300 האגדה והמציאות
מאת: בועז ארד | 23 בספטמבר2007
עדרים של מבקרי קולנוע רושפי זעם, עצומות מחאה באינטרנט ועשרות אלפי חתימות הקוראות להחרמת הסרט והיוצרים עומדים בשער – כאן הם לא יעברו. הסרט 300 משמר את אגדת עמידת הגבורה למען החירות בחיינו ואינו מתפשר על העקרונות שיובילו לניצחון הטוב בעולמנו. קרב תרמופילאי נמשך בשדה הרעיונות. המאמר הוקדש ב-3 בינואר 2012 לזכרו של חבר, היסטוריון, הוגה ולוחם חירות – ד"ר ג'ון לואיס.
העיבוד לאחד המיתוסים המכוננים של התרבות המערבית שוחרר לאקרנים בשנה האחרונה. הסרט 300 המהווה גרסה מסוגננת (המבוססת על סיפור הקומיקס של פרנק מילר) למיתוס שהתהווה מאז קרב 300 הספרטנים מול צבא חשיארש ה-1 (519 – 465 לפנה"ס; Xerxes I המזוהה עם אחשוורוש ממגילת אסתר), במעבר תרמופלאי בשנת 480 לפנה"ס.
את הסיפור ההיסטורי אנו מכירים מכתביו של הרודוטוס שתיאר את הקרב בו עמדו מעטים מול רבים; ובמשך שלושה ימים חסמו כ-300 לוחמים ספרטנים את המעבר האיסטרטגי במיצר תרמופילאי (על שם המעינות החמים שבו) מפני מעבר הצבאות הפרסיים. גם לאחר שאוגפו בעקבות בגידה שגילתה לפרסים שביל עיזים עוקף, בחרו הלוחמים הספרטנים לעמוד על משמרתם ולהילחם עד מותם מול צבא אדיר במימדיו, שמנה בין 250 ל-360 אלף חיילים על-פי גרסאות שונות.
ליאונידס וגיבוריו קנו זמן יקר וגבו מחיר של אלפי חללים מצבא פרס, בכך סייעו לברית ההלנית להתכונן לקרב הימי המכריע בסלאמיס, ולהטות את הכף במלחמה מתמשכת בין תרבות יוון המתהווה לבין האימפריה הפרסית שהונהגה על על ידי "מלכים-אלים".
כישלון המסע הפרסי איפשר את המשך השגשוג של התרבות ההלנית ותרם לעיצוב התרבות המערבית, על ערכיה המדעיים והרוחניים כפי שאנו מכירים אותם כיום. בעמידתם האמיצה, הפכו ליאונידס ולוחמיו לסמל של גבורה ללא חת אל מול כוח עדיף למען ערכי החירות.
על מצבת הזכרון לליאונידס שמוקמה בפאתי תרמופלאי נכתבו שורותיו של המשורר היווני בן התקופה סימונידס: "ההלך, לך ספר [ללקדמונים] לספרטאנים, כי כאן, לפי החוק הספרטאני אנו שוכבים".
Jacques Louis David's 'Leonidas at Thermopylae' – The Louvre
"העולם ידע כי אנשים חופשיים עמדו נגד עריץ, כי מעטים עמדו נגד רבים, ולפני תום קרב זה, כי גם מלך-אל יכול לדמם". (ליאונידס, מתוך הסרט)
הסופר זוכה פרס הנובל, ויליאם גולדינג, כתב במבוא לספרו "השערים החמים" (תרגום מילולי לתרמופלאי): "לא אתה ולא ליאונידס, גם לא אף אחד אחר יכול היה לצפות כי כאן הושגה יותר מרבע מאה לזריחתה של אתונה וכל יוון וכל האנושות". "מעט מליאונידס נמצא בעובדה שאני יכול ללכת לאן שארצה ולכתוב מה שארצה. הוא תרם לכך שאנו חופשיים".
העיבוד של זאק שניידר לסרט מציג בסימליות בוטה את העימות בין טוב-ורע, מציג את הדמויות באופן מסוגנן המסמל את הערכים אותן הן מייצגות. מי שאינו מבין את חשיבותה של ההפשטה וההמחשה האמנותית, כלומר, רוב המבקרים, יתקשה להתמודד עם הסרט. לכאב ראש ובטן לא קטנים זכו גם כל אלה שחיפשו בסרט "תקינות פוליטית". סצינות הקרב הבוטות והמסוגננות לא קלות לעיכול למי שאינו מסוגל לראות בהן את הביטוי הסמלי למאבק המוסרי בין הטוב והרע. לא מפליא לפיכך כי המבקרים ה"אינטלקטואליים" קוטלים את הסרט מכל סיבה אפשרית: אי דיוקים היסטוריים, תמיכה עקיפה במדיניות בוש נגד אירן, גזענות המבוטאת בהלנים האתלטים לעומת תפלצות אדם סוטות בצד הפרסי, תלבושות לא מתאימות של הפרסים, אלימות בוטה, פאשיזם ועוד.
עם כל האמור מעל, קשיי המבקרים המיקצועיים לא השפיעו יתר על המידה על הקהל. על פי נתוני הקופות, הקהל אינו מתקשה להתמודד עם הסרט כלל וכלל; תוך שלושה ימים מאז יצא לאקרנים, הוא שבר את השיאים של מספר הצופים וההכנסות.
300 מול עשרות אלפי מבקרי קולנוע זועמים
בניגוד לזילזול המתמשך במערב בכוחם של רעיונות, הסמליות האקטואלית של הסרט לא נעלמה מעיניהם של יועצי התרבות במשטר המולות באיראן. למרות שהפצת והקרנת הסרט נאסרה באירן, אלפי "מבקרי אומנות פרוגרסיביים" "תוזמרו" ברחובות טהראן בהפגנת זעם "ספונטאנית", כשהם מנופפים באגרופיהם באוויר.
בלוגרים אירניים ברחבי העולם התגייסו ואף הקימו אתר המתחזה להיות אתר הסרט הרשמי, ומציג יצירות אמנות המתארות את גדולתה של פרס העתיקה ואיראן, על מנת לענות, כדברי מקימי האתר, "לאלה שתיארו את האירנים כמפלצות".
באיראן החלו גם במשלוח אימיילים שמטרתם איסוף חתימות לעצומה בדרישה למפיקים, "וורנר ברדרס", ולבמאי להתנצל מיידית על "העיוות ההיסטורי והגישה הלא אתית והלא מדעית שבסרט".
באתר המנהל את העצומה נאספו כ-50 אלף חתימות המתובלות בסיסמאות גזעניות כגון: "תחוסל אמריקה" ( 22741), "לדפוק את היהודים" ( 20494), "זיינו את הלבנים, כולם גזענים" (22642) , "מוות לבעלים של הוליווד" (24974 ), ופנינים נוספות המצפות למי שמוכן להציץ מעבר ל"שערים החמים". סביר להניח שהאיראנים שנאלצים לחיות באיראן וחתמו על העצומה לא ראו את הסרט – שהרי הפצתו נאסרה באיראן. הם גם יתקשו לאסוף מידע עליו שכן גם השימוש ב-Google, סמל הפתיחות, הקידמה וגלובליזציה הרעיונית, נאסר בה.
הטיעון הרציני, לכאורה, של יוצרי העצומה, זה שמאחורי ההתלהמות מבוסס על כך שהצגה בלתי נאמנה מבחינה היסטורית של ממלכת פרס העתיקה עלולה לגרום לעוינות והסתה כלפי איראן בת-ימינו. לצורך טיעון זה, מגויסים כל הישגי התרבות העתיקים של פרס ובהם חוקת כורש, המעלות המוסריות של תורת זרתוסטרא, שהעלתה על נס את הנאמנות לאמת וכיוצא באלה.
אולם דווקא קו טיעוני זה גורם לתמיהה: בניגוד למערב, שנטל את הערכים הנעלים של יוון העתיקה ושיכללם, תוך פיתוח המשפט החוקתי וזכויות האדם, זכויות הרכוש וחירות הביטוי הרי שבאירן של ימינו אין שום נטייה לאמץ משהו מן הליברליות הפרסית העתיקה. אם בכלל התקיימה בעולם העתיק ליברליות פרסית וערכים זרתוסטראים נעלים, כפי שטוענים יוצרי העצומה הנ"ל, הרי שאיראן בת ימינו לא בחרה ללכת לאורם – נהפוך הוא היא הורסת אותם בשיטתיות: אירן בת-ימינו מסמלת נסיגה לדיקטטורה אפלה של סתימת פיות, הסתה ורדיפה פוליטית. רצח המוני ואיומים בהשמדת עמים הפכו לאג'נדה הרשמית של אירן במסגרתה נרדפים גם פליטי דת הזרתוסטרא, הבאהים וכל מי שאינו מתיישר עם הגירסה האיראנית לאיסלם הטוטליטרי. ראוי לציין את העובדה האלמנטרית שלאזרח האירני לא ניתנה הזכות לגבש דעה עצמית ולצפות בסרט הזה כמו בעוד רבות מיצירות התרבות המרכזיות שנאסרו באירן.
במובן זה יש לשבח את ערכו הסמלי של הסרט, שיותר מאשר הוא מבטא אמת היסטורית מדויקת, הרי שבעקרונותיו, המבוטאים בסמלים אומנותיים, הוא מתאר את המאבק הנצחי בין הטוב לרע, מאבק שבימינו מתבטא היטב בעימות שבין תרבות החופש המערבית לבין איראן הטוטליטרית.
שיר הלל לאדם החופשי והרציונלי
דמותו הסימלית של ליאונידס המוצגת בסרט מתגרה לא רק באוייב הפרסי אלא גם בכל גורם המייצג שחיתות ומיסטיקה. ליאונידס מייצג בסרט דמות היוצאת נגד המסורות המיסטיות של האורקל. נגד נבואה מעורפלת המציעה לוותר על הקרב ולהתמסר לשלטון פרסי הוא מגדיר את האורקל כמיסטיקה ומעדיף להעמיד אפשרות זאת מול הרציונליות. "עליך לבטוח באלים" אומרים לו הכוהנים; "אני מעדיף לבטוח בהגיון" – הוא עונה.
בשיחה עם אישתו לאחר שחזר מקבלת הנבואה המעורפלת שואל המלך ליאונידס: "מה על מלך לעשות בכדי להציל את עולמו?" המלכה גורגו עונה: "אין זו השאלה מה אזרח ספרטני צריך לעשות, בין אם יהיה בעל או מלך. במקום זאת שאל את עצמך מה על אדם חופשי לעשות?"
אכן, יוצרי הסרט לא ניסו לשחזר בדייקנות היסטורית את דמותו של ליאונידס אלא את ערכו הסמלי והמוסרי.הם שאלו עצמם את השאלה שראוי כי כל אדם ישאל עצמו: כיצד על אדם רציונלי וחופשי לנהוג.
ארבעת פרשי האפוקליפסה
ארבעת פרשי יום הדין או ארבעת פרשי האפוקליפסה הינן דמויות המופיעות בספר חזון יוחנן של הברית החדשה ומתארים את מאורעות אחרית הימים. פרק 6 של הספר מתאר ארבעה פרשים: מלחמה, רעב, מגפה, ומוות. בסמליות אפוקליפטית כזאת נפתח הסרט, כאשר דמותם המאיימת של ארבעה פרשים-שליחים פרסים מגיחה עם בשורת ההרס והמוות בדרכם לדרוש את כניעתה של ספרטה.
בהגיעו לספרטה מניף מנהיג השליחים הפרסי במחווה מצמררת את גולגלות השליטים שאותם כבש הצבא הפרסי מול עיני הספרטנים.
סרט נוצרי "תקין פוליטית" היה יכול להסתיים בשלב זה. שלב שבו הספרטנים המבוהלים היו נכנסים ל"דיאלוג בין תרבויות"… משא ומתן אינסופי כדי למתן את דרישות הפרסים ולפייסם ואילו הפרסים הולכים ומתעצמים מולם תוך תסכול שכה מוכר לנו מהפוליטיקה הבינלאומית הנוכחית ולתרועות מבקרי האמנות.
אולם כאן אין לנו עסק עם נוצרים המפנים את הלחי השנייה.האימה האפוקליפטית מתנפצת מול חוסנם הרוחני של הספרטנים ולפני שהשליחים הפרסיים מושלכים לבאר תחתיות עמוקה מתנהל הדיאלוג הבא:
שליח פרסי: כל שהמלך-האל חשיראש מבקש הוא מנחה פשוטה של אדמה ומים. אות לכניעתה של ספרטה לרצונו של כחשיראש.
המלך ליאונידס: כניעה… ובכן, זו יכולה להיות בעיה. השמועה אומרת שהאתונאים כבר דחו את בקשתכם, ואם לפילוסופים ואוהבי הבנים האלה יש אומץ שכזה…
המלך ליאונידס: …וכמובן שעל הספרטנים לשמור על המוניטין שלהם.
שליח פרסי: בחר היטב את מילותיך הבאות, ליאונידס. הן יכולות להיות אחרונותיך כמלך. (ליאונידס מניף את חרבו לעבר השליח, אשר גבו לבאר)
שליח פרסי: מטורף! אתה מטורף!
המלך ליאונידס: אדמה ומים. אתה תמצא מספיק משניהם למטה.
שליח פרסי: אף אדם – פרסי או יווני – אף אדם לא מאיים על שליח!
המלך ליאונידס: אתה מביא איתך את הכתרים ואת ראשיהם של מלכים כבושים למדרגות עירי. אתה מעליב את מלכתי. אתה מאיים על עמי בעבדות ובמוות! או, אני בחרתי את מילותיי בקפידה, פרסי. אולי כדאי היה שתעשה כך גם אתה!
שליח פרסי: זהו חילול הקודש! זהו טירוף!
המלך ליאונידס: טירוף? (מביט לעבר מלכתו, שמנידה לאות אישור) זוהי ספרטה (בועט בשליח לתוך הבאר).
דרישת הכניעה של חשיארש
לאחר יום קרבות במעבר תרמופילאי למול ערמת הגוויות של אלפי הפרסים שנטבחו אך כשיחסי הכוחות לטובת הפרסים ברורים נערך הדיאלוג הבא:
חשיארש: הבה נדבר בהגיון. יהיה זה בזבוז מצער, יהיה זה אך מעשה טירוף שאתה, מלך אמיץ, וצבאך הגיבור תיחרבו. והכל עקב אי הבנה קטנה. יש הרבה שתרבויותינו יוכלו לחלוק.
המלך ליאונידס: האם הבחנת שחלקנו את תרבותינו עימכם במשך כל הבוקר.
חשיארש: האין אתם שבט מסקרן. אפילו כעת אתם מתריסים, כשאתם עומדים בפני השמדה. בנוכחותו של אל, אין זה נבון מצידך להתנגד, ליאונידס. תאר לך את הגורל האכזר הממתין לאויביי, בעוד אהרוג בשמחה כל אחד מאנשיי למען הניצחון.
המלך ליאונידס: ואני אמות עבור כל אחד מאנשיי.
ליאונידס: "אתה נדיב כשם שאתה אלוהי, הו מלך המלכים. להצעה שכזאת רק מטורף יסרב. אולם הרעיון של כריעה לפניך… רואה אתה, שחיטת כל העבדים הללו שלך גרמה לכיווץ שרירים ברגלי, כך שאתקשה לכרוע".
הדיאלוגים הללו מבטאים נאמנה את מעני הלשון העזים שנרשמו בדברי הימים של הרודוטוס. הרודוטוס מספר כי במענה לדרישה להניח את נשקם ענו הספרטנים "בואו וקחו אותו", ולמול האיום צבא הפרסים כה עצום עד כי חציהם יחשיכו את השמיים, ענו: "אז נלחם בצל".
דרישת הכניעה של חשיארש המודרני: "הליברליזים והדמוקרטיה נכשלו"
בחודש מאי 2006 כתב נשיא איראן מחמוד אחמדיניג'אד מכתב בן 18 עמודים לנשיא האמריקאי בוש המסתיים במילים אלו:
"ליברליזם ודמוקרטיה בסגנון מערבי לא היו מסוגלים לסייע בהגשמת האידיאלים האנושיים. שני עקרונות אלה כשלו היום. בעלי החזון יכולים כבר לשמוע את רעש ההתמוטטות של האידאולוגיות והמחשבה של השיטות הדמוקרטיות הליברליות. אנו רואים יותר ויותר את האנשים בעולם מתגודדים לכיוון נקודת מיקוד עיקרית: האל הכל יכול. ללא ספק, דרך האמונה באלוהים ובהוראות הנביאים, האנשים יכבשו את בעיותיהם. שאלתי לך היא: "האם אינך רוצה להצטרף אליהם?" אדוני הנשיא, אם נאהב זאת או לא, העולם נאסף לכיוון האמונה בכל יכול ובצדק ורצון האלוהים יגבר על כל הדברים." (מתוך מכתב אחמדיניג'אד)
בימים אלה מבקר נשיא אירן, כותב השורות מעל, בארה"ב, תוך ניצול של האו"ם, מגדל הבבל של השחיתות הבינלאומית, כבסיס לפעולתו. מולו לא יתייצב ליאונידס מודרני. איש לא יזרקו לבאר או יקברו ביסודות מגדלי התאומים.
נהפוך הוא, בזכות חולשת הדעת האקדמית וחרפת היחסיות התרבותית שפשתה באקדמיה הפך אחמדיניג'אד לאורח רצוי המוזמן לנאום לפני סטודנטים באוניברסיטת קולומביה, תוך מתן זריקת עידוד לחוצפתו.
אחמניג'אד עובר מניצוח על מקהלות השרות "מוות לאמריקה ולישראל" וסקירת טילים עליהם נכתב כי הם מכוונים לשטן הגדול ולשטן הקטן, להצגת נאורות צבועה, תוך שהוא מחייך חיוך שטני אל מול פני קורבנותיו המיועדים תוך שהוא צובר הערכה וקרדיט בקרב עבדיו המתרשמים בבית ומחוצה לו.
"תנו להם מאום! אך קחו מהם הכל!" קראו הספרטנים בעומדם לחסום את מעבר תרמופילאי.היום מצווחת מחלקת המדינה האמריקאית "תנו להם הכל! אך קחו מהם מאום!".
אחרית דבר
עם היוודע דבר עמידתו הגיבורית של ליאונדס בשערי יוון, פנתה המלכה גורגו, אשת ליאונידס אל הפרלמנט הספרטני במילים אלה "אינני ניצבת כאן על מנת לייצג את ליאונידס; מעשיו מדברים בקול רם משאי פעם תוכלנה מילים להביע. אני ניצבת כאן בשם כל הקולות שאינם נשמעים: אימהות, בנות, אבות ובנים – שלוש מאות משפחות שמדדמות עבור זכויותינו, ולמען העיקרון בשמו נבנה אולם זה. אנו במלחמה, רבותי. עלינו לשלוח את כל הצבא הספרטני לעזרת מלכנו למען ההצלה, לא רק שלנו, אלא של ילדינו. שילחו את הצבא להגנה על החירות. שילחו אותו למען הצדק. שילחו אותו למען חוק וסדר. שילחו אותו למען ההגיון. אולם חשוב מהכל שילחו אותו למען התקווה – התקווה שהמלך ואנשיו לא ימוגו בין דפי ההיסטוריה – כי גבורתם מאחדת אותנו יחד, כי אנו מתחזקים מפעולותיהם, וכי בחירתכם היום תייצג את גבורתם" (המלכה גורגו, בסרט).
כיום, הקרב נמשך. הבחירה עדיין נתונה בידינו.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.