בעקבות התהליכים המהירים וההתקפה הרוסית על אוקראינה אנו עדים להתפתחות המדגימה את הכישלון העצום של פוטין ורוסיה במלחמת התודעה. המדינות הסקנדינביות "שישבו על הגדר" משנות את המדיניות שלהן במהירות. על כך כותב ידיד האתר, פיליפ ביורנר משבדיה.

הנה תמונות שצילמתי בהפגנה בשטוקהולם ביום שבת, 26 בפברואר. היה זה יומיים לאחר פרוץ המלחמה. רוב המפגינים היו אוקראינים – ואיתם רוסים, בני המדינות הבלטיות ושוודים. מכיוון שהיה זה יום שבת, גם אנשים עובדים יכלו להשתתף.

את התמונה הזאת צילמתי בהפגנה שנערכה יומיים לאחר מכן, ב-28 בפברואר. השעה הייתה 12 בצהריים וזה היה יום שני, אז עובדים מחוץ למרכז העיר לא יכלו להגיע בקלות. בהפגנה הזו היו יותר אנשים – ורובם שוודים. הפעם הגיעו לנאום שני ראשי מפלגות (מתוך שמונה מפלגות בפרלמנט השוודי). ההפגנה הזו תתקיים בכל יום שני בעתיד – ככל שיהיה בכך צורך. האיש שהוביל את היוזמה הוא פוליטיקאי זקן שהוביל הפגנות דומות באותה הנקודה למשך 18 חודשים בתחילת שנות ה-90, עד ששלוש המדינות הבלטיות שוחררו. אז הנה אנחנו משחזרים את מה שעשינו לפני 32 שנים, יחד עם מפגינים חדשים.

אפשר לראות שהקהל שונה. נמצאים בקהל יותר שוודים ופחות אוקראינים עם דגלים וכרזות. אני מאמין שזה בעיקר בגלל שרבים מהמפגינים עבדו באותה השעה, במקומות עבודה שרחוקים ממרכז העיר. אבל סיבה נוספת היא שההפגנות הובלו בידי שתי מפלגות פוליטיות.

באמצע שנות ה-80 עבדתי במגזין שוודי. הזמנו סקר שבדק כמה מהשוודים רוצים שארצם תצטרף לברית נאט"ו. התוצאה הייתה 7 אחוזים. הערכנו בעת ההיא שמדובר במספר "גבוה", בגלל שהשוודים היו כל כך מבולבלים. הם האמינו ברצינות ש-"נייטרליות" היא דבר טוב מהבחינה המוסרית, ולא הבינו שזה דבר נתעב.

לפני יומיים, סקר חדש הראה שכעת 51 אחוזים מהשוודים רוצים להצטרף לנאט"ו (למרות שאנשים עדיין מבולבלים, ורובם לא חושבים במונחים מוסריים. הם פשוט מפחדים). שיעור המתנגדים הוא 27 אחוזים. (לפני חודש יחסי הכוחות היו 42 אחוזים נגד 37 אחוזים, וזה היה באותו הרגע שיא של כל הזמנים).

גם בפינלנד, סקר הראה ש-51 אחוזים רוצים להצטרף לנאט"ו. שם הפוליטיקאים הרבה יותר להוטים בעניין הזה, אז הם נמצאים מעט לפנינו.

בארבע השנים האחרונות, שלוש מפלגות (מתוך השמונה שמיוצגות בריקסדאג, הפרלמנט השוודי) תמכו בחברות שוודית בברית נאט"ו. פתאום יש חמש מפלגות שתומכות בכך. (האחרונה שינתה את עמדתה בחדות רק אתמול). אותן חמש מפלגות מחזיקות ברוב ברור בפרלמנט. אבל… מנהיג האופוזיציה המרכזי שלהן – אולף קריסטרסון – רוצה לשכנע את הסוציאל-דמוקרטים להצטרף אליהן. הם רוצים לבנות רוב פוליטי גדול יותר – ובנוסף לשכנע את פינלנד להצטרף לנאט"ו ביחד עם שוודיה.

כפי שציינתי בדיון נפרד, שוודיה שולחת כעת כלי נשק לאוקראינה – וזו החלטה עצומה שהולכת נגד מה שמכונה "דוקטרינת הנייטרליות", כאשר ההחלטה הזו התקבלה בידי מפלגת השלטון – הסוציאל-דמוקרטים. אם כן, הם נמצאים כעת בעיצומו של תהליך של שינוי כיוון מחשבתי. לפני יומיים, בתכנית ראיונות שוודית בטלוויזיה, מנהיג מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר, אולף קריסטרסון, אמר שהוא משוכנע שהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית תשנה את עמדה, ובתקווה תעשה זאת בקרוב מאוד… (והוא ככל הנראה יודע זאת על סמך שיחות מוצלחות עם מקורות פנימיים).

כל המפלגות, מלבד אחת, הסכימו לשלוח כלי נשק לאוקראינה. (המפלגה ההיא שינתה את שמה בשנת 1990 ומאז היא אינה המפלגה הקומוניסטית בשמה, אבל רבים מחבריה הם עדיין מרקסיסטים נתעבים). אם הסוציאל-דמוקרטים יצטרפו כעת לתמיכה בנאט"ו, יהיו שש מפלגות שחולקות את העמדה הזאת. בין השניים הנותרות ישנה המפלגה הירוקה הקטנה, שאולי לא תשרוד את הבחירות הקרובות לריקסדאג בספטמבר השנה. (מה שיוביל לשיפור משמעותי בענייני האנרגיה בפוליטיקה השוודית).

נורווגיה ודנמרק חברות בנאט"ו מאז הקמתה בשנת 1949. בשתי המדינות הללו, הסוציאל-דמוקרטים הובילו את ההצטרפות לברית.

בשוודיה, הסוגייה הזאת נתפסה בטעות כשאלה של ימין ושמאל, אבל במציאות זה מעולם לא היה המצב במדינות נאט"ו הסמוכות אלינו. הסיבה לכך היא שהן נכבשו בידי הנאצים. ההיסטוריה של פינלנד שונה, מכיוון שהשלטון בה דוכא בידי איומים מברית המועצות.

בנוסף, בשנת 1986 בספרד הוביל פליפה גונסאלס הסוציאל-דמוקרט את הצד המנצח במשאל עם סביב המשך חברות המדינה בברית נאט"ו (ספרד הייתה אז דמוקרטיה, אחרי שנפטרה מפרנקו). (אבל השוודים מעולם לא למדו את הלקח הזה – עד עכשיו).

מזכ"ל נאט"ו הנורווגי (שהוא גם ראש ממשלת נורווגיה לשעבר – וסוציאל-דמוקרט) ינס סטולטנברג, אמר בפומבי מספר פעמים שפינלנד ושוודיה יכולות לזכות בחברות בנאט"ו במהירות אם יבקשו זאת. המזכ"ל הדני לשעבר (גם הוא ראש ממשלה וגם הוא סוציאל-דמוקרט) אנדרס פוג ראסמוסן אמר את אותו הדבר. בהתבטאות מפורסמת אחת הוא אמר שניתן לארגן את הדבר "בן לילה".

עם הקמת ברית נאט"ו היו חברות בה 12 מדינות. כיום יש 30 – ובתקווה בקרוב 32.

בו בזמן, יש כעת מגמה פוליטית חזקה לבניית הגנה צבאית חזקה יותר בכל מדינות אירופה החופשיות (תוך המשך התמיכה באוקראינה באמצעות כלי נשק ומשלוחי אספקה אחרים), ואולף קריסטרסון דורש הגדלה של תקציב הביטחון שלנו ב-30 מיליארד קרונות שוודיות – בשנה הזאת ובכל השנים הבאות, בהתאם לבקשות של נאט"ו.

אמרה ישנה בשוודיה שמקורה בשנת 1939 היא "Finlands sak är vår" (עניינה של פינלנד הוא ענייננו). היום רוב השוודים מסכימים גם לאמרה שעניינה של אוקראינה הוא ענייננו. אבל מה פירוש הדבר במונחים מוסריים? כן, זהו אלטרואיזם מבחינת רבים, ומבחינת הטובים שבנו – זהו מה שאני מכנה "סולידריות אנוכית".

הוספת תגובה