לא גונבות אוצרות טבע: חברות חיפושי הנפט והגז פועלות ברישיון

מאת עו"ד עינב רצון | פורסם במקור ב-3 באוקטובר 2010 במעריב NRG.

מאז שנמצאו בישראל תגליות גז חשובות ודרמטיות, החל מסע דה-לגיטימציה מתוזמן נגד חברות החיפושים, ובראשן נגד יצחק תשובה. חבל רק שההתנפלות על איש העסקים אינה בגלל כישלונותיו אלא דווקא בגלל הצלחותיו

בימים האחרונים מלאים כלי התקשורת באזהרות ובדיווחים רבים, רובם שליליים, לגבי השקעות הציבור במניות של חברת הנפט "גבעות עולם" ובכלל לגבי הבהלה לזהב, הזהב השחור אבל הנוצץ כל כך – הנפט.

הירידותהחדות במניית "גבעות" רק מדגישות את הסיכוןהכרוך בחיפוש אחר מקורות אנרגיה.מאז ומעולם השקעות בתחום מקורות האנרגיה והנפט נחשבו למסוכנות ואין ספק כי על יועצי ההשקעות ומנהלי התיקים להבהיר למשקיעים את הסיכונים הגלומים בהשקעות כאלו,לצד התשואות האפשריות שגובהן עולה ביחס ישיר לרמת הסיכון. אבל נדמה כי הפעם, יותר מתמיד, יש גוון אישי, כמעט בוטה ומאוד לא מפרגן בסיקורים של תחום הנפט.

מאחורי הסיקורים הלא מפרגנים עומדת תפיסת עולם הרואה יזמים כדוגמת יצחק תשובה ואת התוצרת שהם מפיקים, כנחלתו של הציבור כולו. צופה מהצד שהיה רואה את ההתנפלות על תשובה וחבריו היה סבור כי מאגרי הגז והנפט בישראל הם משאבים זמינים העומדים לרשות הכלל, וכי תשובה וחבורתו באו, ראו ובזזו אותם מידי הציבור.

כזכור, בינואר 2009 הוכרז כי התגלו מספר מאגרי ענק של גז מול חופי חיפה. בחודשים שעברו מאז התברר כי התחזית אופטימית הרבה יותר, ומספר חברות העוסקות בחיפושי הנפט והגז בישראל, חלקן בבעלותו של תשובה, מדווחות בחודשים האחרונים על תגליות גז בהיקפים גדולים יותר ויותר.

דיווחים אלו הם תוצאה ישירה של למעלה מחמישים שנות חיפושי נפט וגז בישראל של חברות ויזמים פרטיים בעלות של מיליארדי דולרים. היות ומערכות הפקה ותשתית של מאגרי גז טבעי הן יקרות מאוד, תשובה ויתר היזמים נשאו בעלויות הכספיות ונחשפו לסיכונים שונים, בראשם הסיכון הגדול ביותר – שהחיפושים יעלו חרס ולא יימצא גז.

הגדילה לעשות חברת הכנסת שלי יחימוביץ' שפרסמה לפני כמה שבועות מכתב פומבי ליצחק תשובה, בו מתחה ביקורת חריפה על התנהלותו של איש העסקים בנוגע לתגליות הגז שבבעלותו, קראה לו להודיע כי הוא "מכיר בכך שאוצרות הטבע שייכים לכל אזרחי ישראל", ואף דרשה כי ינהל מו"מ עם משרד האוצר בנוגע להחזרתם של אותם אוצרות מדינה.


עלינו ללמוד מיזמים ויצרנים כמו תשובה

חשוב להדגיש כי חברות חיפושי הנפט והגז אינן עושות מחטף לאוצרות המדינה, כולן פועלות ברישיון מלא ומסודר שניתן להם דרך משרד התמ"ת. סעיף 13 לחוק הנפט קובע כי רישיון מקנה לבעליו זכות לחפש נפט, ובמידה ובעל הרישיון אכן יימצא נפט הוא יוכל להפיק אותו. בעלי הרישיון הסתמכו על האמור,וכמובן שלא היו לוקחים סיכונים כל כך גדולים אלמלא היו יודעים כי במידה והסיכון יצליח, שכרם יהיה בצידם.

ח"כ יחימוביץ' ניסתה להציג במכתבה מצג שווא בטענה כי תשובה וחברות הגז מנצלים את העובדה כי חוק הנפט שנחקק בשנת 1952 הוא עבש ומיושן, ואינו מתאים למציאות של היום. אבל, החלקים בחוק הנפט המסדירים את חובות בעלי הרישיון התווספו לחוק בשנת 1989, ובשנת 2002 אף נחקק חוק משק הגז הטבעי ובסעיף הראשון בו נאמר במפורש כי מטרת החוק היא "ליצור תנאים לפיתוח ענף הגז הטבעי בישראל באמצעות המגזר הפרטי, ולקיים תחרות בענף זה בהתאם למדיניות הממשלה בתחומי הכלכלה והאנרגיה". ושאלה לילחברת הכנסת יחימוביץ': האם ידעת שחוק השבות נחקק בשנת 1950, שנתיים לפני חוק הנפט? האם את עומדת מאחורי הדעה שוותק של חוק הוא עדות למידת תוקפו?

מהרגע שהסתמן כי מדובר בתגליות גז דרמטיות וחשובות החל מסע דה-לגיטימציה מתוזמן היטב נגד חברות הגז והנפט, ובעיקר כנגד יצחק תשובה. חבל רק שההתנפלות על איש העסקים אינה על רקע כישלונותיו אלא דווקא בגלל הצלחותיו.


חזונו של תשובה, שהוביל אותו לחפש בארץ לא זרועה, לקדוח בים בעלות של מיליארדים, הוא חזון חשוב מאין כמוהו. בין אם הוא יצליח ובין אם לא, עלינו כחברה השואפת לכלכלה בריאה, ללמוד מיזמים ויצרנים כמו תשובה, אשר בשביל להגשים את חזונם לוקחים על כתפיהם (ולא על כתפי הציבור), סיכונים מושכלים. עליהו לטפחם ולעודדם ולא להענישם.

חברה שמאותתת ליזמיה כי במידה וימצאו אפיקים חדשיםהם יהפכו להיות נחלת הכלל, נותנת חינוך רע לדור הצעיר ולדור הצעיר פחות, שיחפש וכמובן גם יימצא אלטרנטיבות במקום אחר. הכלכלה הישראלית, כמו כל כלכלה בעולם זקוקה לאנשים שמטרתם היא ליצור ולבנות תמורת השאת רווחים.

האנליסטים של "דויטשה בנק" העריכו כי אם תחזיות הנפט והגז בישראל תתממשנה, ולהערכתם יש סיכוי גדול שכן, העולם יוכל להשתחרר מהתלות בגז הרוסי. לא צריך את האנליסטים של הבנק הגדול בגרמניה כדי לדעת שגילויי גז בכמות המדוברת יהפכו את ישראל במהרה ועוד בימינו לכוח גיאו פוליטי אמיתי מול כל מדינות העולם.

אבל איך מגיבים בישראל? שר האוצר הקים את ועדת ששינסקי במטרה שתכשיר את העלאת המיסוי והתמלוגים על הנפט והגז בצורה רטרואקטיבית. עם גישה כזו, האנליסטים של "דויטשה בנק" יאלצו להעריך את שווים של ח"כ יחימוביץ' ושותפיה, כי יזמים כבר לא יישארו כאן.

הוספת תגובה