שינויי אקלים ציבורי – חלק ב'
מאת בועז ארד | 15 בפברואר 2010, נכתב עבור הטור "על הכוונת" במקור ראשון.
בטור הקודם סיפרתי על הסחף המתחולל בדעת הקהל ביחס לתיאוריית ההתחממות הגלובלית מעשה ידי אדם, ציינתי כי כבר אין ספק בכך שמתחולל שינוי בעקבות מבול הפרשיות אותו החלה העיתונות לסקר. השינוי הזה הפך למפולת של ממש בשבוע האחרון.
החדשות הטריות מגיעות דווקא מלב מה שאמור היה להיות "הקונצנסוס". ד"ר פיל ג'ונס, האיש שעמד בראש היחידה לחקר האקלים באוניברסיטת מזרח אנגליה החל לחשוף את שהתחולל במשך העשור האחרון בו שימשה היחידה שברשותו כגורם המרכזי לאספקת הנתונים לדו"חות של ה-IPCC, הגוף הבינממשלתי של האו"ם שהוקם על מנת לייעץ לממשלות כיצד להתמודד עם ההתחממות הגלובלית.
ד"ר פיל ג'ונס הנמצא כעת בהשעייה בעקבות פרשת "קליימט-גייט" שבה נחשפו מכתביו ומכתבי שותפיו אשר גילו כי בכירי המדענים בתחום הפעילו נוהלים מדעיים מפוקפקים החל בתהליך "חזרה בתשובה", אולי במטרה לפלס את דרכו למעמד של "עד מדינה".
בראיון אותו נתן לכתב הסביבה של ה-BBC הוא מודה למעשה בכך שההתחממות האקלימית לאחרונה אינה יוצאת דופן בשיעורה או בקצב שלה לעומת העבר. זה הוא שינוי דרמתי לעומת הסיפורים בהם תמכו בעבר אל-גור ומרעיו בועידות האקלים האחרונות, הרעיון שאנו עומדים על סיפה של התחממות חסרת תקדים הוא שהיה המפתח לתחושת החירום אותה ניסו אוהדי התיאוריה לקדם על מנת לצבור השפעה פוליטית מהירה ותקציבים. מה שמיוחד בראיון הזה הוא שכתב הסביבה של ה-BBC מציג לראשונה את שאלות הספקנים (ואף מעניק קרדיט למקור השאלות) שאליהם התיחסו בתקשורת הממוסדת כחבורת מטורללים כשאלות לגיטימיות אותן נמנעה העיתונות הממוסדת מלשאול בשנים האחרונות.
בראיון יוצא הדופן מסתבר כי ג'ונס מסכים עם כך שאין התחממות משמעותית בין 1998 ל 2009 בעוד שלפי התראות ה- IPCC היינו צריכים לראות התחממות של כ 0.2 מעלות לעשור לפחות וכי המודלים הגזימו בהערכת הרגישות האקלימית לגזי החממה ונתנו משקל נמוך מידי לשינויים טבעיים. למי שקורא את הראיון המלא מתברר לפתע כי המדע נמצא בתחילת הדרך (ולא הכל מקובל על כולם) ואף למעלה מזה, ג'ונס מגלה כי בדו"חות האו"ם יש נטייה להשמיט ממצאים לא נוחים מבחינה פוליטית, במיוחד בדו"חות לקובעי המדיניות. אנו בישראל שחזינו כיצד מתנהלת "חקירת או"ם" ואת הדינמיקה המיוחדת שלה עם קבוצות לחץ ועמותות בינלאומיות לא צריכים להיות מופתעים מכך.
גם בחזית הפוליטית החל הסחף להתבטא, ב-9 בפברואר העביר בית הנבחרים של מדינת יוטה בארה"ב "החלטה משותפת בנושא שינויי אקלים" חקיקה הקוראת לחדול מיידית מקידום המדיניות, התוכניות והתקנות של הממשל והסוכנות להגנת הסביבה בתחום הפחתות פחמן דו-חמצני עד אשר יתברר הביסוס לנתונים המדעיים. החקיקה מסבירה כי המדע והנתונים בדבר התחממות גלובלית אינם מבוססים דיים. ההחלטה שערכה הינו בעיקר הצהרתי שולחת מסר ברור באשר לעמדותיהם של המחוקקים ביוטה.
בין שאר האמירות בהחלטה נכתב כי "מתקיים מאמץ מאורגן היטב ומתמשך לזייף את נתוני הטמפרטורות העולמיים על מנת להציג את התוצאה של התחממות גלובלית". בתיקוני ההגהה אותם ניתן לראות במסמך (בקישור מעל) ניתן לראות כי בניסוח המוקדם אף הופיעה המילה "קונספירציה". המחוקקים ביוטה ציינו כי הסוכנות להגנת הסביבה מציעה רגולציות המובילות נטל כלכלי כבד תוך הסתמכות על מדע המוטל בספק. (להאזנה לדיון המוקלט בבית הנבחרים ביוטה – כאן).
כעת כבר ברור לכל כי האירגון המרכזי העוסק בנושא מטעם האו"ם הוכיח כי הוא מוטה באופן מובהק ומן הראוי לבחון את המלצותיו היטב בטרם ישומן. בעוד השפעות היישום של חלק מן ההמלצות עלול לגרום נזק כלכלי ניכר במדינות מתפתחות, במדינות החלשות יותר הן יובילו לאסון ואבדן חיים בלתי נמנע.
הלחץ המתמיד שנוצר על ידי זיוף נתונים והפעלת אירגוני לחץ ציבורי גרם לפוליטיקאים לפעול במהירות חסרת אחריות. נסיונם של פוליטיקאים לתת מענה לבעיה מדעית מסובכת הקשורה לשינויי אקלים מבלי לדעת את הנתונים הוביל לכך שהתחום הופקע מידי המומחים האמורים לעסוק בו.
בעדות בפני ועדת הקונגרס האמריקאי אמר ד"ר רוי ספנסר, מדען אקלים שעבד בסוכנות החלל האמריקאית: "בהתחשב בעלויות הקיצוניות לאנושות (במיוחד חלקה העני) שרוב הכלכלנים טוענים כי יובילו להגבלות או קנסות על שימוש בדלקים פוסיליים, עיקרון מנחה לקבלת טענות של התחממות גלובלית קטאסטרופית צריך להיות: טענות חסרות תקדים דורשות עדויות חסרות תקדים". מן הראוי שגם מובילי המדיניות הסביבתית בישראל יקחו את האמור לתשומת ליבם.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.