דאגתו של שר הביטחון
מאת: ד"ר אברהם בן עזרא,  פורסם לראשונה:
28/09/2006

שר הביטחון המופקד על מערכות ישראל, הפתיע אותנו לראשונה בחתירתו הבלתי נלאית והתמוהה לקבל על שכמו הדל תפקיד מורכב ורב אחריות זה, הפתיע אותנו שוב ושוב במהלך מלחמת בין המצרים אותה ניהל, בגלותו כי לא היה ידוע לו כלל שלחזבאללה טילים, והנה הפתעה נוספת:
ביום 28 לספטמבר, נאמר בגלי צה"ל מפיו, כי הוא דוגל בוועדת חקירה שעניינה לחקור את מאורעות המלחמה ומחדליה.

בכך עדיין אין שום הפתעה.

ההפתעה מגיעה לאזרח הישראלי החרד לביטחון המדינה, והרוצה להאמין כי נבחריו השכילו להציב בראש פירמידת הביטחון את האיש הכי ראוי, מכיוון אחר:
מהסברו של שר הביטחון מהי הסיבה המניעה אותו לתמוך בהקמת וועדת החקירה.
מי שסובר כי שיקולים לאומיים עמדו מול עיני רוחו של השר בבואו לתמוך במהלך – ינחל אכזבה מרה. עמדו מולו שיקולים אישיים: מסקנות הוועדה, לשיטתו, יהיו יותר טובות לגביו ממה שמתקבל בתקשורת.

כך מצא עצמו עם ישראל בעיצומה של המערכה הצבאית עם רמטכ"ל הדואג למניותיו בבורסה ועם שר ביטחון שבראש מעייניו הדאגה לתדמיתו קצרת-המועד בתקשורת…

ועולה השאלה: הרי אותו האיש, מר עמיר פרץ, דווקא דגל בוועדת חקירה ממלכתית, וידוע כי וועדת חקירה ממלכתית היא נטולת פניות גם בכך שהיא אינה מתמנה מטעם החשודים במחדל, והיא לעולם לא תבוא אל משרדו של השר [כפי שעשתה הוועדה שמונתה בפועל] אלא תזמנו לכתת רגליו, להגיע אליה ולהיחקר במשרדיה – האין זאת כי תמיכתו בוועדה ממלכתית, מסירה מעליו את החשד של דאגה לתדמיתו האישית בתקשורת?

לשאלה זו שתי תשובות:
ראשית, אין צורך בפרשנות – השר אמר בפירוש כי הסיבה לתמיכתו בוועדת חקירה היא שהוא ייצא ממנו יותר טוב ממה שמתקבל בתקשורת. שנית, סביר להניח כי ביודעו שראש הממשלה מעדיף וועדה מטעמו, והוא גם המוסמך להחליט על כך, העדיף להיראות צדיק. הרי כבר הובהר כי בתדמית מדובר…

בצד מהלכים אלו של טיב הוועדה הפועלת, אשר כבר זימנה את עצמה אל פתחיהם של הנחקרים [ולא הזמינה אותם אליה מפאת כבודם], בצד הסיבות לתמיכה בוועדת חקירה וההערכות לגבי מסקנותיה, בינתיים מנוהלת מדינת ישראל על ידי נחקרים, חשודים ונאשמים פליליים. זאת כאשר בידי הבוחר נתונה האפשרות להחליף את השלטון, ובידי נבחריו בכנסת נתונה אפשרות עוד יותר זמינה לעשות זאת.

דרוש להעמיד את הנאחזים בקרנות המזבח על מקומם מחוץ לכל עמדת כוח והשפעה, ובוודאי שלא בראש הפירמידה של מקבלי ההחלטות וההכרעות במדינה.

יכהן בתפקיד ראש הממשלה – מנהיג שלא צריך להיחקר בגלל אירועי מלחמה כושלת ועסקות נדל"ן מוצלחות מדיי.

יכהן בתפקיד רמטכ"ל לוחם ללא רבב המתאים להנהיג את הצבא.

השרים יהיו חופשיים לנהל את ענייני המדינה ולא יהיו טרודים בהגנה פלילית על עצמם מי בשל הטרדה מינית ומי בשל עבירות אחרות.

וצדקה רוחמה אברהם, בהעלותה מחדש את הרעיון הישן והטוב של ביטול תפקיד נשיא המדינה – בכלל, קל וחומר – לעת הזאת.

על הכותב: ד"ר אברהם בן עזרא הינו מהנדס אזרחי, בעל משרד תכנון וייעוץ בזכרון יעקב מרצה לתחיקת הבנייה, מחברם של ספרים בתחום ההגות, המשפט וההנדסה.

הוספת תגובה