ג'ימי ויילס בישראל: "לדמיין עולם שבו כל אדם על הפלנטה יכול להגיע לכל הידע האנושי".

בתמונה: ג'ימי ויילס, בועז ארד ועומר כילף, מנכ"ל אינוויז מארחים את תלמידי המרכז למחוננים ומצטיינים באשקלון במשרדי אינוויז. צילום: עודד קרני.

בשבוע שעבר התארח ג'ימי ויילס, היזם שהקים את ויקיפדיה, בישראל. ויילס הוא אחד היזמים הגדולים ששינה את הדרך בה אנו צורכים מידע וידע דרך המהפכה האנציקלופדית המודרנית. ויקיפדיה היא האתר החמישי במספר הביקורים ברשת המוכר כמעט על ידי כל שוחר ידע בכל פינה בעולם… בויקיפדיה העברית מעל 300 אלף ערכים שהם כפי- 10 מכמות הערכים שכללה האנציקלופדיה העברית (שעם השלמתה מנתה 32 כרכים עם שלושים אלף ערכים), ואילו בגרסה האנגלית מעל 6 מיליון ערכים ובכלל מעל ל50 מיליון ערכים ב-288 שפות שונות.

מר ויילס הגיע לישראל על מנת להשתתף באירוע הענקת פרס האטלס של מרכז איין ראנד הישראלי, ונשא באירוע את הנאום המרכזי וכן הכריז על נוקלאיי, המפתחת טכנולוגייה מתקדמת לאבחון רפואי, כחברה הזוכה בפרס.

בתקופת לימודיו הקדיש ויילס זמן רב ללימוד הפילוסופיה של ראנד, אותה גילה דרך קריאת הספר המנון. כששאלתי אותו מדוע דווקא המנון? התשובה הייתה לא צפויה, הייתה זאת מטלת קריאה של שלושה ספרים לקיץ, והוא חיפש את הספר הקצר ביותר. במקרה של ויילס זה הספיק לשלוח אותו לתקופה ארוכה של לימוד ואף הקמת רשימת דיוור לדיון ולימוד הספרים של ראנד.

מעל: הראיון עם ג'ימי ויילס מוסף האטלס בהוצאת דהמרקר – לקריאה של המוסף המלא הקליקו.

בראיון למוסף האטלס הוא מספר על האופן בו השפיע הפילוסופיה של ראנד עליו כיזם:  "רעיונות רבים של ראנד השפיעו עלי, אציין שניים: האחד הוא שדיון, שכנוע והסכמה מרצון ללא כפייה הם סלע קיומה של הציוויליזציה. בתנועת מתנדבים כמו ויקיפדיה, זה המפתח להצלחה: כולם משתתפים בהתנדבות, וסכסוכים נפתרים בדיון ושכנוע, ולא באיומים. השני, הוא שהייתה לי הזכות המוסרית הטבועה בכל אדם ליצור משהו שאני רוצה שיתקיים בעולם. זה המפתח לכל יזמות מיטיבה: האמונה של היוצר בכך שהוא לא זקוק לרשות מאף אחד כדי להמציא וליצור". בנאומו באירוע האטלס הדגיש ויילס את ערכי השכל, המטרה וההערכה העצמית אותם רכש מהגותה של ראנד ככלי הנחייה למימוש הקריירה. (ראו דקה 6:10 בווידאו).

למחרת האטלס התארח ויילס במשרדי זוכת פרס האטלס לשנת 2018, חברת אינוויז, המפתחת מערכות לידאר לרכב אוטונומי ו"ראייה ממוחשבת" במרחב,  שם פגש את מנכ"ל החברה עומר כילף, וכן קבוצה של תלמידים מהמרכז למחוננים ומצטיינים באשקלון בראשות אלינה לוסטוב. השיחה עם התלמידים והמפגש עם שאלותיהם העלה כמה מהנושאים החשובים ביותר ביחס לחירות הביטוי והמחשבה.

מעל: ג'ימי ויילס עם תלמידי המרכז למחוננים ומצוינות באשקלון

במסגרת השאלות שהציגו התלמידים התייחס ויילס לאתגרים הגדולים העומדים בפני ויקיפדיה בעבר ובהווה (כאן), לשאלת המוטיבציה המניעה אותו ענה: "אני מאוד בר-מזל שהצלחתי, כי אני לא חושב שאני מסוגל להחזיק במשרה רגילה. בכל בוקר אני קם ושואל את עצמי מה הדבר המעניין ביותר שאני יכול לחשוב לעשות היום.  עבורי, כל הפרויקט של ויקיפדיה מעניין בצורה מדהימה, עבורי זה החזון והרצון ליצור אנציקלופדיה חופשית נגישה לכל אדם על פני הפלנטה, בשפתו הוא, הוא חזון שמניע באופן עוצמתי. זאת לא אמביציה קטנה אלא ממש גדול." (לצפייה במענה המלא כאן).

בתמונה בצילום קבוצתי: ג'ימי ויילס, בועז ארד ועומר כילף, מנכ"ל אינוויז מארחים את אלינה לוסטוב, ותלמידי המרכז למחוננים ומצטיינים באשקלון. צילום: עודד קרני.

הוספת תגובה