הכניעה בספר על קריקטורות מוחמד
מאת: אילן ז'ורנו | 4 בספטמבר 2009 פורסם בבלוג Voices For Reason
הוושינגטון פוסט פתח במתקפה נגד ההוצאה לאור של אוניברסיטת ייל בשל החלטתה להוציא תיאורים ויזואליים של מוחמד מתוך ספר אקדמאי העוסק במשבר הקריקטורות הדניות.
הספר "קריקטורות שזיעזעו את העולם" מאת יטי קלאוסן, "טוהר" לא רק מ-12 הקריקטורות המפורסמות המקוריות, אלא גם מאיורים מספרי ילדים ותיאורים אמנותיים אחרים של הנביא. כולם הוצאו מן הספר מתוך החשש שאיסלמיסטים יתקפו בתגובה. העורכים של הפוסט מציינים כי הקריקטורות "חסרות טעם ומסיתות" אך הם מוסיפים כי: "קשה לדמיין מקום לגיטימי יותר עבור הקריקטורות" מאשר בעבודה אקדמאית. בסירובם לפרסם את הקריקטורות, "הוצאת אוניברסיטת ייל מרשה לקיצוניים אלימים להציב מגבלות לחופש הביטוי".
אכן, ההחלטה הינה ניצחון לאייבי חופש הדיבור, אך כל מה שנמצא במאמר המערכת הזה העוקצני הזה יכול להיות מופנה ישירות כלפי הוושינגטון פוסט עצמו – ובכלל כלפי כל עיתון מרכזי במערב שסירב להדפיס את הקריקטורות הדניות בעת שהמשבר התפרץ.
אם הפוסט מאמין שיש לפרסם את הקריקטורות בעבודה אקדמאית המתנתחת את המשבר, מדוע לא היה להן מקום על דפי הפוסט כאשר המשבר היה חדשות מתפרצות? אם מוטעה מצד ההוצאה לאור האקדמאית להרשות לאיסלמיסטים "לקבוע את התנאים לחופש הדיבור" כיום, הפחדנות של התקשורת המרכזית דומה – ואולי אף חמור יותר – מאשר היה בשנים 2005-6 בעת שאיפשרה "להמון האלים לקבוע את תנאי חופש הדיבור". לא ניתן להגן על חירות הדיבור רק על ידי עבודות אקדמאיות יחודיות, תוך התעלמות מן הכניעה וההכחשה של אמצעי התקשורת המרכזיים. על פי דעתי להחלטה של ההוצאה לאור האוניברסיטאית של ייל אחראית בחלקה הפחדנות של התקשורת בעת משבר הקריקטורות ומאז. בעת שכשלו מלהתייצב לצד חופש הדיבור – וכשלו מלתבוע ממשלתנו להגן עליהם – התקשורת המערבית עודדה את ההמון האיסלמיסטי. כל שנותר להמון (ומנהיגיו) היה להסיק כי באצעות איומים והתקפות אלימות הם יכולים לכפות את בני המערב להקריב את זכותם לחופש הדיבור ולציית לציווי האיסלמי נגד "חילול הקודש". בשנים שחלפו, אווירה של פחד השתררה ומעטים מוכנים להסתכן בהתקפה.
מה שאנו עדים לו כיום הינו התוצאה של פחד זה.
image: Fire at building that housed the Danish consulate in Beirut, Lebanon, 2006. flickr/rabih//CC BY-NC-SA 2.0
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.