בשנת 2017 העלה ד"ר אורי כץ את אחד הפוסטים היותר פופולריים שלו בביקורת על המתנגדים הפסאודו אינטלקטואלים של הקדמה הטכנולוגית, אנו מתכבדים להציג כאן את הפוסט עם תוספת חביבה אודות הפתרון האולטימטיבי ל"דילמת הקרון" בסיום.

צרכנים: "אנחנו רוצים מכוניות אוטונומיות"

מהנדסים: "רגע אנחנו נותנים לכם מכוניות אוטונומיות"

עיתונאים: "אבל אם המכונית האוטונומית צריכה להחליט בין להתנגש ברוכב אופניים ללהתנגש בהולך רגל, איך היא תחליט?"

מהנדסים: "היא תחליט ללחוץ על הבלמים כמה שיותר חזק"

עיתונאים: "איזה חישוב היא תעשה אם רוכב האופניים יהיה ילד עני והולך הרגל יהיה בנקאי מיליארדר? האם מחשב שתוכנן באופן הנוטה לסוציאל־דמוקרטיה היה מעניק תשובה שונה לעומת מחשב המתוכנן ברוח שמרנית?" [במקור]

מהנדסים: "היא תחליט ללחוץ על הבלמים כמה שיותר חזק. והיא בכלל לא תדע להבחין בין ילד עני לבין בנקאי מיליארדר, וממילא זה מצב זניח שקורה פעם בעשרים שנה, ואפשר לחשוב שכאשר בני אדם נוהגים במכונית ההחלטות האלו מתקבלות באופן אופטימאלי. אפשר בבקשה להפסיק כבר עם השטויות האלו?"

עיתונאים: "לפי קורס בפילוסופיה שלמדנו בשנה א' בתואר התשובה שלכם איננה מספקת. הטכנולוגיה החדשה מעוררת דילמות מוסריות קשות. אנחנו צריכים לחשוב היכן אנחנו רוצים להיות כחברה"

מהנדסים: "מה לעזאזל אתם רוצים?"

נהגי מוניות ומשאיות: "כן כן מה שהעיתונאים אמרו, דילמות מוסריות קשות, צריך לעצור את הטכנולוגיה החדשה" [מתפקדים לליכוד בהמוניהם]

פוליטיקאים: "הטכנולוגיה החדשה מעוררת דילמות מוסריות קשות. אנחנו צריכים לחשוב היכן אנחנו רוצים להיות כחברה"

צרכנים: "אנחנו רוצים מכוניות אוטונומיות. ואובר. ומחירים נמוכים לכל המוצרים. ובית ספר שלא שובת. ואנחנו רוצים לגור בתל אביב ולא בצפון או בדרום. ואנחנו רוצים מיסים נמוכים. מישהו שם שומע אותנו?"

פוליטיקאים: "התנענו תכנית חדשה לתשתיות בצפון. כמו כן מעכשיו תשלמו 10 אגורות על כל שקית בסופר".

עד כאן הפוסט המשעשע והמדוייק של אורי.


מה שהזין את המאמר המקורי בגארדיאן הבריטי ובדהמרקר הוא תרגיל מחשבתי המכונה "בעיית הקרון" (הידועה בציבור בשמה: Trolley Problem ) זה ניסוי מחשבתי ל"חשבונאות" ערכית. הבעיה היא הוצאה של הדילמה מהקשר וניתוק מהמציאות.
אלו המבקשים למנוע שיפור וקדמה מסיבות שונות נוטים לקחת מקרה קיצון, תאונות ומצבי חירום נדירים על מנת להשתמש בהם לביטול הכלל שנמצא בגדר הנורמה או הפוטנציאל לקדמה שתשפר את מצבנו. העובדה שמידי פעם יש תאונות הגורמות למוות לא מצדיקה הפסקת שימוש במכוניות (שיוביל למוות המוני יותר מעוני ומחסימת ערוצי חיים). כך גם העובדה שיכולות להיות דילמות המתרחשות במצבי חירום לא אמורה למנוע מאיתנו להפחית את הנזקים של שיטת הנהיגה המקובלת כיום.
את הסיכום הטוב לבעיה סיכם ניקולס, בנו בן השנתיים של אי. ג'י. מסיקמפו (E.J. Masicampo ) מרצה המלמד את דילמת הקרון בכיתתו – ראו בוידאו:

הוספת תגובה