מאת שי יגר (בטוויטר)

 

צפון קוריאה (צפ"ק) מפעילה שני סוגים של בתי כלא לטווח-ארוך: מחנות לאסירים פוליטיים (Kwanliso)  ומחנות לחינוך מחדש (Kyohwaso). ההבדל העיקרי בניהם הוא שאסירים במחנות לחינוך מחדש כפופים כמעט תמיד להליך שיפוטי כלשהו, ולאחר ההרשעה הם מקבלים עונש קצוב בזמן, כך שיש אפשרות שהם ישתחררו יום אחד.

האסירים הפוליטיים לעומת זאת פשוט נזרקים לכלא לכל החיים יחד עם המשפחות שלהם, לפעמים מבלי לדעת בכלל למה.

בנוסף לעבירות הפליליות ה"רגילות" שבגינן ניתן להעניש אנשים – רצח, תקיפה, גניבה, חטיפה, סחר בסמים וכו' – לחוק הפלילי בצפ"ק יש שורה ארוכה מאוד של עבירות פוליטיות.

רשימה זו מאפשרת למשטר להעניש בחומרה את אזרחיה מסיבות שאינן תואמות (או מנוגדות) לסטנדרטים הבינ"ל. משמעות המושג Kyohwaso היא "מקום ליצור אדם טוב יותר באמצעות חינוך". המחנות לחינוך מחדש נועדו במקור כדי "לתקן" אנשים שהורשעו בגין עבירות פליליות ו\או פוליטיות, ובניגוד למחנות הפוליטיים, מחנות החינוך מחדש דווקא מוכרים ע"י השלטונות הצפ"קים והם מעוגנים בסעיף 30 לחוק הפלילי.

למרות שהשלטונות בצפ"ק טוענים שהמחנות לחינוך מחדש הם לא בתי כלא רגילים אלא מחנות "שיקום", עדויות שהצטברו לאורך השנים ותמונות לוויין שפורסמו ב-2017 חשפו מאפיינים מובהקים של מחנות כליאה קלאסיים.

רוב האסירים במחנות הם כאלה שנענשו על פשעים שגם במדינות אחרות היו נענשים עליהם (אם כי לא באותה חומרה כמובן). עם זאת, ישנם גם אסירים רבים שנמצאים במחנות בעקבות עבירות שלא ייחשבו לפשעים במקומות אחרים, למשל אנשים שנענשו כי הרוויחו יותר מידי כסף או ניסו לברוח מהמדינה. עם השלמת המעצר והחקירה הראשונית, הרשויות המקומיות יכולות להודיע למשפחתו של האסיר על העברתו למחנה חינוך מחדש, אם כי בפועל זה בד"כ לא קורה. לעיתים אפילו מאשרים למשפחתו של האסיר להביא לו מזון ותרופות.

בהתחשב בכמויות המזון המזעריות שמקבלים במחנות, אסירים לשעבר שהצליחו לברוח טענו שזה יכול להיות מרכיב מרכזי בהישרדות. האסירים במחנות החינוך מחדש נאלצים לבצע עבודות פרך בתנאים קשים להחריד במפעלי בית הכלא.

במקרה שהאסירים לא מצליחים לעמוד במכסות העבודה הם נענשים בחומרה ובעינויים קשים. בסוף יום העבודה הארוך האסירים נדרשים לעבור הדרכה אידיאולוגית, לשנן נאומים של קים איל-סונג וקים ג'ונג-איל ולקחת חלק במפגשי "ביקורת עצמית".

בבתי החולים והמרפאות במחנות אין רופאים או תרופות, לכן הם בעצם מקומות שאליהם נשלחים החולים והפצועים שכבר לא יכולים לעבוד כדי להמתין למותם. לפי הערכות, ישנם 15 עד 25 מחנות לחינוך מחדש ברחבי צפ"ק, אך לא ניתן לדעת את מספרם המדויק.

בשנת 2016 SCMP דיווחו על קיומו של מחנה כליאה סודי בהיאנגארי שמכונה "אתר הנופש", בו נכלאים חברי האליטה הפוליטית.

מפת גוגל של מחנות הכליאה בצפ"ק (הוועדה לזכויות אדם בצפון קוריאה HRNK).

 

הוספת תגובה