חופש או שוויון

מאת: בועז ארד | 31 באוגוסט 2013

בתאריך 28 באוגוסט התקיימה ישיבה של הועדה המיוחדת לשוויון בנטל. הועדה  עסקה התכנית לקצר את שירות הגברים ובדרישת הצבא, מנגד, להאריך את שירות הנשים לשם הגברת השוויון. בעקבות בקשה מיוחדת של חבר הכנסת אייכלר הוזמנתי לדיוני הועדה. המאפיין המרכזי ששלט בדיון הוא ההסכמה על חשיבות השוויון, הסכמה מסוכנת כאשר היא מתבססת על בורות ביחס לחשיבות החופש.

נושא הדיון היה קיצור שירות הגברים והארכתו לנשים. צה"ל, כצפוי, לא אוהב קיצורי שירות, תמיד צרכי הביטחון דוחקים  ותמיד אנו מתעלמים מהאיום הגדול הבא. בועדה המיוחדת לנושא השיוויון בנטל אומרת קצינת השלישות הראשית אורנה ברביבאי כי למרות שברור שהיתרון של צה"ל הוא האיכותי הרי שהכוונה לצמם את שירות החובה לגברים ל-32 חודשים דורשת כי יוארך שירות הנשים ב-4 חודשים ויותר נשים תשובצנה בתפקידים "גבריים" שכן משמעות הקיצור הינה גריעת סד"כ (שלא אציינו כאן). למרות שיש חברי כנסת (כאלעזר שטרן) שלא רואים את הארכת השירות לנשים כפתרון לבעית השוויון אלא כהתעמרות במיעוט הנשים שמתגייסות ומהוות "טרף קל" לגחמות המחוקק הדורש את "ליטרת השוויון" מתעקשים בצה"ל על כך שמדובר בצורך חיוני.

משרד האוצר, בעקבות הועדות  השונות בנושא המליץ לקצר את השירות ולתגמל במסגרת תשלומי קבע את החיילים הנדרשים. 

במסגרת הפגישה נשאתי דברים בקצרה בשם התנועה הליברלית החדשה ומרכז איין ראנד בישראל, להלן עיקרם:

 …עלינו לזכור שהצבא קודם כל נועד להגן על בטחון ישראל, ובטחון ישראל נועד לשרת את חירות ישראל. אני חושב שאחד הדברים שנשכחו בדיון על שוויון הוא סדר הערכים בין שוויון לחירות.

בין שני הערכים הללו מתקיים מתח מתמיד, אם נרצה חברה שוויונית לחלוטין נצטרך לשלול חירות. צבא החובה שולל חירות בעצם מהותו ויש לצמצם את שלילת החירות למינימום. כאשר אנו מבקשים לרדת לשורש המטרה של קיום הצבא ומדינת ישראל אנו צריכים לנוע למען הקניית מכסימום חירות לאזרחי ישראל וההגנה על החירות הזאת היא התפקיד המרכזי [של המחוקק]. לפיכך פתרונות מסוג הגדלת החובה לא יפתרו את בעיית השוויון.

הנסיון להגיע אליו דומה לריבוע המעגל, ברגע שבנות שמשרתות יותר כעת ישאו בעוד נטל אי-השוויון בינהן לבין אחרות רק יגדל. כפי שהוזכר כאן על הנשים הדרוזיות והחרדיות [שאינן נדרשות לשירות] וכו'. 

אנו גם יודעים שלמען בטחון ישראל אנו צריכים את האנשים המתאימים בתפקידים המתאימים והמטרה היא לפיכך להתמקצע. יש כאן אזה שהוא חשש מובנה בצבא מפני התייחסות לצבא התנדבותי מקצועי אך לא צריכה להיות מלחמה נגד הכיוון הזה אלא מגמה של נסיון לקדמו ולאמצו. אם הבעיה בהבדל [משכי השירות] של גברים ונשים פוגעת בקידום נשים, צריך לסייע בהעברת גברים מהר יותר לתקופות קבע והתנדבות של מי שהצבא זקוק לו ולאפשר לנשים להשתלב בתוכניות אלו על ידי פתיחת מסלולים מתאימים. להציע יותר אפשרויות לקריירה, כמו שבמוסד יש אנשים אכפתיים ו"מגוייסים" וציוניים וגם עושים קריירה.

אני מבקש מחברי הכנסת… ..לשים לנגד עיניהם את עיקרון החופש כשהם דנים בסוגיות הללו. תודה רבה. "

הוספת תגובה