מי הרג את חוק מכסות הפליטה?

מאת: בועז ארד | פורסם ב- 8 באוגוסט 2010 ב"מקור ראשון" בטור "על הכוונת".

קשה היה להתחמק לאחרונה מן הידיעות המשודרות ומודפסות בכלי התקשורת אשר ציינו כי חודש יוני האחרון היה החודש החם ביותר שנרשם בהיסטוריה, הידיעות המדאיגות המשיכו לבנות את המיתוס של התחממות "חסרת תקדים"…

ביולי אף דווח כי בפילדלפיה שבארה"ב היה גל חום גדול ונרשמה טמפרטורת שיא של 40 מעלות (צלסיוס). מה שאין מציינים בדרך כלל בדיווחים המדאיגים הוא כי טמפרטורות דומות היו ב 1918, 1936 ו 1966…. בפילדלפיה בה נרשמו הטמפרטורות בצורה מפורטת בין השנים 1790 ו 1847, צויין גל חום דומה לגל הנוכחי גם בשנת 1830, הרבה לפני אופנת ההתחממות הגלובאלית "חסרת התקדים".

בישראל התבלט לטובה מר אבנר פורשפן, מנהל תחום האקלים בשירות המטאורולוגי, אשר ציין בראיון טלוויזיוני כי אמנם נרשם שיא של טמפרטורות חמות בישראל אלא שהאירוע התרחש לפני יותר מחצי מאה, לפני שרוב המתריעים נגד התחממות חסרת התקדים נולדו, האירוע התרחש בשנת 1942 בטירת צבי בה נמדד השיא של 54 מעלות צלסיוס. פורשפן צינן גם את הרוחות בדבר ה"חודש החם ביותר מעולם" וסיפר כי אכן נמדדה טמפרטורה ממוצעת גבוהה ביחס למדידות משנות השישים בתחנה בבית דגן אך מדובר על בית דגן בלבד, לא כך היה בתחנות מדידה אחרות בישראל, כלומר, עבור אמצעי התקשורת מספיק היה לאתר מדידה חריגה בתחנה אחת על מנת להלך עלינו אימים.

למרות שעורכי החדשות טרם עודכנו בכך, המגמה של ההיסטריה הירוקה שהיתה אמורה להתבטא בתוכנית חקיקת אנרגיה מקיפה של מכסות פליטות נפחה את נשמתה. ביוני השנה היה זה הפרלמנט האוסטרלי אשר החל לפעול לביטול החוקים המגבילים פליטות פחמן ובסוף חודש יולי התרחש תהליך דומה בארה"ב כאשר הודה מנהיג הרוב בסנאט האמריקאי, הארי רייד, כי החוק מת ולא ניתן להשיג רוב שיצביע עבורו. המגזין "פוריין פוליסי" הקדיש סקירה מיוחדת לשאלה "מה הרג את חוק האקלים?" אשר היה אחד מן הנושאים המרכזיים במדיניות אובמה.

בארה"ב הגיעו רבים להכרה כי הנזק שיגרם מחקיקת חוקי המכסות לניהול הכלכלה אשר ספגה מכות כואבות עלול להיות בלתי נסבל. כריסטין וייטמן, נשיאת קבוצת מחקר אסטרטגית וחברת הנהגת המפלגה הרפובליקאית בארה"ב, הסבירה כי בין שאר הגורמים פרשת "קליימט-גייט" שפרצה בנובמבר האחרון העניקה צידוק למתנגדים אשר השתלב עם ההתדרדרות הכלכלית. אלו גרמו לאנשים לתהות לגבי הצורך בנקיטת צעדים שעלולים לגרום להם לאבד את משרותיהם ופרנסתם. אלו בשילוב עם התנהלות כושלת של ממשל אובמה הובילו לגניזת היוזמה.

אולם ההתקפות על יוזמות החקיקה אינם נחלת הימין בלבד, לאחרונה נפרץ אתר בורסת המסחר האירופאית בפליטות , ECX, על ידי אקטיביסטים "ירוקים" אשר החליפו את עמודי השער בהודעה כי המסחר בפליטות הינו הונאה. האתר הפרוץ הפך ללוח מודעות עבור קבוצה הקרויה "כדור הארץ ראשון, הפעולה לצדק אקלימי", Earth First, Climate Justice Action.

האתר שהוקם כתשתית אירופאית לבורסת מסחר בפליטות מעורר התנגדות של קבוצות שמאל ואירגונים ירוקים הרואות בתוכניות המסחר בפליטות סכנה גדולה שאין בה כל תועלת, הטענות המרכזיות נגד תוכנית המסחר במכסות מציינות כי המטרה העיקרית של התוכנית אינה להפחית בפליטות, אלא לסייע למזהמים להגיע למטרות ה"הפחתה" בדרך הזולה ביותר תוך ניהול עסקים כרגיל. לדבריהם התכנית מותירה מרחב גדול למניפולציות ומי שירוויחו ממנה רווחים שערורייתיים הם המזהמים הגדולים, סוחרים אופורטוניסטים וזירות מסחר חדשות כמו הבורסה האירופאית למסחר בפליטות.

ביקורת זאת מגובה גם על ידי ד"ר ג'ים האנסון, הכהן הגדול של היסטרית ההתחממות הגלובלית שאמר על חוק המכסות כי: "הדבר דומה למחילות שהכנסייה הקתולית מכרה בימי הביניים. הבישופים קיבלו המון כסף, והחוטאים קיבלו מחילות (ויכלו להמשיך לחטוא). שני הצדדים אהבו את הסידור למרות האבסורד שבו. זה בדיוק מה שקורה. יש לנו את המדינות המפותחות שרוצות להמשיך בעסקים כרגיל, פחות או יותר, ויש את הארצות המתפתחות שרוצות את הכסף אותן הן עומדות לקבל דרך הקיזוזים, (שימכרו בשווקי המכסות לפליטות)."

נראה כעת כי תוכנית החקיקה של מכסות הפליטה, שהייתה אבן יסוד בתוכניות הגרנדיוזיות של אובמה, מצאה את מתנגדיה גם בימין וגם בשמאל. סביר להניח כי שילוב זה יחסל אותה סופית.

הוספת תגובה