בעקבות פניה של מכון האייק באוסטריה ובקשה להתייחסות להתנהלות של מערכות השלטון והבריאות בתקופת הקורונה בישראל נכתב המאמר הבא המבקש להאיר מספר סוגיות של הנמצאות בתחום המאמצים והדרישות לשליטה ריכוזית מצד אחד למול יוזמה פרטית שבמקרים רבים נחסמת. המאמר פורסם גם באתר מכון האייק.

כמו בכל העולם, מגפת הקורונה זימנה מקרי קיצון הממחישים היטב את הסכנה והמחיר בחיי אדם ובאיכות החיים של ניהול ריכוזי הנאבק לשמר את שליטתו ומקשה על צמיחת יוזמות ופתרונות של שוק חופשי יותר.

איסור וחסימת פתיחת מעבדות לבדיקות קורונה

אחד המקרים החמורים התרחש בעת שבית חולים מרכזי בישראל, הדסה, המשמש גם כבית חולים אוניברסיטאי מחקרי ביקש להקים מעבדה לביצוע בדיקות קורונה.

הניסיון הוביל להתנגשות חזיתית בין מנהל בית החולים, פרופ' זאב רוטשטיין לבין מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' גרוטו. מנכ"ל הדסה תקף את משרד הבריאות על מיעוט הבדיקות: "התפיסה לא נכונה, יצרנו מפלצות אדומות".[1] הרקע לעימות היה סירוב של משרד הבריאות לאפשר לבית החולים להקים מעבדה עצמאית בטענה של ניהול המשאבים המוגבלים של חומרי המעבדה. מעבר לטונים צורמים העימות הגיעה לרמה של פגיעה באספקה לבית החולים ה"סורר". בנוסף סירב משרד הבריאות להפנות למעבדה שהוקמה בניגוד לעמדתו בדיקות.[2]

למרות זאת המשיך פרופ' רוטשטיין במאמציו. מה ששינה את התמונה מצד משרד הבריאות היה סגירה של המעבדה המרכזית של משרד הבריאות בבית חולים שיבא בשל תחלואה של צוות המעבדה. בחוסר ברירה הופנו בדיקות להדסה שהפכה ביוני למעבדה המובילה במספר הבדיקות בישראל. (איור 1). לא כל היוזמות הובלו על ידי אנשים עקשניים כמו פרופ' רוטשטיין, מעבדה נוספת שניסו להקים במכון ויצמן למחקר מדעי עברה קשיים בירוקרטיים כה רבים עד שהוחלט לוותר על היוזמה.

כמות בדיקות לגילוי קורונה שבוצעו עד יוני 2020 בישראל

הדרישה לפיקוח מחירים על מסכות

ב-12 באפריל פנה שר הכלכלה, אלי כהן, אל משרד הבריאות בבקשה להגביל את מחיר המסכות ל-3.30 שקלים, לטענתו "התחום נותר פרוץ" והמחירים בהתאם. יתרה מכך, התלננו במשרדו של השר, לאחרונה פורסם כי חרף הצהרות משרד הכלכלה מחירי המסכות נסקו ומגיעים לעשרות שקלים ליחידה.

מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות, גוף החוסה תחת משרד הכלכלה ואמור לייצג את ציבור הצרכנים, עופר מרום, פנה לשר הבריאות יעקב ליצמן בבקשה לפרסם מחירון מומלץ ומפוקח לציבור, הכולל גם מידע בנוגע למסכות הרלוונטיות לרכישה כיום. "לאור פניות הצרכנים שאנו מקבלים, אנו רואים כי גם במקרה הזה חוקי הביקוש וההיצע שולטים, והקמעונאים השונים לא מהססים לנצל את מצוקת הציבור ולגבות מחירים לא הוגנים ולא הגיוניים על מסכות, שלעתים כלל אינן רלוונטיות", אומר מרום. "בהיעדר מידע זמין ואמין, הצרכנים עלולים לרכוש מוצר מיותר או כזה שנמכר במחיר מופרז".[3]

הדרישות להטלת פיקוח הגיעו מכל עבר, ידוענים, פוליטיקאים וכתבים התרעמו בפני הציבור בישראל והעלו דרישות לפיקוח, בין השאר כי כך נוהגים במקומות אחרים בעולם.

גאולה אבן דורשת פיקוח וסבסוד של "המחירים המשתוללים".

בסופו של דבר לאחר דיון שנערך ב-7 באפריל 2020 בפורום וועדת המחירים במשרד הכלכלה הוחלט שלא לקבוע מחירים מפוקחים למסכות בישראל. [4] הפעילות בשוק המשיכה כסדרה ותוך זמן קצר מחירי המסכות ירדו בתלילות ממחירים שהגיעו ל-5 ₪ למסכה בסיסית ועד לרמה של 0.2 ₪ למסכה מחיר שהוא שווה ערך לכ-6 סנט אמריקאי. (דיווח בחודש אוקטובר)[5].

סביר להניח שאם הרגולטור היה מתערב וקובע מחיר שהיה נראה זול (ואולי גם נכנס לסיבסוד חסר הגיון) בתחילת גל הביקושים והאספקה המוגבלת היינו נאלצים לסבול בתחילה ממחסור ושוק שחור ובהמשך ממחירים יקרים בהרבה מהמחיר ממנו אנו נהנים כיום.

שוק התחבורה והמענה לאתגרי הקורונה

אחד המאפיינים של הקורונה ומדיניות הסגרים הם היקפי אבטלה כפויה גדולים. אנשים רבים, יצרניים ובעלי נכונות ומחויבות לעבודה נכפו לסגור את מקומות עבודתם ויצאו לאבטלה כפויה. פתרון אידיאלי היה לאפשר למובטלים בעלי רכב לעבוד כנהגים בהסעות בדומה לשירותי אובר, אולם התחום חסום לעבודה בשל חגיגה האוסרת הסעות בתשלום. מנגד המדינה מגדילה את הסובסדיות לתחבורה ציבורית שצריכה לפעול בתפוסה חלקית תוך יצירת צפיפות בתחנות והגברה של סיכוני התחלואה והפצת המגפה.

סיכום

אלו היו רק דוגמאות מתסכלות לנזקים של מנגנוני שליטה ריכוזית קולקטיביסטית – אלו ממהרים להשתמש במצב חירום על מנת להגביר את אחיזתם אולם מתעלמים מדרישות מצב החירום כאשר מתבקשת פעולה שדורשת את הפחתת השליטה.
המחירים שאנו משלמים בכסף, בריאות וחיים הולכים ומאמירים – אך לא נראה שמובילי המדיניות מסוגלים לפעול בניגוד לקודים המוסריים שלהם, קודים המציעים לנו תרופות אליל של שוויון, הקרבה וקולקטיביזם מדכא.


[1] דיווח באתר YNET – קישור

[2] דיווח בחדשות N12בחודש מרץ.

[3] גלובס, פנייה למשרד הבריאות בעקבות המחירים המופרזים: פקח על מחירי המסכות, קישור.

[4] פרוטוקול הדיון של ועדת המחירים, 7 באפריל 2020. קישור.

[5] מחירי מסכות הוזלו עד פי 25. דיווח באתר חדשות נס ציונה. קישור.

הוספת תגובה