מוסר כליות

מאת: בועז ארד | 31 ביולי 2009 נכתב עבור הטור "על הכוונת" ב"מקור ראשון". המאמר נכלל בספר "על הכוונת".

הפרשה האחרונה של הפשיטה המתוקשרת על מרפאת ההפרייה הישראלית ברומניה, הרימה את שולי המסך המסתיר את שוק הסחר הבלתי חוקי באיברים. נחשפנו לעינויי הנפש, הגוף והנזק הכספי של אלו שנקלעו לפרשה האחרונה שהינם אך קצה הקרחון של טרגדיה מתמשכת. טרגדיה המגיעה עד כדי אובדן חיי חולים תוך כדי המתנה לשירותים רפואיים בלתי זמינים.

אלו שנואשו מהמתנה וטירטורים במערכות הבירוקרטיה החוקית, מופקרים לסיכוני הונאה, רמאות והתעללות בשוק השחור של סחר האברים וההשתלות. למרבה הצער זאת היא האפשרות היחידה המוצעת להם לאחר שהופקרו על ידי מערכות החוק, הבריאות והביטוח. הכרה בזכותם של אנשים לסחור באבריהם הינה צעד מציל חיים שיכיר בזכויות אדם ויהפוך את השוק השחור לשוק פתוח ומבוקר.

בדצמבר 2007 פירסם ה-Bulletin of the World Health Organization פירוט של היקף התופעה העולמית שהגיעה בשנת 2005 ל- 66,000 השתלות כליות ב – 91 מדינות, 21,000 השתלות כבד ו – 6,000 השתלות לב. מכל אלו למעלה מ – 100 השתלות כליה בוצעו בבי"חSt. Augustineבדרום אפריקה כאשר מרבית המושתלים הגיעו מישראל, האברים הגיעו מברזיל ומדינות מזרח אירופה.

על פי נתוני חודש זה של העמותה הלאומית הישראלית למושתלי כליה ממתינים בישראל להשתלות לב כליות וכבד 927 איש. הערכות משנים קודמות צופות כי גורלם של כ-100 מתוכם נחרץ למוות בהמתנה חסרת תוחלת. רבים מהם יצטרפו בלית ברירה ל"תיירות ההשתלות".

במקביל לטרגדייה האכזרית אותה חווים הממתינים להשתלות נדחים תורמים פוטנציאליים שהיו שמחים להציע עזרה אם החוק בישראל היה מתיר לקבל תמורה כספית עבור אברים. גם החולים וגם התורמים היו מוכנים להתקשר בעיסקה חוקית שתציל את חייהם של החולים ותשפר את חייהם של התורמים אך הם מנועים מלעשות זאת על ידי החוק שאינו מאפשר להפוך סחר באברי אדם לחוקי.

אבן הנגף הקטלנית הגורמת למצוקה הנוראה נמצאת בתורת המוסר האלטרואיסטית בה מחזיקים רוב האינטלקטואלים המודרניים ואחריה מחרים הפוליטיקאים ואנשי התקשורת. על פי תורה זאת אותה שתל עימנואל קאנט בגנטיקה המוסרית של המערב, אמת המידה למעשה מוסרי הינו הקרבה עצמית המבטיחה כי לא יופק רווח מן המעשה. אם חלילה נקלעת למצב בו הנך זקוק להשתלת כליה דחופה ואיתרע מזלך ולא הצלחת לאתר קרוב משפחה המוכן להעניק לך כליה ללא תמורה תאלץ לגלות כי אתה נמצא בסופו של תור הולך ומתארך במירוץ בלתי אפשרי נגד הזמן. תוכל אולי לאתר אדם זר המוכן להציע לך כליה – אך אסור יהיה לך לשלם לו. בכל הנוגע לרוח החוק אסור להפיק רווח מאברים – גם אם דבר זה יעלה לך בחייך.

הבה נבחן את המשמעות של עיסקה לא חוקית זאת. על פי מקורות רפואיים, הוצאה של חלק מן הכבד, מהווה סיכון לא גדול במיוחד הפחות מ-1% לחיי התורם – – לא זניח אך גם לא מכריע כנגד. במקרה של תרומת כליה, המגזין הרפואי של ניו-אינגלנד, (" New England Journal of Medicine ") מדווח כי הסיכון הוא אף קטן יותר: רק 0.03 אחוז. מעבר לכך, תורמי כבד יכולים להסתמך על יכולת הכבד להתחדש ולחזור לתפקוד מלא; תורמי כליות בדרך כלל חיים חיים נורמליים ללא הפחתה בתוחלת החיים. במצב זה אדם יכול להחליט באופן סביר לחלוטין, לאחר שיקול דעת של העובדות (ובכללם את הכאב והסיכון שבניתוח), כי מכירת איבר היא לטובת האינטרסים שלו. דווקא ביצוע עיסקה כזאת במסגרת פיקוח רפואי וחוקי תמנע את סכנות הניצול והפגיעה עליהן מצביעים המתנגדים למסחר החופשי באברים.

המקור הקיים כיום לאברים להשתלות הינו מאגר התורמים המתנדבים אולם מספרם של אלו אינו מספיק על מנת למלא את הצורך ואמצעי הגברת המודעות היחיד הינו קמפיינים פירסומיים יקרים ושכנוע. אך אין מדובר בגזירה שאיננו יכולים לשנותה. אין כל סיבה, למשל, למנוע מאדם, מתוך בחירה חופשית ובמסגרת מבוקרת, לצוות את איבריו להשתלות לאחר מותו כנגד תשלום. אם ידע אדם שיורשיו יזכו בתמורה אמיתית ונכבדה של עשרות או מאות אלפי שקלים אותה ישלמו הנזקקים בחפץ לב (והמבוטחים שבהם יקבלו את התמורה עבור שנים של השקעה בביטוחים רפואיים שנמנעים מהם בשל החוק). שחרור שוק ההשתלות מאחיזת החנק האלטרואיסטית יגדיל את מאגר האברים הזמינים, יקצר את תור הממתינים ויציל חיי אדם.

IsraelOrgansStat

מעל: נתוני המתנה להשתלות והשתלות בישראל, מתוך מצגת של פרופ' יעקב (ג'יי) לביא, מנהל יחידת השתלות הלב בתל השומר.

לצפייה מומלצת:

Kidneys for Cash: The Bioethical Dilemma of Organ Donation with Virginia Postrel 
Aug 12 / InstaVision With Glenn Reynolds

 

הוספת תגובה