות לא משולמים והתחייבויות. המחשב הפך לאת והטלוויזיה רחבת המסך לרדיו בסגנון שנות ה-30' של המאה הקודמת, כאשר הקול המפקד של המנהיג היקר קורא לאחדות ולהקרבה לנוכח הקשיים הכלכליים הנערמים. הדבר היחיד שנותר ללא שינוי הוא ה"טי-שירט" של אובמה עם מילת הקסם "שינוי" על החזה.
בהיותי מהגר מרוסיה הסובייטית – ארץ החלוקה מחדש השוויונית של האומללות – הייתי נוהג להצטמרר כאשר אמריקאים התלוננו בפני על מה שנתפס בעיניהם כאומללות וחוסר ההזדמנויות בקפיטליזם. צחקתי על תעמלנים שצמחו כאמריקאים והתאוננו בשם "הקהילה" על החוסר ב"צדק כלכלי". הם נשמעו כמו ילדים פרועים, מפונקים ובורים השונאים את הוריהם העשירים בשל כך שהעניקו להם מכונית בצבע הלא נכון. היבבנים לא הבינו עד כמה טוב הוא מצבם או שהם הוליכו שולל בכוונה. בכל מקרה המסר שלהם הוא תרמית.
הייתי עד להתנוונות ולהתמוטטות של כלכלת הפיקוד המרכזי אשר, בהעדר שווקים, תודלקה במקלות וגזרים של כפייה וסלוגנים עבשים של מוטיבציה. חייתי בתקופה של היפר-אינפלציה, כשנאלצתי לשלם מיליון רובל לבחור שתיקן את המקרר החלוד במטבחי. ראיתי את הארץ הישנה צוללת לכאוס של אבטלה המונית ופשע, בעוד היא נשדדת עד לשד עצמותיה על ידי פקידים מושחתים שלא נבחרו והפיקו רווחים מתוכנית למיזוג בין סוציאליזם וקפיטליזם – יציר מוחם החצי אפוי של יועציו הכלכליים של קלינטון המייעצים כעת לאובמה.
במילים אחרות, הייתי שם, בקצה הדרך ואיני רוצה לחזור לשם שוב. כמו רוב המהגרים האחרים לאמריקה, גיליתי אוצר של אפשרויות והייתי מסוגל להעניק חיים נוחים למשפחתי. לא הפכתי לעשיר – אך בכל פעם שנכנסתי למכונית ה-GM שלי, הפעלתי את מחשב HP, או צפיתי ב-DVD מ-Netflix, אמרתי תודה עבור הפארקים שרק חברה קפיטליסטית אמידה מסוגל לספק. לא רציתי כל שינוי – מלבד, אולי, לקראת פחות רגולציות ממשלתיות.
אולם אובמה הצליח לשכנע מיליוני אמריקאים כי הם כה נואשים וחסרי אונים עדי כי רק שיטה של הקצבות ממשלתיות תציל אותם מהגורל הבלתי נמנע של חסרי בית רעבים. לפתע, אמריקאים אשר קיימו את עצמם מצאו במעמד של חיות מחמד מסורסות, מייללים ונובחים למול הסיכוי שלא יקבלו את שלוש הארוחות המובטחות ביום שלהם. מתנגדי הקפיטליזם יאמרו לכם כי דרישה של השוק נוצרת, לא מתוך הכרח, אלא בשל מסעות פרסום ערמומיים המחוללים תפיסה של צורך מדומה. אותם מומחים מיישמים כעת את התיאוריה המעוותת הזאת על ידי הרצה של מסעות שיווק של מולטי-מיליוני דולרים בסגנון שדרות-מדיסון, שמטרתם היא למכור לאמריקאים שרובם חיים היטב את הרעיון כי הם חיים חיי אומללות, עוני וחוסר ישע – וכך ליצור תפיסה מדומה של צורך בשינוי.
והשינוי מתממש במהירות. בכל פעם שהנשיא החדש פותח את פיו, השווקים צוללים. המשבר בבנקים, שבו השתמש אובמה על מנת לגבש את כוחו, בטל בשישים לעומת הקריסה הכלכלית שלאחר הבחירות. ב-10 בפברואר בלבד, לאחר שמזכיר האוצר גיטנר הציע תכנית הצלה כלכלית חדשה, הדאו איבד 5% מערכו. האבטלה מתרחבת בעוד אמון הצרכנים מתכווץ. השיווק האגרסיבי של אובמה של תפיסת העוני ההמוני הופך לנבואה המגשימה את עצמה. כאשר הענן של ה"ניו דיל" מתקדר באופק והצעדים הכבדים של המיתון המתקרב שולחים זעזועים ברחבי העולם, המשיכה של תוכנית אובמה כבר אינה רק בעיני המסתכל.
כאן נכנסת העז לתמונה (אם תהיתם לגבי הכותרת). זאת בדיחה יהודית ישנה ששמעתי עוד באוקראינה:
אדם מגיע לרב ומתלונן: "בקושי יש לי כסף, אשתי קלפטה, ואני חי בדירה קטנה עם שבעה ילדים בלתי ניתנים לשליטה. זה מלוכלך, מרעיש, ומסריח ואני לא רוצה לחיות".
עונה לו הרב: "קנה עז".
"מה? הרגע אמרתי לך כי אני בקושי מסתדר כשאנו תשעה אנשים, והכל מבולגן!"
"ראה, באת לבקש את עצתי, כך שאני נותן לך אותה. קנה עז וחזור אלי עוד חודש".
לאחר חודש חוזר האיש לרב והוא אף יותר מדוכא: "זה הפך ליותר גרוע! העז המלוכלכת שוברת הכל, והיא מסריחה ומרעישה אפילו יותר מאשתי והילדים! מה עלי לעשות?"
הרב עונה לו: "מכור את העז".
לאחר מספר ימים חזר האיש אל הרב, זורח מאושר: "החיים נפלאים! אנו נהנים מכל דקה כעת כשעז איננה – רק אנו התשעה יחד. הילדים מתנהגים יפה וגם אשתי – ואפילו יש לנו קצת כסף!"
ה"שינוי" של אובמה הוא בדיוק העז שאותה קנו האמריקאים כאשר איבדו את הערכתם לחיים הטובים שהיו להם. אך התפיסה של האומללות לא נחצבה בסלע; האסון מעשי ידינו הזה יכול גם לשמש כתרופה – כטיפול בהלם, לא נעים אך הכרחי, המסייע למצביעים הטועים לחזור לעשתונותיהם ולהתחיל להעריך את מה שהפסידו. ולאחר שניפטר מהעז הסוציאליסטית התקווה היא כי ירכשו את הביטחון במערכות שלהם וימשיכו ליהנות מהחירות והשגשוג כפי שהם תמיד נהנו – עם ראש מורם וללא הטיפשות של תחושת האשמה על כך.
החוכמה היא לא לתת לעז לגדול על חשבוננו. אל תסתפקו בסוציאליזם. הקפיטליזם הינו מערכת המתקנת את עצמה, אך הוא לא יהיה מסוגל להירפא בעצמו אם הסוציאליזם ימשיך למרחק רב מידי. אז זה כבר יהיה סיפור על עז שונה לגמרי.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.