מה המטרה?
מאת: אורי הייטנר | 21 בדצמבר 2008
המשך מתקפת הטילים על האוכלוסיה האזרחית בדרום, בתקופת ה"רגיעה" החד צדדית ואחריה, מביאה להכרה הולכת וגוברת שאין מנוס ממתן אור ירוק לצה"ל לפעול בכוח נגד הפלשתינאים בעזה.
אולם עצם הפעלת כוח אינה מטרה כשלעצמה. הפעלת כוח עלולה להיות ביטוי לתסכול, לכעס, לחוסר אונים. הפעלת כוח עלולה להיות לשם נקמה. מה המטרה לשמה ראוי להפעיל את צה"ל לעת הזאת?
מדברים שאומרים בימים האחרונים, בראיונות לכלי התקשורת, יו"ר "קדימה" ציפי לבני והמשנה לראש הממשלה חיים רמון, המטרה המדינית היא למוטט את שלטון חמאס, כדי שפת"ח בראשות אבו מאזן ישוב לשלוט ברצועת עזה.
כבר בשנות החמישים פינטז דוד בן גוריון על כך שישראל תטפח מייג'ור נוצרי ותסייע לו להשתלט על לבנון, ולחתום עמנו על הסכם שלום. בתקופת מלחמת ששת הימים, קרא יגאל אלון לכבוש את הר הדרוזים ולהקים שם מדינה דרוזית ידידותית. במלחמת לבנון הראשונה, ניסינו לראשונה את הדרך הזאת – ניסיון להתערב בכוח בפוליטיקה הפנימית של שכנינו, ונכווינו. חלום התעתועים הזה סיבך אותנו בלבנון, בה שקענו לאורך שנות דור, והפכנו את כל העדות והזרמים בלבנון לאויבינו. מסתבר שיש מי שלא למדו את הלקח ואף היום מנסים לעצב סדרים חדשים במזרח התיכון, בדם חיילי צה"ל.
הפעלת צה"ל להתערבות בפוליטיקה הפנימית של הפלשתינאים אינה מוסרית – צה"ל נועד להגן על מדינת ישראל ולא לשרת מפלגה מסויימת של האויב. ההתערבות הזאת אינה חכמה – חמאס שולט ברצועת עזה, כי זה רצון הפלשתינאים בעזה. בבחירות שנערכו בכל רחבי הרשות, חמאס ניצח. הסיבה לכך שאבו מאזן הוא יו"ר הרשות ולא איש חמאס, היא שחמאס החרימו את הבחירות לנשיאות. חמאס מבטא את מאווי רוב הפלשתינאים. אם כך כשפת"ח הוא מפלגה לאומנית פלשתינאית אוטנטית, קל וחומר אם היא תעלה לשלטון בחסות הכידונים הישראליים. יהיה זה שלטון בלתי לגיטימי בעיני עמו. אך שיא האיוולת הוא עצם האוריינטציה הפת"חית. חמאס שולט בעזה פחות משנה וחצי, מאז יולי 2007. ירי הטילים על יישובי הנגב המערבי החל לפני שמונה שנים. בשש וחצי השנים הראשונות למתקפה, לפני ההתנתקות ואחריה, פת"ח שלט ברצועת עזה, קודם בראשות ערפאת ואח"כ בראשות אבו מאזן. גם תחת שלטון חמאס, פת"ח הוא אחד הארגונים שמשגרים טילים לעבר ישראל. פת"ח הפר את כל ההסכמים עם ישראל, ובניגוד להתחייבותו בהסכם אוסלו, לא זו בלבד שלא הפסיק את הטרור, הוא הגביר אותו יותר מכפי שהיה אי פעם בעבר.
עצם המחשבה על שליחת חיילי צה"ל לסכן את חייהם כדי לסייע לאויב מר א' לגבור על אויב מר ב' בפוליטיקה הפנימית של הפלשתינאים, היא ליקוי מאורות.
המטרה שעל הממשלה להטיל על צה"ל, היא לנצח את הטרור הפלשתינאי ולשים קץ לירי הקסאמים. זו משימת בת ביצוע. כל הדרוש הוא החלטה של הדרג המדיני. בתקופת פיגועי ההתאבדות, נאמר שאין דרך לנצח – איך אפשר לעצור פלשתינאי בודד העוטף עצמו בחגורת נפץ, ויוצא נחוש כטיל מונחה מדוייק להתפוצץ באוטובוס בירושלים? שאלו אנשי "תנו לצה"ל להפסיד". עובדה – כאשר התקבלה ההחלטה הנכונה, צה"ל ניצח. במבצע "חומת מגן" רוסקה תשתית הטרור ביו"ש, בהמשך הפעילות היומיומית של צה"ל והשב"כ ביו"ש כוחות הביטחון מסכלים כל התארגנות טרור בעודה באיבה, החיסולים הממוקדים שברו את עמוד השדרה המנהיגותי של הטרור, המחסומים הפכו את יכולת המחבלים לפעול לכמעט בלתי אפשרית, וגדר ההפרדה אפקטיבית כגיבוי נוסף לאמצעים הנ"ל.
גם על טרור הטילים ניתן לגבור. גם כאן הדבר מותנה בהחלטה נכונה של הדרג המדיני. יתכן שלא יהיה מנוס, בסופו של דבר, מסוג של "חומת מגן" גם ברצועת עזה, אך יש להקדים לכך צעדים אחרים. לכיבוש עזה משמעויות מדיניות מרחיקות לכת. לממשלת מעבר, חודש לפני בחירות, אין מנדט לקבל החלטה כזאת. יש לפעול בדרכים אחרות. ראשית, יש להפעיל ללא הפסקה, ביום ובלילה, כוחות של צה"ל ברצף של פעולות יבשתיות ואוויריות קשות, שתגרומנה לאויב לעבור למגננה. שנית, יש לחזור למדיניות החיסולים, שהוכחה בעליל כאפקטיבית ביותר. והחשוב מכל – יש להתנתק מרצועת עזה.
ישראל שילמה מחיר כבד ביותר – עקירת חבל התיישבות שלם, כדי להתנתק מעזה. שלוש שנים וחצי אחרי העקירה, שלוש שנים וחצי של מטווח טילים בלתי פוסק על יישובי "עוטף עזה", וטרם התנתקנו. על ישראל לסגור הרמטית את גבולה עם עזה. אין להעביר לעזתים שקל אחד, אין להעביר להם סחורה כלשהי, אין לספק להם חשמל. אני יודע, הצעדים האלה יגרמו לתגובה בינלאומית חריפה. מפגינים אנטי ישראליים ואנטישמים יפגינו נגד ישראל בכל אירופה. ממשלת ישראל תידרש לגלות יכולת עמידה איתנה אל מול הלחץ הבינלאומי. אולם אין מדינה בעולם שהיתה מממנת את תוקפנות אויביה, משמנת ומתחזקת אותה. אין כל סיבה שישראל תנהג בדרך אבסורדית זו.
אני משוכנע, שביצוע של צעדים אלה בנחישות, ישבור את האויב וישים קץ לירי. צעדים אלה עשויים להביא לרגיעה אמיתית.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.