אל הכוכבים!
מאת בועז ארד | 15 באוקטובר 2010, פורסם במקור ראשון בטור "על הכוונת".
מאז שהכריז ניל ארמסטרונג ב-20 ביולי 1969 בעומדו על פני הירח:"זהו צעד קטן לאדם, צעד גדול לאנושות", מאבדת תוכנית החלל הממשלתית האמריקנית גובה. בניגוד לכך ממחיש הפרוייקט הפרטי של וירג'ין את גישת השוק החופשי המתפתח בניגוד לגישה הממשלתית שאפיינה את נאס"א כזרוע של מדיניות ממשלתית
בסצינה שנדמה כי נלקחה מתוך סרט מדע בדיוני, הוסטו דלתותיו של מוסך המטוסים, ומאחוריהן נתגלתה יצירה מפוארת של חזון, טכנולוגיה ועיצוב – ה"אנטרפרייז" שתוכננה לטיסות לחלל וחזרה לאטמוספרה ולנחיתה. החללית המוטסת המשולבת ב"ספינת האם" ששמה "חווה", הובלה אל מסלול ההמראה במדבר מוהאבי בקליפורניה שעליו ניצבו המהנדס ברט רוטאן והיזם ריצ'רד ברנסון על מנת לעשות היסטוריה.
ה"אנטרפרייז" נישאה לגובה של 13,700 מטרים אל חלקה העליון של הטרופוספרה, שם שוחררה על מנת לדאות במשך 11 דקות, כשהיא נושאת את שני טייסיה חזרה אל מסלול הנחיתה. בתאריך הסמלי 10.10.10 הכריזה חברת וירג'ין גלקטיק על סיומו המוצלח של מבחן הטיסה והנחיתה המאויישת הראשונה של ספינת החלל הפרטית שלה.
סרטון שהעלתה חברת וירג'ין ליוטיוב המתאר את הניסוי זוכה להערות ולתגובות נלהבות. באחת מהן נכתב: "מלאכה נאה! ברכות לכל העושים במלאכה ותודות לברנסון ולצוותו על שקירבו את העתיד שכולנו מקווים לחיות בו!".
מאז שהכריז ניל ארמסטרונג ב-20 ביולי 1969 בעומדו על פני הירח: "זהו צעד קטן לאדם, צעד גדול לאנושות", מאבדת תוכנית החלל הממשלתית האמריקנית גובה. טיסותיהם האחרונות של האסטרונאוטים של נאס"א – סוכנות החלל האמריקנית – לתחנת החלל כבר מבוצעות על ידי שילוח בטילים רוסיים ולא במעבורות המיושנות המושבתות. במובן זה ממחיש הפרוייקט הפרטי של וירג'ין את הגישה של שוק חופשי מתפתח בניגוד לגישה הממשלתית שאפיינה את נאס"א כזרוע של מדיניות ממשלתית. נאס"א אמנם קיבלה בפועל צ'ק פתוח של מיליארדי דולרים שאכן זיכו את ארה"ב בהישגים מדעיים מרשימים, בתהילה ובהצבת הדגל האמריקני על הירח, אולם מחירם של הישגים אלה, שהיה מנותק מדרישות השוק, הוריד חלק לא מבוטל ממיליארדי הדולרים לטמיון בסבך הביורוקרטיה, הסיאוב והלחצים הפוליטיים.
אובמה מסייע לאומות מוסלמיות להרגיש טוב
ביולי השנה זכינו בהצצה למשמעותה של הפוליטיזציה שבה נגועה נאס"א ושל השחיתות הממשלתית שפשתה בה, כאשר צ'ארלס בולדן, מנהלה החדש של הסוכנות, סיפר בראיון לרשת הטלוויזיה אלג'זירה, כי "כאשר הפכתי למנהל של נאס"א, (הנשיא ברק אובמה) צייד אותי בשלוש הנחיות. הוא ביקש ממני לסייע בהענקת השראה לילדים המבקשים ללמוד מדע ומתמטיקה; הוא ביקש ממני להרחיב את קשרינו הבינלאומיים; והמשימה השלישית ואולי החשובה ביותר, הוא ביקש כי אמצא דרך להושיט יד לעולם המוסלמי ולהתקשר הרבה יותר עם אומות מוסלמיות, על מנת לסייע להן להרגיש טוב בקשר לתרומתן ההיסטורית למדע, למתמטיקה ולהנדסה"…
המדיניות הכלולה בהצהרתו של בולדן מסיטה לגמרי את הסוכנות מיעודה המקורי של חקר החלל, וחזונה נרמס על ידי תוצרי מדיניותו קצרת הראות וחסרת המעוף של ממשל אובמה.
בשבריר התקציב של נאס"א הצליחו רוטאן וברנסון לעשות יותר משהצליח אי-פעם אדם פרטי כלשהו לשם קיצור המרחק של האנושות אל מרחבי החלל. התכנון הגאוני של מטוס-החללית שהציע ברט רוטאן זיכה אותו ב-2004 בפרס הגדול ביותר שהוענק אי-פעם, בעבור הצלחתו בתחרות לתכנון רכב המסוגל לשאת בני אדם לגובה של מעל 100 ק"מ מעל לפני האדמה ולהחזירם לקרקע ולשוב ולהמריא.
מאז, שולבו היזמות והתכנון, כאשר הם יוצרים מושג חדש ושוק חדש של "תיירות חלל". במסגרת זו כבר החלה מכירה מוקדמת של כרטיסי טיסה המאפשרת לקדם את הפרוייקט בסיועם של מאות תיירי החלל הראשונים מבין עשירי תבל המסייעים במימון הפרוייקט. בזכות השגשוג של השוק החופשי וריבוי העושר בידי יותר אנשים מאשר אי-פעם בהיסטוריה, זוכה התוכנית לגיבוי כלכלי של הון פרטי. החברה כבר הספיקה להקים תשתית הכוללת טרמינל ומסלול המראה שאמור להיחנך ב-22 באוקטובר השנה בניו-מקסיקו שבארה"ב ולהקים רשת של סוכנויות בינלאומיות שבהן בולטת גם סוכנות ישראלית.
Burt Rutan and Sir Richard Branson, New York, January 2008
קשה להבין מדוע הישג היסטורי כה גדול זוכה לסיקור כה מועט, ומוצג לעיתים כשיגעון שולי. ייתכן כי קובעי סדר-היום בתקשורת נעים בחוסר נוחות נוכח האמיתות הנחשפות בסיפור. האחת היא כי אנשים פרטיים מסוגלים ביוזמתם, בכישרונם ובממונם להקים פרוייקטים עצומי מימדים, בעוד שהוצאתם לפועל על ידי ממשלות מורידה לטמיון מיליארדי דולרים ומניבה פילים לבנים עצומים.
השנייה, העמוקה יותר, מאיימת על בסיסה של תפיסת העולם הרווחת, כי אנו חיים בעולם שמשאביו מוגבלים. גישה זו שאימצו רבים מן האינטלקטואלים בני ימינו, רואה במשאבים עוגה קבועה שיש לחלקה בעזרת יישום של תוכניות הנדסה חברתית ותוך כפייה של צמצום. לעומת גישה זו, מתבלטת יוזמת החלל הפרטית כהמחשה של הנדסה אמיתית ומציאותית ושל הישגים של ממש המאפשרים לפתוח בפני האנושות משאבים הולכים וגדלים. יסודותיה של היוזמה נטועים במחשבה עצמאית, יצירתית וחופשית, ואין דבר המפחיד יותר ממנה את האינטלקטואלים והביורוקרטים המבקשים לנהל את חיינו.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.