ערב יום הכיפורים 2020

הסגר הוא נשק "יום הדין" מול מגפה קטלנית, ונראה שאין מוצא מיישומו כעת, בהיקף כזה או אחר. ואולם, בעקבות מגפת וירוס הקורונה, השתלט על רבות מממשלות העולם, וירוס מסוכן לא פחות – וירוס הסמכותנות (האוטוריטריות).

במדינה חופשית שנפגעת על ידי מגפה של וירוס מדבק ומסוכן, תפקיד הממשלה הוא להגן על בריאות אזרחיה, תוך שמירה על חירויות הפרט והימנעות מפגיעה בלתי מידתית בהן. ממשלת ישראל המתנהלת באופן סמכותני כשלה בשתי המשימות החיוניות מדכאת יוזמות ופתרונות פרטיים ומשעבדת את ההווה והעתיד של אזרחיה.

דוכן שנסגר בשוק האוכל בשרונה (יולי 2020)

במדינה חופשית שבה פועל שוק בריאות חופשי, עלייה בביקוש היא הזדמנות. זאת הייתה יכולה להיות שעתה הגדולה של המערכת הרפואית; אנשי מקצוע בתחומי הרפואה ומכלול השירותים התומכים (בדיקות, מעבדות, הסעדה, בינוי ועוד) היו יוצרים, מספקים, יוזמים ומרוויחים יותר. יותר עובדים היו מגויסים כדי לענות על הביקוש שמכפיל את עצמו (למשל, מערך בדיקות מהיר ליוצאים ונכנסים בנמל התעופה). כך בדיוק פועלות חברות בשוק החופשי, לדוגמה, כך פעלו נטפליקס וזום שהגדילו את היקף שירותיהם  כדי לענות על הביקוש הגובר, ותוגמלו על כך בהתאם.

ייצור שירותים וטכנולוגיות בתחום הרפואה יכול היה להפוך לאחד ממנועי הצמיחה העוצמתיים ביותר של ישראל בשוק העולמי. אולם, בשוק רפואי שמולאם ומנוהל באופן ריכוזי כמו בישראל, אנו נידונים למחסור תמידי, הקצאות מעוותות, קרבות על סמכויות ואישורים, ומאבק מתמיד וחונק של כל יוזמה מול צווים ופקודות לשעת חירום. התוצאה היא הקרבה של כל היבטי החיים והשגשוג לטובת "שיטוח העקומה". כעת, כשאנו בעיצומו של סגר הולך ומתהדק, אנו יכולים לבחון את תוצאות הכשל הרב-מערכתי של מדינת ישראל, כשל בכל אחת מן הפעולות – איתור, ניטור ובידוד – שנדרשו על מנת להגן על הציבור מפני המגפה. על כך הוספו כשלים בכל התחומים ההיקפיים שהיו יכול להקל על המצב, כמו תקשורת סיבים מהירה, יזמות בתחום החינוך, מוצרי חקלאות זולים בשפע המיובאים ומיוצאים, תחבורה מבודדת בשירותי הסעה חופשיים בסגנון "אובר", ועוד.

הכשל לא נגרם בשל מחסור בתקציבים. מיליארדי שקלים הוזרמו למערכת הבריאות (ועוד יגיע שלב החשבון שבו נבחן כיצד הם נוצלו). הוא גם לא נגרם ממחסור בכוח אדם לחקירות אפידמיולוגיות, שכן משרד הבריאות מעסיק כ-7000 מקבלי שכר והשוק מוצף במובטלים המבקשים תעסוקה. מדובר בכשל תפקודי מובנה, במאבקי כוחות בין קבוצות בסגנון חצרות ביזנטיות, והשקעת מאמצים בסיכול יוזמות פרטיות עצמאיות "מתחרות" שעשויות לסייע במתן פתרונות לבעיות שונות.

סגר הוא נשק "יום הדין". היקף הפרות הזכויות והפגיעה בחירויות המעורבת בו דורשת שהוא יופעל רק במקרה חירום קיצוני. למצב קיצוני כזה, שיתכן מאוד שאפשר היה להימנע ממנו, אנו מגיעים דרך המפגש של מערכת נגועה ומשותקת על ידי וירוס הריכוזיות והאתגר שמציב מולה הווירוס הביולוגי.

אנו חוזים בשיתוק שהולך וגדל בכל מערכות השלטון מאז גילוי החולה הראשון בישראל בשלהי פברואר 2020. התהליך מתרחש מול עינינו, כחזיון של תאונה בהילוך איטי, שסופה כבר נקבע באותה ודאיות של סיבה ותוצאה הכרחית.

כך הגענו לסגר "יום הדין" המתקיים כעת. איך נצא ממנו זאת שאלה שהתשובה עליה תקבע את עתידה של מדינת ישראל לדורות הבאים.

נציגי הממשלה המנופחת והאטטיסטים יכו בכל התופים ויספרו לנו ש"השוק החופשי" כשל ועלינו להגדיל את השליטה, להרחיב את צווי השעה וחוקי החירום ולהמשיך את ההתנפחות של המערכות הציבוריות על חשבון שרידי השוק החופשי המוכים.

הכוחות היזמיים והחופשיים, עדיין נאבקים. הם מפתחים את הדרכים והטכנולוגיות העתידיות להתמודדות עם הבעיות התורניות הבאות ש"תצדקנה" דיכוי ופגיעה בחירויות הפרט, והם יאבקו למען שימור החירות שנותרה לנו, כדי להמשיך ולקדם את מדינת ישראל לקראת החזון של מדינה חופשית לאזרחים חופשיים.

הוספת תגובה