הפרשנים טועים בהבנת המשבר הכללי
מאת: בועז ארד | 20 בספטמבר 2008
תגובה למאמרו של יוסי דהאן " קחו סיכון, המדינה תשלם" במעריב NRG מתאריך 20 בספטמבר; הקפיטליזים הינו עדיין אידיאל לא מוכר, לא ל"תומכיו" ובודאי שלא למתנגדיו.
יוסי דהאן הנושא בתואר יו"ר החטיבה לזכויות אדם, המרכז האקדמי למשפט ועסקים (של מכללת רמת גן) ו"מרכז אדוה" כותב היום במעריב NRG כי: "האגדה מספרת שקפיטליסטים דוגלים בעקרון האחריות האישית. השוק הכלכלי מתגמל מאמץ, כישרון, ונכונות לקחת סיכונים". וממשיך דהאן, "אולם גרדו כל קפיטליסט אדוק ומיד תגלו מעריץ מושבע של הלאמה כלכלית. בתי ההשקעות הענקיים הקורסים, אותם מוסדות פיננסיים שנאבקו נגד כל ניסיון ליצור מערכות של פיקוח על כללי מסחר הוגנים מתחננים למדינה שתחלץ אותם מתוצאות מעשיהם".
מה שנראה למר יוסי דהאן ורבים מחבריו כאגדה קפיטליסטית שעל פיה "עקרון האחריות האישית. השוק הכלכלי מתגמל מאמץ, כישרון, ונכונות לקחת סיכונים". הוא המציאות שהצמיחה את העושר והאושר האנושי הגדולים ביותר שהתקיימו אי פעם. זאת מציאות לא אגדה. לעומת זאת כשהוא מנסה לפרש את המציאות – של קריסת גופים חצי ממשלתיים – הוא מציג לנו את האגדה הלעוסה של "כשלי הקפיטליזם".
אינני יודע מי הם ההוגים ה"קפיטליסטים" שיוסי דהאן חושב שהוא מכיר אולם על פי התייחסותו בכתבה הוא כנראה אינו מכיר אנשים כאלו ולא את התיאוריה העומדת ביסוד הקפיטליזם.
ג'ורג' בוש, המוזכר בכתבה כקפיטליסט, רחוק מלהיות קפיטליסט או מלהבין את מהות הקפיטליזם, כך גם המתמודדים כיום ובעשורים האחרונים לנשיאות ארה"ב וכך גם רוב הפרשנים. גם ברק אובאמה וגם ג'ון מק'קיין מסכימים כי, במילותיו של מק'קיין, הסיבה הבסיסית למשבר הפיננסי היא "אינטרס-עצמי, בצע, חוסר אחריות, ושחיתות" בוול סטריט – כאילו היה זה האינטרס העצמי, תאב הבצע, וחסר האחריות של הפירמות בוול סטריט לפשוט את הרגל.
דהאן תוקף במאמרו את איין ראנד מבלי לדעת כי הקפיטליזם בו דגלה איין ראנד הינו שיטה פוליטית המכירה בזכותו של כל אדם לחייו ולרכושו. ואולי זאת החדשה המרעישה עבור דהאן, ראנד לחמה למען זכותם של העובדים והעמלים לרכושם כמו גם למען זכויותיהם של העשירים והמצליחים שיצרו את עושרם ביושר.
הזכות לרכוש היא אותה הזכות שהממשלה, המוצגת בטעות על ידי דהאן כ"קפיטליסטית", עומדת לדרוס ברגל גסה (בתמיכתו ובתמיכת חסידי ההתערבות הממשלתית) על מנת לממן את הפסדי החברות הכושלות בוול סטריט, ולא רק זאת אלא שההפסדים נגרמו מלכתחילה מהתערבות הממשל בשוק ודחיפה להענקת משכנתאות ללא בסיס כלכלי, בשל מדיניות "צדק חברתית" דומה לזו שמנסים לקדם דהאן וחבריו בישראל.
בשם הלחץ הפוליטי על הקונגרס והממשל ניתן גיבוי (והופעל לחץ) ממשלתי על ענקי המשכנתאות במשך שנים, גיבוי זה אפשר להם לצמוח למימדים מפלצתיים כאלו והיום הגיע מועד התשלום. "אין ארוחות חינם", כן גם זאת מציאות שהקפיטליזם מכיר בה.
המטרה שלשמה הוקמו שני ענקי המשכנתאות, פאני מאיי ופרדי מאק,בחסות הממשל האמריקאי הייתה לעודד הלוואות משכנתא ללווים שאינם מבוססים כלכלית. המשימה הושגה והיות ואין "ארוחות חינם", גם התוצאות המתבקשות לא איחרו להגיע – וכעת נראה כי הממשל הפדראלי יסיים את המהלך בכיסוי של מאות בליוני דולרים של הפסדים על ידי כספי מיסים. הפרשנים הממחזרים את סיסמאות "כשל השוק" ו"סוף הקפיטליזם" מבטיחים לנו, כי במקום הפתרון הנכון של הפרדה של הממשל מהכלכלה (דהיינו; קפיטליזם),נקבל "סיבוב"נוסף של הממשלות על חשבון מיסינו בעתיד.
אם היו דהאן וחבריו מקשיבים לאנשים עם הבנה עמוקה יותר במתרחש בשוק הם היו עושים שירות טוב יותר גם למען זכויותיהם של מאות אלפי העמלים שחסכונותיהם נמצאים בסיכון. אחד מאותם אנשים, ווארן באפט, היה בעל המניות הגדול של פרדי מאק (8.6%). באפט חיסל בשנת 2000 את אחזקותיו (2.8 מיליארד דולר). כבר אז הוא לא סמך על הרגולטורים שדיווחו ש"הכול תקין". בראיון אותו נתן לאחר חיסול אחזקותיו אמר: "…הבנתי בבהירות שהם מתכוונים לנסות להציג רווחים בדוחו"ת הרבעוניים כדי לרצות את וול סטריט… אם יש לך ממשלה מאחוריך ואתה יכול ללוות כסף ללא הגבלה, אתה יכול לדווח רווחים כאוות נפשך בכל רבעון נתון… יום הדין מגיע שנים אחר כך… וההנהלה הייתה מודעת לכך. הם התחילו לעשות דברים בצד הנכסים במאזן שלא היו צריכים לעשות, הם פיזרו הבטחות שהיה אסור להם להבטיח ואז החלטנו לחסל אחזקות".
אל לו לדהאן להלין על צביעותם של אלו השולחים יד לכיסינו תוך שהם נושאים את רוממות הקפיטליזם לשווא, שהרי בפעילותו הציבורית הוא מציג את הצד השני של אותה מטבע. כאשר דהאן מקדם אג'נדה ממשלתית אנטי-קפיטליסטית של "דיור בר השגה" ומדיניות כלכלית "צודקת חברתית" הוא מכשיר את השטח למפולת כלכלית שתגבה מחיר כבד מחסרי האמצעים ומשלמי המיסים גם בישראל.
אם ניישם את עצתו של דהאן ונגרד גם את המתחזים לקפיטליסטים וגם את המתחזים ללוחמי זכויות אדם נגלה שהם שותפים לעיקרון אחד: הנכונות לשלוח ידם לכיסו של הציבור על מנת לממן את חזונם על חשבונם של יוצרי העושר. הם גם שותפים בעוד דבר אחד: השמצות נגד איין ראנד.
בשנת 1975 אמרה ראנד: "אחת השיטות של הסטטיסטים להרוס את הקפיטליזם מבוססת על בניית פיקוחים שקושרים את ידיה ורגליה של תעשייה מסויימת, והופכים אותה למשותקת שאינה מסוגלת לפתור את בעיותיה, ואז מכריזים כי החופש נכשל ונדרשים פיקוחים חזקים יותר". לא יפלא איפוא שאלו שרשמו את המתכון שמוביל אותנו לקטסטרופה הכלכלית המתרחשת לבוא אינם נמנים על אוהדיה.
בעמידתה הנחושה למען זכויות אדם זיהתה ראנד את הקשר הישיר וההכרחי בין הגנה על זכויות אדם לקפיטליזם, בכך קרעה את המסכות מעל פניהם של המתחזים לתומכים בשגשוג ובחופש האנושי.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.