חוף ים לכל פועל

מאת: מוטי היינריך | פורסם באתר "קו ישר" ב-1 במרץ 2008

חוף ים על החשבוןהדמוקרטיה הישראלית מעניקה כוח רב מידי לשלטון ולנציגיו, ובין היתר: הקלות (הנסבלת…) לבזבוז כספי האזרח. לאחרונה פורסמה ידיעה "לא-מעניינת": ראש עיריית נס ציונה, יוסי שבו, פועל לקניית חוף ים (את חוף פלמחים) עבור תושבי נס ציונה ב- 8 מיליון שקל…

העלות לכל משפחה בנס ציונה היא כ- 850 שקל. אילו היה קיים מנגנון משאלי-עם ותושבי נס ציונה היו נשאלים אם כל משפחה מוכנה לתרום לעניין 850 שקל, ספק אם היה נמצא לכך רוב. כידוע, אף אחד לא מונע מתושבי ירושלים, כפר סבא או נס ציונה להתרחץ בים. משאל בזק בין ידידים, תושבי נס ציונה, העלה שלא איכפת להם לאיזו עירייה שייך חוף הים כל עוד יש חוף רחצה…

החוק הקיים מאפשר לראש עיר "להשקיע" כראות עיניו הפוליטיות במוצרים שאינם מוצרים ציבוריים מובהקים על חשבון משלם הארנונה המקומי.

ראוי לשנות את החוק, ולחייב ראש עיר שרוצה "להשקיע" את כספי התושבים במוצר שאינו מוצר ציבורי מובהק – לקבל אישור במשאל-עם עירוני. כלל לא בטוח שתושבי העיר יאשרו מימון תזמורת מקומית, מימון קבוצת כדורגל, הקמת בריכת שחייה עירונית, או מימון מקווה. תושבי העיר לא צריכים לממן מכיסם את הבידור האהוב על חלק קטן אחר של התושבים. רשות מקומית לא צריכה לספק שרותי בידור, או בילוי לשעות הפנאי. המיעוט הקטן שחובב קונצרטים – שיממן את האורקסטרה מכיסו (בתוספת תרומות). חשבון הארנונה יצטמק, הגירעונות ייעלמו.

הנטייה הטבעית של "שליחי ציבור", היא ל"עודד" השקעות שמניבות את התשואה הפוליטית הגבוהה ביותר. הם אינם מסכנים אגורה מכיסם, המשכורת והפנסיה מובטחים. הבלמים המעשיים היחידים הם היריבים הפוליטיים, אך לעיתים תכופות משתיקים אותם באמצעות הזרמת תקציבים מקבילה וחלוקת ג'ובים נחשקים.

אם ראש עיריית נס ציונה "יקנה" את חוף פלמחים, קרוב לוודאי שתוקם חברה עירונית לניהול החוף… מי יישב בדירקטוריון? מי ימונה למנכ"ל? הרי אי אפשר להגיע לחוף פלמחים ברגל מנס ציונה… הוא יצטרך רכב צמוד, לשכה וסגן כבר אמרנו? האם ייתכן חוף ים בלי שירותים צמודים? מי יקבל את הזיכיון לחניון, לקיוסק, למסעדה, ולשמשיות? מי יהיו הזכיינים מוכרי הארטיקים? וכמובן, שבעתיד, ייבנה גם כפר נופש בחוף, אולי בקדנציה של ראש העיר הבא… והפעם באמצעות קבלן שייתרום למסע הבחירות. שיטת התנהלות השלטון המקומי הפכה אותו לאחת מזרועות השלטון המושחתות ביותר. הדרך לביעור השחיתות והבזבוז עוברת דרך צמצום דרסטי של מעורבותו בחיי האזרח ויכולתו "להשקיע" את כספי התושבים.

אין לנו כמובן תלונות אישיות אל ראש עיריית נס ציונה, הוא נוהג לפי כללי המשחק של המערכת הקיימת. הוא מחויב "לעשייה", כמו עמיתיו, כדי להבטיח את שרידותו הפוליטית.

המשך באתר קו ישר בפרק שלטון מקומי – (כנראה) הרובד השלטוני המושחת ביותר בישראל.

הוספת תגובה