מאת: יגאל ליברנט
חברי מפלגת הקדמה המדודה במסגרת החוק בישיבת עבודה, האשק שני מימין.
אנו בשנת בחירות, גבירותיי ורבותיי! וביארצייט ה-97 של יארוסלאב האשק, אביו מולידו של החייל האמיץ שווייק, המסורת מכתיבה לשוב ולהיזכר בפעלו הפוליטי הכביר: בתחילת חייו הוא היה לאומן צ'כי ואז אנארכו-סינדיקליסט פעלתן, בסופם – חבר סביל במפלגה הקומוניסטית הצ'כית, אבל בין לבין – הוא וחבריו הבוהמיינים ייסדו בבוהמיה את "מפלגת הקדמה המדודה במסגרת החוק" ואף התמודדו מטעמה בבחירות לפרלמנט האוסטרי ב-1911.
מטה המפלגה היה ממוקם במסבאת "רפת" (Kravnik), שעל קירותיה התנוססו שלטי תעמולה כגון: "חסרים לנו חמישה-עשר קולות!", "רבותיי הבוחרים, שלשלו את הצבעת המחאה שלכם כנגד רעידת האדמה במקסיקו!", "דרוש: עלם חמודות מצפוני לשם הפצת דיבה כנגד המתחרים שלנו", "כל אחד ואחד מבוחרינו יזכה באקווריום כיס!".
קהל רב פקד את אספות הבחירות של המפלגה פקד קהל, לרבות פרנץ קפקא ומקס ברוד, וכן סוכני משטרה רבים, שלעולם נחשפו ואולצו לקנות בירות לכל הנוכחים במקום, מה שהכביד למדי על תקציב אכיפת החוק בפראג.
באפריל 1911, תחת השלט עם המוטו הרקום של המפלגה "SRK", כביכול, ראשי התיבות של " Solidarität, Recht und Kameradschaft" (גרמנית: "סולידריות, צדק ורעות") ובפועל: "סליבוביצה, רום וקוֹנְטוּשׁוֹבְקָה (וודקת אניס)", נשא האשק נאום חוצב להבות:
"עם צ'כי!
הייתה זו שנת 1492, כאשר קולומבוס הפליג מגנואה במטרה לגלות את אמריקה. מאז חלפו כמה מאות שנים, ולנו, בהיותנו עדים לקדמה הפושטת בארץ שהתגלתה בידי קולומבוס, יש בסיס איתן לטענה שהקדמה הזאת לא יכלה להתרחש מעצמה, באיזה אורח כפוי, נאמר. קדמה זו, החל ברגע המאורע ההיסטורי, כאשר קולומבוס, הצ'כי המפורסם מכולם, גילה את אמריקה והפליג מגנוּיוֹבִיצֶה, התפתחה בצורה מדודה, במסגרת החוק, ואין כל ויכוח על כך שאמריקה לא הייתה משיגה רמה כזאת של קדמה אילולא קולומבוס גילה אותה.
אבל קולומבוס לא ירא, והנחה את צעדיו, כבר באותה העת המוקדמת, על-פי העיקרון של "קדמה מדודה במסגרת החוק", היינו – ביקש רשות מממוניו הנכבדים ושט אך ורק אל קצה-קצה של אמריקה, כדי לא להביא את העניין לידי קיצוניות. רק אחרי מסעו שלו, איזה אמריקאי אחד גילה את כל יבשת המוצא שלו, שקיבלה את שמה לכבודו.
אחר-כך, כל מה שנדרש זה רק להשמיד את האינדיאנים, לכונן עבדות וככה להוביל לשם את הקדמה מכל מקום, לאט-לאט, בלי חיפזון, ובסופו של חשבון אנחנו רואים שבחלוף כמה מאות שנים עלה בידי אדיסון להמציא את הפונוגרף.
לולא הפליג קולומבוס לאמריקה, אלמלא החליט בכלל לצאת לטיול הזה שלו, האינדיאנים היו ממשיכים להתקוטט זה עם זה, לא היינו מקבלים לרשותנו את הפונוגרף, והמדינה שהוזכרה לעיל הייתה נעדרת מקור הכנסות כה נפלא כמו המונופול על הטבק; לעם הפשוט בכפרים לא היו אז כופתאות תפוחי אדמה, לא היינו מתוודעים לגידול הזה ולאלכוהול הביתי שאפשר לזקק ממנו, בקיצור – היה נסתם אז הגולל על כל השפע שלנו.
אם כן, כאמור, קולומבוס ניסה ואכן גילה את אמריקה, כנאמר בפתגם הצ'כי העתיק: "סיכון לקחת – לעד הצטערת".
וכמוהו, גם אנחנו ניצבים לפניך, העם הצ'כי, ובאמתחתנו מצע חדש. עשינו ניסיון לייסד מפלגה פוליטית חדשה, ואנו משוכנעים שהתוצאה תהיה כמילות הפתגם הפולני: "מגץ זעיר – שריפה גדולה".
אומה צ'כית – הטי לנו אוזן! צ'כים! בני ארצנו! קולומבוס, גם הוא לא ידע, אילו פירות יניב, ביום בהיר אחד, מסעו לאמריקה, מה ייצא מן היוזמה שלו. הוא לא ידע שבסופו של דבר, זה יביא למאורעות היסטוריים חובקי-עולם, ושהטיול שלו אל חופי אמריקה יוכתר, במבחן התוצאה, במיליארדים שיוריש קַרְנֶגִי הנדיב לטובת האוניברסיטאות האמריקאיות.
וכך גם אנחנו, מייסדי המפלגה הפוליטית החדשה, לא מתארים לעצמנו, ואף לא מסוגלים לתאר, כמה טוב תרעיף המפלגה הזאת על האנושות, ובייחוד עליך, העם הצ'כי היקר!
והרי כולכם, מן הסתם, מתעניינים בעקרונות המפלגה, במצע שלה. אבל מה כבר יכול להתעלות על הסיסמה הרקומה על דגלי המפלגה, – "קדמה מדודה במסגרת החוק"?!
אזרחים צ'כיים!
בזוכרנו שהחוק מגן על כל אדם מפני האלימות, מסרנו את המצע שלנו לחסותו המגנה של החוק, ומכיוון שחוקינו הולכים ומשתנים בחלוף הזמן, או, במילים אחרות, הולכים יד ביד עם הקדמה המדודה, הכללנו את הקדמה המדודה בתוך המצע שלנו. זאת מכיוון שפשוט לא יעלה על הדעת שתינוק יתבגר באיזה אורח כפוי; הדבר יכול להתרחש אך ורק בדרך ההתפתחות הטבעית, יום אחרי יום, שנה אחרי שנה.
עם צ'כי!
בטרם נפלת תחת שררת בית הבסבורג, היו צריכים להיוולד פְּרְזֶ'מִיסְלוֹבִיצִ'ים, יָאגֶלוֹנִים, לוּקְסֶמְבּוּרְגִים, ורק מאות שנים אחרי זה, נפלת בחלקם של ההבסבורגים. בה במידה גם הגשר הקרוא על שמו של סְוְוָאטוֹפְּלוּק צֶ'ך, גם הוא לא נבנה בן לילה. תחילה צריך היה להיוולד סְוְוָאטוֹפלוּק צֶ'ך, לזכות בתהילה שלו, למות, אחר-כך סידרו את הגדות, ורק לאחר מכן בנו את הגשר הקרוא על שמו של סְוְוָאטוֹפְּלוּק צֶ'ך.
עם צ'כי!
באומה הצ'כית קיימות אינספור סיעות שתנסינה לשכנע אותך שאת כל זה ניתן לבצע בבת-אחת, במכה! סיעות אחרות, להפך, תכרזנה שאין כל דרך לבצע זאת כלל ועיקר! למי, אם כך, עליך להאמין? הרי זה מתבקש – לאלה שמפנים את תשומת לבך לעובדה שכל זה בוצע בדרך של קדמה מדודה במסגרת החוק."
בית המרזח "רפת"
מצע הבחירות המפורט של המועמד ממחוז הבחירה וִינוֹהְרַדִי, יארוסלאב האשק, היה מורכב מ-7 סעיפים:
1. כינון מחדש של העבדות.
2. הלאמה של מנקי החצרות ("כמו ברוסיה, שם כל מנקה חצרות הוא גם שוטר סמוי").
3. שיקום בעלי החיים.
4. הקמת מוסדות ממלכתיים לחברי פרלמנט פגועים בשכלם.
5. כינון מחדש של האינקוויזיציה.
6. קדושת הכמורה והכנסייה ("במקרים שבהם תלמידת בית-ספר איבדה את בתוליה לכומר").
7. חובה גורפת של האלכוהוליזם.
שלא במפתיע, המפלגה זכתה ב-38 קולות.
[בתמונות: חברי הועד המנהל, האשק – שני מימין; בית המרזח "רפת"; שלט הבחירות עם הבטחת האקווריום; דין וחשבון מאוחר של האשק על ימיה הגדולים של המפלגה]

הוספת תגובה