בוז'י הרצוג הוא "איש המרלבורו הישראלי"
בועז ארד | 13 במרץ 2015
בכרזות הבחירות של החודש האחרון הפך בוז'י הרצוג מלבנבן ותכול עיניים לחרוץ קמטים צרוב שמש וירוק עין, על "מהפך הפוטושופ" של הרצוג המבקש ללכת בעקבות הקמפיין של "איש המרלבורו" שמכר לציבור בארה"ב מוצר נשי כגבריות מחוספסת.
הבחירות הן שעת הכושר של הפירסומאים ומעצבי הפוטושופ המבקשים למכור לנו את המוצר הפוליטי, הרי הוא הפוליטיקאי. מעניין לעקוב אחר שינוי דמותו של בוז'י הרצוג בקמפיין הזה על רקע היחס של המחוקק להטעיות בעזרת פוטושופ מצד חברות מסחריות.
פוטושופ במדינת הגננת
במדינת הגננת הישראלית דואגים המחוקקים מפני הטעייה של הציבור על ידי גימיקים פירסומיים, ב-2 בינואר 2013 נכנס לתוקפו חוק הפוטושופ (ששמו הרשמי היה חוק הגבלת משקל בתעשיית הדוגמנות). החוק חוקק מתוך דאגה להטעיית הציבור על ידי שינוי מידות גופן של דוגמניות וגרימה להתנהגות בלתי אחראית כגון הרעבה עצמית אצל נוער הנוח להשפעה.
בין השאר קבע החוק כי "אם ייעשה שימוש בתוכנת עריכה גרפית, לצורך הצרת היקפי גוף בפרסומות, תופיע כתובית בולטת שתציין זאת. ההבהרה תופיע בפרסומת במקום בולט ובצבע ובגודל ברורים לעין, על פני שטח שאינו קטן מ-7% לפחות משטח הפרסום הכולל של הפרסומת".
עניינים אלו של הטעיית הציבור והובלה לבחירות מוטעות אינם מטרידים במיוחד את הפוליטיקאים שלנו, שכן כפי שאמר ראש הממשלה שמיר בשעתו "בשביל ארץ ישראל מותר לשקר".
מהפך הפוטושופ של בוז'י
בבחירות הללו מקצועני הפוטושופ עובדים שעות נוספות והפעם ההטעיה אינה מסתכמת בהמלצה על כמות האוכל שצורך המצולם אלא נועדה ליצור מצג ויזואלי בעל משמעות של אמירה פוליטית.
בוזי הלבנבן ותכול העין של תחילת הקמפיין (שהופיע עם ציפי) עבר טיפול יסודי ששידרג אותו לגברבר שחום, וירוק עין ועל פניו הופיעו קמטי האחריות והבגרות (הועברו מציפי?). יש כאן שיא נועז במיוחד של החלפת צבע עיניים שכנראה כוון לקרוץ קריצה גזענית לאלקטורט שמחוץ ל"שבט הלבן".
לפני כן הוא היה רק עוד "מנהיג" לצד ציפי וכעת הוא כבר "ראש ממשלה". הפעם כבר לא מדובר על המלצת תזונה מטעה, הפעם מדובר על מאמץ מכוון ליצור מראית של ניסיון בגרות ויכולת הנהגתית.
הפרסומאים הפכו את בוזי ל"איש המרלבורו" הישראלי
"איש המרלבורו" היה דמות ששימשה לקמפיין הפירסומי של חברת הסיגריות מרלבורו בארה"ב בקמפיין שהחל בשנת 1954 ועד לשנת 1999. הפרסומאי שהפיק את הקמפיין הוא ליאו ברנט בשנת 1954. הדמות הוצגה כאיש קשוח במגוון תפקידים אולם מאוחר יותר התקבעה כדמות שהיתה הפופולרית ביותר של בוקר על רקע ערבה טבעית עם סיגריה בידו.
הקמפיין נועד להפוך לפופולרי את סיגריות הפילטר של מרלבורו שנוצרו בשנת 1924 כמוצר לנשים והוא נחשב לאחד הקמפיינים המוצלחים ביותר בכל הזמנים. הוא הצליח להפוך מוצר ששווק כמוצר נשי תחת הסיסמא "Mild as May" למוצר גברי במהלך של חודשים.
סיגריות הפילטר פותחו על מנת למתן את השפעת העישון ולהקל על החששות הראשוניים מפני השפעות בריאותיות מצטברות כתוצאה מעישון. הקמפיין של ליאו ברנט בחר בדמות גברית מחוספסת ובניגוד לקמפיינים אחרים שניסו להתמודד עם הנושא הבריאותי על ידי טענות על יכולת הסינון של הפילטר, הקמפיין הזה התעלם לחלוטין מהחששות הבריאותיים.
מעל: המהפך של מרלבורו, מחברת סיגריות זניחה עם מוצר "נשי" לחברה מובילה עם מוצר "גברי".
הקמפיין הצליח – המעשנים נפגעו
תוך שנה מהשקת הקמפיין צמח נתח השוק של מרלבורו מפחות מ-1% למותג הרביעי בגודלו בארה"ב. למעשנים עצמם התוצאות היו הרבה פחות חיוביות. ארבעה מהשחקנים שגילמו את הקאובוי של "איש המרלבורו" נפטרו ממחלות הקשורות בעישון אחד מהם, מקלראן, העיד בשימוע למען חקיקה נגד עישון בגיל 51, שנה לאחר מכן הוא נפטר בגיל 52.
האם הבוחר הישראלי יקנה את בוז'י כ"איש המרלבורו"?
גם הקמפיין של "המחנה הציוני" כמו קמפיין מרלבורו מוכר לנו גבריות מחוספספת של מנהיג שיוצרה באמצעות פוטושופ תוך התעלמות מהסיכונים עמם עלינו להתמודד והתחמקות מהדיון העיניני בנושאים הרלוונטיים שעל הפרק.
מאחורי עיצוב הדמות הקשוחה מסתתר פוליטיקאי חסר קבלות ובלתי מרשים. פוליטיקאי שהמחיש לאחרונה כישורי משא ומתן חלשים במיוחד במסגרת ההסכם עם ציפי ליבני. גם עם כל הכוונות הטובות לא ברור כיצד ניתן להתוות מדיניות קוהרנטית עם הצוות שאותו מגדיר הרצוג כצוות מצויין ועימו נמנים יוסי יונה, שלי יחימוביץ, סתיו שפיר ומיקי רוזנטל. האמנם זה צוות מצויין למפלגה המתיימרת להנהיג כלכלת שוק ולשפר את מצבה הכלכלי של ישראל או שמא זה הצוות המתאים יותר להחזרת מדינת ישראל לימי הוועדות המאפאיניקיות הדואגות לקבוצות הלחץ ולמקורבים. גם לפי ה"מצע" הכלכלי של "המחנה הציוני" לא ניתן לקבוע מה תהיה התוצאה של "אחדות הניגודים" הדיאלקטית המופיעה בו.
בוז'י הרצוג הוא גם אחד מבין 10 הפוליטיקאים שהצביעו בעד "חוק הפוטושופ" זאת בנוסף להיותו אחד מן הפוליטיקאים שהצביע בעד "חוק ישראל היום", שני חוקים המלמדים מה הוא באמת חושב על חירות הביטוי וחופש העיסוק.
יש להתחבר למערכת כדי לכתוב תגובה.